Vjerojatno se, kao i mnogi drugi roditelji, zabrinuto pitate je li to normalno ili biste trebali dijete odvesti liječniku, koliko će to trajati, što poduzeti...

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ne rade to namjerno

Ne, nisu lijeni ni zločesti! Mokrenje u krevet nije razlog za ljutnju

Iako može biti iscrpljujuće svako malo noću presvlačiti dijete i krevet, imajte na umu da su strpljenje i podrška jedino što zaista može ubrzati put do suhog kreveta. U većini slučajeva to je samo normalan dio procesa sazrijevanja mjehura i rijetko su potrebne liječničke intervencije. Ono što ni u kojem slučaju nije potrebno ni korisno jest ljutnja i prigovaranje, jer dijete to ne radi ni svjesno niti namjerno


Frustrirani ste, neispavani i iscrpljeni. Vaše dijete ima već šest godina ili je možda krenulo u školu, a još noću povremeno ili čak često mokri u krevet. To znači buđenje usred noći, mijenjanje posteljine, presvlačenje djeteta, pranje posteljine ponekad i nekoliko puta tjedno...

Sve ste pokušali - i poticati dijete da obavi nuždu prije spavanja i buditi ga tijekom noći da ga pitate treba li piškiti - ali bez uspjeha. I vjerojatno se, kao i mnogi drugi roditelji, zabrinuto pitate je li to normalno ili biste trebali dijete odvesti liječniku, koliko će to trajati, što da poduzmete kako biste riješili taj problem. Naročito ako u okolini imate članove obitelji koji ne odobravaju vaš "blagi" pristup, bez korenja i kažnjavanja djeteta. Možda slušate, baš kao što sam i ja čula mnogo puta za svog sina, "Pa moraš ga našpotati", "Vidiš da je lijen i nije ga briga", "Dovoljno je velik da prestane piškiti u krevet", "Tako ga nikada nećeš naučiti ako mu dopuštaš da to čini"... A onda se to isto počelo ponavljati i s Leom. Dok se jedna blizanka, Neli, u roku od tri dana riješila pelene i danju i noću i nikada joj se nakon toga nije dogodilo da joj "pobjegne", Lei je još nekoliko mjeseci trebalo da joj prestane "bježati" u gaćice danju, a evo i godinu dana nakon odvikavanja od pelene ona je i dalje gotovo svaku drugu noć mokra. Pa sada slušam prigovore i za nju jer ne dopuštam da je netko zbog toga kori, mada, nažalost, ne uspijevam uvijek spriječiti usputne primjedbe poput "Vidiš kako tvoja seka ne piški", "Velike curice to ne rade" i slično.


Ovladavanje kontrolom mjehura

Meni jednostavno ne pada na pamet da bi to dijete radilo namjerno ili zato što je lijeno. Naprotiv, često mi se čini da je i njima žao zbog toga ili se osjećaju loše pa im stalno ponavljam "Ne brini se, to se može dogoditi svakome" ili "To što Neli nikada ne piški u krevet ne znači da je bolja od tebe ili brata, već samo da ima drugačiji organizam". "Ti si neke druge stvari naučila brže od nje" i slično. Uostalom, prije nego što sam počela s odvikavanjem najstarijeg djeteta od pelena, informirala sam se i bilo mi je jasno da je to dio procesa. A bilo mi je lakše i kad sam vidjela da se problem neželjenog ili nekontroliranog mokrenja tijekom sna javlja kod velikog broja djece. Većina djece zapravo odlično savlada odlazak na zahod tijekom dana mnogo prije nego što uspiju ostati suha tijekom noći. Kod nekih je za to potrebno još nekoliko mjeseci nakon što su se danju uspješno riješila pelena, dok kod nekih mogu proći i godine dok ne ovladaju kontrolom mjehura tijekom sna. Većina djece prestane mokriti u krevet do dobi od pet ili šest godina, no stručnjaci procjenjuju da između 15 i 20 posto djece i dalje povremeno mokri u krevet u dobi između pet i sedam godina. Oko šest do osam posto djece u dobi od osam godina još mokri u krevet, a taj se broj jako smanjuje te u dobi od 15 godina još samo oko dva posto djece ima taj problem. Također, mokrenje u krevet je dvostruko češće kod dječaka nego kod djevojčica te je češće kod djece koja imaju dubok san.


