Novinarka  Ana Dukić

 TOMISLAV KRISTO CROPIX
besplatan je

Naša novinarka je isprobala popularni program koji u samo šest dana dovodi do bolje probave: Tko bi rekao da je rješenje tako jednostavno?

S obzirom na to da sam ove godine odlučila kvalitetnije jesti, volim s vremena na vrijeme odraditi i neke zdrave izazove. Kroz njih sam željela pronaći rješenje za lijenu probavu, nedostatak energije i česte glavobolje


Piše: Ana Dukić/Sponzorirani sadržaj


Zatvor, proljev, usporen rad crijeva samo su neki od probavnih problema s kojima smo se svi susreli u nekom razdoblju života. Osim što ponekad dovode do bolova, uz njih najviše vežem i negativne promjene načina života. Primjerice, moram misliti kad i gdje ću obaviti nuždu ili trebam nositi široku odjeće zbog nadutosti. Naravno, taj problem se može riješiti uz pomoć liječnika, ali ipak smatram da je najbolje rješenje promjena prehrane i razina fizičke aktivnosti, odnosno načina života.

Da, svi znamo da trebamo jesti više voća i povrća, odnosno hranu bogatu vlaknima. Isto tako smo svjesni da umjesto bijelog kruha i tjestenine trebamo odabrati cjelovite žitarice. Nisu to teške promjene, ali često smo lijeni te promjene provesti u djelo. Dok nas nužda (ili nedostatak nje) na to ne natjera.

S obzirom na to da sam ove godine odlučila kvalitetnije jesti, volim s vremena na vrijeme odraditi i neke zdrave izazove. Kroz njih sam željela pronaći rješenje za lijenu probavu, nedostatak energije i česte glavobolje. Znam da su to veliki zahtjevi, ali to je mojem organizmu očito potrebno.

I tako sam nedavno vidjela na Facebooku grupu „Vođeni programi zdravlja Donat Hrvatska”. Pretpostavila sam da ovaj izazov ima veze s pićem Donat kojeg sam znala koristiti baš kad sam imala problema sa zatvorom i zato me odmah zaintrigirao. Nakon što sam pristupila grupi, oduševilo me to što su u nju uključeni stručnjaci koje u svakom trenutku možete tražiti savjet.

image

Novinarka Ana Dukić

TOMISLAV KRISTO CROPIX


Zašto sam se odlučila na ovaj izazov?

Prvi korak je bilo skidanje besplatnog priručnika „Za 6 dana do bolje probave”, a odmah sam uočila da su ga sastavili nutricionisti. Od mene je tu izazov već dobio veliki plus jer u posljednje vrijeme nailazim na razne sulude izazove, dijete i programe koje ne sastavljaju stručnjaci, a to mi ne ulijeva povjerenje. Takvi izazovi rijetko dovode do željenih rezultata, a ponekad mogu biti i opasni.

Uz to, svidjelo mi se to što sam sama mogla izabrati namirnice koje ću jesti, no isto tako sam mogla i pratiti plan prehrane. Tako sam uživala u frapeu od bobičastog voća, namazu od graha i slanutka, mediteranskom sendviču s mozzarellom i salati od cikle i jabuke. Ako sam neke dane bila u strci, na brzinu bih pojela jogurt s komadićima voća ili jabuku sa šalicom čaja. Iako sam uživala u voću i ono je zadovoljilo moju želju za desertom, mogla sam si priuštiti i nekoliko kockica tamne čokolade. Da, čak i ona sadrži vlakna koja su odlična za probavu.

Svi detalji su mi se svidjeli, ali sam isto tako željela dodatno ohrabrenje za sudjelovanje pa sam se obratila kreatorici spomenutog programa, nutricionistici mr. sc. Kristini Aralici Tušak koja mi je otkrila više detalja.

- Kako bi se izbjegli neki kronični problemi i ojačao organizam, potrebno je svakodnevno brinuti o probavnom sustavu te poticati crijeva na rad kako bi se tijelo oslobodilo nakupljenih štetnih tvari. Upravo zbog toga smo osmislili lako provediv i stručno osmišljen program koji uključuje nutricionistički izbalansirane jelovnike za šest dana, opise namirnica koje su najpoželjnije za dobru probavu, preporučene vježbe za stimulaciju probavnog sustava, savjete o tome što ne činiti ako patite od zatvora, popis čestih dodataka prehrani koji mogu biti uzrokom zatvora te male trikove za poboljšanje probave - objasnila je.

