Knjigu nećete moći ispustiti iz ruku...
 Foto: Istock
Kniga u koju ćete se zaljubiti

Ova ljubav će vas ugrijati u hladne zimske dane...

Bilo da ste u dilemi što nekom kupiti za blagdane ili već dugo tragate za opuštajućom, zanimljivom i inspirativnom knjigom, Nevjerojatnost ljubavi nezaobilazan je prijedlog za sve.

Piše: Ana Tafra


Roman Nevjerojatnost ljubavi prvijenac je autorice Hannah Rothschild. Ako vam je prezime zazvučalo poznato, odmah ćemo potvrditi: da, riječ je o onoj bogatoj bankarskoj obitelji ROTHSCHILD.

Budimo iskreni. Netko spomene knjigu, umjetnost, slikarstvo i muzeje u istoj rečenici i odmah pomišljamo na nešto zahtjevno, iscrpljujuće, teško za promišljanje. No, čitajući knjigu Nevjerojatnost ljubavi uranjate u svakidašnji život, u probleme koje tište svakog čovjeka, uranjate u priče o ljudskoj pohlepnosti, beskrupuloznosti, o krivim odlukama i nedovršenim planovima.

A fascinantno je u svemu tome što autorica sve te životne pojave vješto plete s pričom jedne slike, umjetnine, koja je simbol neuzvraćene ljubavi, a bila je svjedokom višestoljetnih intriga i preokreta.

Razočarana u ljubav i život

A da je uistinu tako, pokazuju i brojne nagrade: Autorica je nominirana za nagradu Bailey's Women's Prize for Fiction, sam roman se našao u izboru književnog kluba BBC Radio 2 i na Guardianovu popisu najboljih knjiga u 2015.

Tridesetjednogodišnja Annie McDee, razočarana u posao, ljubav i život koji trenutno živi, u staretinarnici kupi sliku za svog dečka, priprema večeru i čeka ga do kasnih noćnih sati, no on se ne pojavi. Slomljena, već idućeg dana se želi riješiti te slike, no onda se stvari krenu komplicirati, a na vidjelo izlazi da je ta slika, koju je kupila za sitne novce, vrijedi ogromno bogatstvo.

Autorica je istovremeno i dala oštru satiričku sliku burnog londonskog umjetničkog svijeta, progovarajući o pohlepi za prestižem i bacanjem milijuna na djela koja im ne znače ništa. Istražujući povijest te slike, Annie će otkriti ne samo popis slavnih bivših vlasnika, nego i neke od najmračnijih tajni u europskoj povijesti.

Upoznavanjem priča kojima je svjedočila ova umjetnina (Od Katarine Velike, Fridrika Velikog, Napoleona, Hitlera!), otvara se još jedna kategorija vrijednosti, koja se novcima ne može odrediti

Bilo da ste u dilemi što nekom kupiti za blagdane ili već dugo tragate za opuštajućom, zanimljivom i inspirativnom knjigom, Nevjerojatnost ljubavi nezaobilazan je prijedlog za sve.

Linker
25. travanj 2024 07:02