Ne, nisu lijeni ni zločesti

Ono što je sasvim sigurno i što treba imati na umu prije nego što vam padne na pamet prigovarati djetetu i kritizirati ga jest da je mokrenje u krevet prirodni dio djetetova razvoja i da većina djece spontano to prestane činiti. Naravno, neka prije, neka kasnije, kao što je slučaj i s drugim razvojnim procesima kod djece. Neka djeca ranije prohodaju, neka kasnije; neka djeca ranije progovore, a neka kasnije. Isto vrijedi i za mokrenje u krevet. Stručnjaci iz Klinike Cleveland upozoravaju da je najčešći uzrok mokrenja u krevet to što mjehur još nije sazrio, a do sazrijevanja mjehura ne dolazi kod sve djece u isto vrijeme niti u istoj dobi. Mokrenje u krevet često je povezano i s dubokim snom pa signal da je mjehur pun nije dovoljno snažan da se dijete probudi. Neka djeca imaju manji mjehur ili proizvode više mokraće tijekom noći (odnosno ne proizvode dovoljno hormona vazopresina koji smanjuje proizvodnju mokraće tijekom spavanja), a do mokrenja u krevet može dovesti i zatvor jer puna crijeva pritišću mjehur. Povećan rizik za duže mokrenje u krevet imaju i djeca čiji su roditelji dugo mokrili u krevet. Naime, znanstvenici su otkrili postojanje gena za mokrenje u krevet pa tako dijete čiji je jedan roditelj mokrio u krevet u dječjoj dobi ima 25 posto veći rizik da također dugo mokri u krevet, a ako su oba roditelja dugo mokrila u krevet kao djeca, vjerojatnost da će njihovo dijete imati isti problem je čak 65 posto. Naposljetku, uzrok mokrenja u krevet može biti anksioznost ili stres uzrokovan nekim neugodnim događajima, promjenama u obitelji (pa čak i ako je riječ o pozitivnim promjenama kao što je dolazak nove bebe u obitelj) ili promjenama u rutini i vremenu odlaska na počinak, što je često slučaj tijekom praznika.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Kažnjavanje samo pogoršava stvar

Djeca koja imaju problem s mokrenjem u krevet, neovisno o tome imaju li četiri, osam ili deset godina, ne čine to namjerno. Svi liječnici i studije potvrđuju tu činjenicu i čini mi se da to treba uporno ponavljati jer i dalje postoje mnogi roditelji (ili druge osobe koje su u bliskom kontaktu s djecom, poput baka, djedova, teta i drugih članova obitelji) koji djetetovo mokrenje u krevet doživljavaju kao prkos, lijenost, nemar, zločestoću i slično. Bilo kakvo ismijavanje, kažnjavanje i prekoravanje djeteta zbog nečega nad čime nema kontrolu nije pošteno, nije u redu (čak je i okrutno) i samo može pogoršati problem. A da ne govorimo o tome da može narušiti djetetovo samopouzdanje i to je možda i najvažnija poruka ovog teksta. Djeca koja mokre u krevet nerijetko se i sama zbog toga stide, osjećaju se loše i zbog toga gube samopouzdanje, naročito ako se radi o djeci školske dobi koja zbog toga izbjegavaju spavanje kod prijatelja, odlaske u ljetne kampove ili na višednevne školske izlete. Takav emocionalni stres, pokazalo je istraživanje iz 2005., sam po sebi može dodatno otežati djetetu da razvije bolju kontrolu mjehura. Ako ga uz to roditelji ili netko drugi blizak prekorava ili kažnjava zbog mokrenja, situacija se može samo pogoršati. Na primjer, jedno je britansko istraživanje pokazalo da su roditelji koji su pokazivali nezadovoljstvo zbog epizoda mokrenja u krevet u ranijoj dobi djeteta češće imali djecu koja u krevet mokre i u dobi od sedam i više godina. Slični su rezultati istraživanja talijanskih i nizozemskih znanstvenika: pokazalo se da su manje šanse da će dijete u kratkom periodu nadvladati taj problem ako je zbog mokrenja u krevet bilo kažnjavano ili prekoravano.