Zatim je istaknula da je program prvenstveno namijenjen osobama koje pate od usporene probave i zatvora, ali i svima onima koji žele poboljšati kvalitetu života.

- No, čak i ne postoji problem kroničnog zatvora već imate osjećaj težine i nelagode nakon obroka, ako vam nedostaje energije i konstantno ste umorni te mislite da je vrijeme za promjenu životnih navika, ovo je program i za vas. Osim što će se za samo 6 dana probavne tegobe smanjiti ili u potpunosti nestati, važno je reći da ovaj program ima za cilj i usvajanje zdravijih životnih navika za budućnost - rekla je.

S obzirom na to da sam i prije imala naviku konzumirati Donat za borbu protiv zatvora, zanimalo me zašto je tako dobar te zašto je najvažnija karika u ovom programu.

- Osim što potiče probavu i podupire normalan rad probave u njezinoj zadnjoj fazi, Donat ima blagotvorni učinak i na druge dijelove probavnog sustava podržavajući njihovu normalnu funkciju. Kada pričamo o magneziju, svima je poznato koliko je bitan za normalan rad mišića, no manje je poznato koliko je važna njegova uloga u probavnim procesima. Visoki sadržaj magnezija pogoduje opuštanju Oddijevog sfinktera, glatkog mišića koji regulira otpuštanje žuči i probavnih enzima gušterače u tanko crijevo, što je od velike važnosti za procese probave i apsorpcije hranjivih tvari. Zato ga je važno svakodnevno dovoljno unositi u organizam - istaknula je nutricionistica.


Moje iskustvo

S obzirom na to da su me i vodič i nutricionistica dodatno ohrabrili, došlo je vrijeme i da sama isprobam ovaj program. Svih šest dana sam se držala uputstva o unosu Donata, tu nisam popuštala. Tako sam svako jutro pila 2-3 dcl Donata natašte, a ako ću biti iskrena to mi je bila najteži dio ovog programa jer ima pomalo intenzivan okus. To je bila i velika promjena moje jutarnje rutine jer svoj dan započinjem šalicom kave i čašom obične vode. Iako nije bilo lako, nisam htjela popustiti. Sljedeća „doza” je bila prije ručka, to mi je bilo lako, i tada sam pila oko 2 dcl. S obzirom na to da imam običaj večerati oko 18 sati, prije toga sam unosila još 2 dcl, to je bilo malo teže jer sam imala osjećaj da unosim previše tekućine. Naravno, to nije bila istina. Svakako želim naglasiti da sam uz Donat tijekom dana pila i običnu vode te druge napitke.

Prije nego što sam započela sa šestodnevnim izazovom, uočila sam da ću morati izbaciti neke namirnice iz plana prehrane. Naime, alergična sam na ribu i morske plodove, a u priručniku se nalaze i neki recepti upravo s tim namirnicama. No, nisam se željela obeshrabriti pa sam odlučila da ću umjesto toga jesti puretinu, slanutak, mahunarke, piletinu, kukuruz, kuhano povrće i ostale namirnice koje blagotvorno djeluju na probavu te sadrže dosta vlakana.

Kao što to obično bude na početku svake dijete ili izazova, prvi dan sam se držala plana prehrane, odnosno jela sam hranu bogatu vlaknima, a to je uključivalo puno voća, povrća i cjelovitih žitarica. Za doručak sam pojela zobenu kašu s malo čokolade, za ručak salatu od mahunarki, a za večeru namaz od piletine. No, nisam uočila neke promjene što se tiče probave.

Drugi dan je započeo odlično što se tiče doručka i probave, nisam vjerovala da ću se već drugi dan morati ranije probuditi radi obavljanja nužde. Ručak je bio improviziran jer ga nisam ponijela, morala sam pojesti sendvič iz trgovine. Nije bio toliko loš, odnosno sadržavao je i žitarice i malo povrća, ali ipak nedovoljno. Zbog toga sam nadoknadila vlakna tijekom večere. Naravno, probava je i dalje bila ubrzana.

Treći dan sam vratila svom planu prehrane. Doručkovala sam smoothie, za ručak je odluka pala na puretinu s blitvom i krumpirom, a za večeru sam napravila namaz od slanutka. Kad bi me tijekom dana uhvatila glad posegnula sam za voćem i orašastim plodovima. Probava mi je bila odlična, a imala sam i više energije. Shvatila sam da je najbolje unaprijed pripremiti i planirati obroke.

image

Voćni frape, kuhano povrće sa sjemenkama, zelena salata s kukuruzom

PRIVATNA ARHIVA

Četvrti dan sam se i dalje držala zacrtanih ciljeva što se tiče prehrane. Pojela sam pileća krilca u umaku s palentom, a za večeru i sendvič od palente. Ono što me najviše iznenadilo tog dana je utjecaj tjelovježbe. Ne idem u teretanu, ali svaki dan napravim otprilike sedam do osam tisuća koraka. No peti dan ovog izazova, spontano sam prehodala gotovo 15 tisuća koraka, i tu je došlo do nevjerojatnog ubrzanja probave. Shvatila sam da je kombinacija Donata, fizičke aktivnosti i puno vlakana, dobitna za borbu protiv zatvora. Nisam bila sigurna je li to jednostavno dan kad je moja probava bila bolja nego prijašnjih dana, ali nutricionistica mi je otkrila da fizička aktivnost ima itekakve dobrobiti.

- Mnoga su istraživanja pokazala kako vježbanje može potaknuti probavu i pomoći osobama sa zatvorom. Aktivan životni stil općenito donosi mnoge dobrobiti za naše tijelo. Dobra je vijest da preporučujemo laganu aerobnu aktivnost ili jogu. Jednostavne vježbe joge mogu pomoći kod problema s probavom. Vježbanjem se povećava krvotok kroz vitalne organe uključujući i probavni sustav te se ubrzava metabolizam. Tako da, lagane aerobne vježbe ili 4 vrlo jednostavne yoga vježbe koje su predložene u programu mogu biti od velike koristi probavnom sustavu, ali i oslobađanju tijela od stresa - rekla je Aralica Tušak.

Peti dan sam odlučila dodatno testirati utjecaj tjelovježbe pa sam dodala trening snage te sam isprobala nekoliko joga položaja za bolju probavu koji se u priručniku također nalaze. Uz to sam se nastavila držati plana prehrane i unosa tekućine. Naravno, poboljšanje probave se nastavilo.

Šesti, odnosno posljednji dan izazova sam bila malo lijena te sam jela suhu hranu i ništa planirano. Bila je subota pa sam išla na kave, a i na neplaniranu večeru. Naravno, u takvim situacijama teško se držati bilo kakvog plana pa sam jela što i kako sam stigla. Mislila sam da će se probava vratiti na staro, ali sam ostala pozitivno iznenađena. I dalje je bila uredna, a pretpostavljam da je razlog to što sam prethodnih dana jela baš ono što je preporučeno, bila fizička aktivna i sve to zaokružila velikim količinama Donata. Na intenzivniji okus sam se već potpuno navikla.

image

Frape od bobičastog voće, shakshuka, namaz od slanutka, namaz od piletine

PRIVATNA ARHIVA


Koje sam benefite doživjela?

Ne moram naglašavati da je poboljšanje probave najvažniji i najbolji benefiti ovog izazova. Osjećam da sam tijekom ovog šestodnevnog izazova napravila svojevrsno čišćenje crijeva.

- Zbog jedinstvenog mineralnog sastava, Donat može biti velika podrška normalnom radu probavnog sustava. Ako osoba pati od funkcionalnog zatvora, tada je Donat vrlo djelotvorno rješenje jer je bogat sulfatnim solima koje pomažu u poboljšanju simptoma zatvora, pražnjenju crijeva i konzistenciji stolice što je dokazano i kliničkim ispitivanje. Osim sulfatnih soli, Donat sadrži i veliku količinu hidrogen karbonatnih iona pa je i velika pomoć kod problema sa žgaravicom. S druge strane, sulfatni ioni potiču lučenje žuči i kontrakciju žučnog mjehura što je velika pomoć u prevenciji nastanka žučnih kamenaca. Drugim riječima, Donat se može piti preventivno kao podrška normalnom radu probavnog sustava u cjelini, ali i kao potpuno prirodno rješenje za probavne tegobe poput zatvora i žgaravice - objasnila je nutricionistica.