Ni nagrađivanje nije rješenje

Mnogi roditelji pribjegavaju taktici nagrađivanja djece za noć koju su provela suha nastojeći ih tako motivirati da izdrže noć bez mokrenja u krevet ili da se probude i odu na zahod ako osjete poriv na mokrenje. No, zapravo ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da je nagrađivanje u ovom slučaju učinkovito. Naprotiv, jedna je studija iz 2017. pokazala da je nagrađivanje sedmogodišnjaka za "suhu" noć zapravo povećalo rizik da se problem mokrenja u krevet zadrži i dvije godine nakon toga. Uostalom, to je posve pogrešna poruka koju roditelji na taj način šalju djetetu. Nagrađuju li roditelji dijete za noć koju provede bez mokrenja u krevet, time se implicira da je mokrenje u krevet pod djetetovom svjesnom kontrolom, što nije točno. Djeca mokre u krevet dok spavaju i nisu toga svjesna. Kad bi se mogla nekako probuditi i na vrijeme otići na zahod, ona bi to učinila. Dijete nije sretno što leži u mokrom krevetu niti što vidi da su roditelji razočarani ili ljutiti niti što se osjeća manje sposobnim od svojih vršnjaka i to mu je sasvim dovoljna motivacija.


Pa kako onda pomoći djetetu

Mokrenje u krevet može narušiti djetetovo samopouzdanje i njegovu predodžbu o sebi, a najbolji način da to spriječite jest da mu budete podrška.

■ Umirite dijete tako što ćete mu reći da je mokrenje u krevet uobičajen problem među djecom i da ste uvjereni da će ga s vremenom nadvladati. Možete mu objasniti i da može biti genetski uvjetovano te ako ste i sami imali takve epizode u djetinjstvu, ispričajte djetetu kako se to događalo i vama, ali se s godinama i odrastanjem problem sam riješio.

■ Nemojte posramljivati dijete, kažnjavati ga niti koriti. Nemojte dopustiti da to čini niti bilo tko drugi od ukućana, rodbine, osoba koje čuvaju dijete i slično. To je okrutno prema djetetu i može dovesti samo do eskalacije problema, a nikako do njegova rješavanja.

■ Budite strpljivi i puni razumijevanja. Često, a naročito kad se dogodi epizoda mokrenja u krevet, umirite dijete kako se ne bi osjećalo loše zbog toga te ga ohrabrite podsjećajući ga da je to samo prolazni problem. Nemojte svaki put kad se dijete pomokri u krevet iz toga raditi dramu ma koliko bili frustrirani zbog toga. Radije mu dajte do znanja da ste tu, uz njega i da ga ništa manje ne volite zbog toga što se pomokrilo u krevet.

■ Nema ruganja ni razgovora o toj temi. Jasno dajte do znanja u užoj i široj obitelji da ruganje djetetu koje mokri u krevet nećete tolerirati. Također nemojte o tom problemu razgovarati s ostalim članovima obitelji pred djetetom.

■ Olakšajte čišćenje i presvlačenje kreveta i djeteta kako biste sebi pojednostavnili život i djetetu situaciju učinili ugodnijom. Nabavite nepromočivu navlaku za krevet te noću pored djetetova kreveta držite rezervne plahte i pidžamu.