Uz to, ne trebam ni naglašavati da sam zbog dovoljnog unosa tekućine bila uvijek hidratizirana. Ponekad, baš zbog toga što ne pijem dovoljno vode, mi se javljaju glavobolje, a tijekom ovog izazova to je bilo gotovo nemoguće jer sam prije svakog obroka popila barem dva decilitra Donata. Shvatila sam da svaki svoj obrok trebam započeti i završiti unosom tekućine te se jedino tako mogu pozdraviti s dehidracijom i glavoboljom.

Naravno da važnu ulogu u cijelom ovom izazovu ima i prehrana. Bolje se osjećamo čim malo promijenimo jelovnik te povećamo unos voća, povrća i cjelovitih žitarica umjesto rafinirane hrane. I upravo nas ovaj kratki izazov podsjeća na to. Isto tako, uočila sam moć prehrambenih vlakana te zašto su tako važna za nas.

- Uvijek je preporuka jesti hranjive, lagane obroke koji su bogati složenim ugljikohidratima (smeđa riža, integralni kruh, zobene pahuljice, batat, krumpir, bundeva, grah, kvinoja, leća..), proteinima (mahunarke, meso, fermentirani mliječni proizvodi..), vlaknima (jabuke, suhe šljive, leća, brokula, ječam, avokado..), vitaminima i mineralima (svo voće i povrće). Potrebno je izbjegavati ili samo povremeno konzumirati proizvode od bijelog brašna (tjestenina, bijeli kruh, pekarski proizvodi), slatkiše, grickalice, masnu hranu, gazirana slatka pića) jer takvi proizvodi su nutritivno siromašni, bogati kalorijama i nepotrebno opterećuju naš probavni sustav. Kada govorimo o probavnom sustavu, prehrambena vlakna su tu nezamjenjiva. Na žalost, istraživanja pokazuju da samo 5 posto populacije unosi dovoljnu količinu vlakana u organizam, a znamo da vlakna imaju veliku ulogu u očuvanju zdravlja probavnog sustava te u prevenciji brojnih bolesti i tegoba - objasnila je.

Odradivši ovaj izazov bilo mi je puno jasnije zašto većina ljudi ima probavnih problema te kako naš način ubrzani način života ne potiče zdravlje crijeva.


Zašto bih ga preporučila drugima?

Već sam istaknula kako volim isprobati različite izazove s prehranom i tjelovježbom. S vremena na vrijeme svi trebamo nešto što će ojačati našu otpornost i pomoći našem cjelokupnom organizmu. Smatram da je ovaj izazov savršen putokaz novim, a samim time boljim životnim navikama. Naime, kroz praćenje ovog besplatnog plana prehrane uočila sam da nema odricanja niti brojanja kalorija, a traje samo šest dana, što znači da ga može isprobati i izdržati svatko.

S jednostavnošću ovog programa slaže se i nutricionistica, a i brojni sudionici Vođenih programa zdravlja Donat Hrvatska.

- Iskustva sudionika su vrlo pozitivna. Nakon šest dana, prateći predložene jelovnike i uz protokol pijenja Donata, zatvor i usporena probava su prošlost, a kvaliteta života je znatno poboljšana. Osim toga, sudionici su nadogradili i svoje znanje o prehrani koja ima pozitivan utjecaj na probavu, naučili su što ne smiju raditi ako pate od probavnih tegoba te su naučili kako lagana tjelesna aktivnost može imati brojne benefite za probavni sustav. I ne manje važno, oni koji nisu prije upoznali učinak Donata na probavni sustav, sljedeći program su se uvjerili da zaista na prirodan način mogu riješiti problem zatvora - zaključila je nutricionistica mr. sc. Kristina Aralica Tušak.


Sve o uzrocima loše probave i kako ona utječe na cjelokupno zdravlje pogledajte u videu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Donatom.

Linker
07. travanj 2024 05:21