Pokušajte preventivnim mjerama prorijediti epizode mokrenja

  • Osim što trebate djetetu pružiti emocionalnu podršku, postoji mnogo toga što možete poduzeti kako biste barem smanjili broj epizoda noćnog mokrenja.
  • Prilagodite ritam unosa tekućine.
  • Nastojte povećati djetetov unos tekućine u prijepodnevnim satima i rano poslijepodne, a smanjiti unos tekućine u večernjim satima.
  • Redovito podsjećajte dijete da obavi nuždu tijekom dana.
  • Potičite ga da tijekom dana mokri svaka dva do tri sata i obavezno posljednji put neposredno prije odlaska na spavanje.
  • Reducirajte unos pića koja mogu nadražiti mjehur.
  • U poslijepodnevnim i večernjim satima izbacite pića koja mogu nadražiti mjehur. Prije svega radi se o pićima koja sadrže kofein (poput kakaa i čokoladnog mlijeka), no imajte na umu da i citrusni sokovi, zaslađivači, bojila i umjetne arome (kojih ima u mnogim industrijskim sokovima) mogu nadražiti mjehur.
  • Pokušajte prevenirati žeđanje tijekom dana.
  • Ako je to dopušteno, dajte djetetu da u vrtić ili školu ponese bočicu s vodom kako bi moglo polako piti tijekom cijelog dana. Tako ćete spriječiti prekomjernu žeđ u poslijepodnevnim satima kad se vrati iz vrtića ili škole.
  • Ne budite dijete noću. Buđenje djeteta noću da biste ga pitali treba li piškiti ili da biste ga jednostavno posjeli na zahod željelo ono to ili ne nije rješenje. To će samo dovesti do još veće pospanosti i dubljeg sna kad ponovo zaspi, a time i do veće šanse za mokrenje u krevet ako se dijete nije pomokrilo kad ste ga probudili. Uz to, to uzrokuje i nepotrebnu frustraciju kod djeteta, ali i kod roditelja, koji su još umorniji i razdražljiviji zbog isprekidanog sna pa imaju i manje strpljenja da djetetu pruže potrebnu podršku.
  • Raniji odlazak na spavanje: djeca često duboko spavaju iz jednostavnog razloga što ne spavaju dovoljno. Drugim riječima, stavljajte dijete na spavanje ranije, a ne kad je već posve iscrpljeno od pospanosti i ne zanemarujte važnost poslijepodnevnog sna.
  • Oslobodite pristup zahodu. Pobrinite se da dijete noću može lako doći do zahoda te postavite noćnu lampicu u hodnik i/ili zahod (kupaonicu).
  • Pratite djetetovu stolicu. Primijetite li da nema redovitu stolicu ili da mu je stolica neobično tvrda, povećajte mu unos tekućine i vlakana jer zatvor može uzrokovati noćno mokrenje.


Kada ipak otići liječniku

Iako je mokrenje u krevet problem koji se s vremenom prirodno rješava i potrebno je samo imati strpljenja te biti svjestan da dijete to ne čini namjerno, u rijetkim slučajevima može biti znak nekih zdravstvenih problema. Ako je dijete starije od sedam godina i nije mokrilo u krevet više od šest mjeseci, a onda je odjednom počelo mokriti u krevet te ako ste sigurni da nije bilo nikakvih stresnih događaja ili promjena koje bi na to utjecale, bilo bi dobro da porazgovarate s pedijatrom. On će vas pitati upravo to, je li u djetetovu životu u posljednje vrijeme bilo kakvih stresnih događaja ili većih promjena te može preporučiti pretrage kako bi se provjerilo nije li uzrok noćnog mokrenja neki zdravstveni problem poput dijabetesa, zatvora, apneje u snu ili infekcije mokraćnog mjehura.

Linker
05. ožujak 2024 22:05