Jane Fonda

 COBRA TEAM/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA COBRA TEAM/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
Borba glumice

Koji su simptomi non-Hodgkinovog limfoma od kojeg boluje i Jane Fonda

Jane Fonda (84) se već šest mjeseci liječi od non-Hodgkinovog limfoma, a evo kako prepoznati njegove simptome


Američka glumica i aktivistica Jane Fonda (84) boluje od non-Hodgkinovog limfoma te već šest mjeseci ide na kemoterapije, a ovu tužnu vijest je objavila putem Instagrama.

- Dragi moji prijatelji, želim podijeliti nešto osobno. Dijagnosticiran mi je non-Hodgkinov limfom i započela sam kemoterapiju. Ovo je vrlo izlječiv rak, 80 posto ljudi preživi, pa osjećam da imam sreće. Također sam sretna jer imam zdravstveno osiguranje i pristup najboljim liječnicima i tretmanima. Shvaćam, i to je bolno, da sam privilegiran u tome - napisala je.

Dodala je kako dobro podnosi tretmane, ali i da ju ni karcinom neće spriječiti u klimatskom aktivizmu.

- Rak je učitelj i obraćam pozornost na lekcije koje mi pruža. Već mi je pokazao važnost zajednice. Rasta i produbljivanja vlastite zajednice kako ne bismo bili sami. A rak s mojim godinama, skoro 85, definitivno me uči koliko je važno prilagoditi se novoj stvarnosti - stoji u objavi.



Hodgkinov i non-Hodgkinov limfom: Koje su razlike?

Hodgkinov limfom je zloćuda bolest limfnih žlijezda, a najčešće nastaje unutar limfnih čvorova u vratu, pazuhu, trbuhu ili preponama, odakle se širi u druga područja koja sadrže limfno tkivo. Bolest se javlja u mlađoj životnoj dobi, posebice u pubertetu, a smatra se uglavnom izlječivom bolešću.

Non-Hodgkinov limfom su zloćudne promjene limfnih stanica u limfnom tkivu ili u bilo kojem mekom tkivu tijela. Non-Hodgkinovi limfomi češće prodiru u koštanu srž, želučanocrijevni sustav i kožu nego Hodgkinova bolest. Prvi očiti simptom je često povećani limfni čvorovi u vratu, preponi ili po cijelom tijelu. Ponekad, povećani limfni čvorovi u krajnicima uzrokuju poteškoću pri gutanju, u prsnom košu ili trbuhu mogu pritiskati različite organe uzrokujući poteškoću pri disanju, gubitak apetita, zatvor stolice, bol u trbuhu ili oteknuće nogu.

Non-Hodgkinov limfom može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali šanse da se to dogodi povećavaju se sa starenjem, a većina slučajeva dijagnosticira se kod osoba starijih od 60 godina.

Statistički obolijeva više muškaraca nego žena, ne zna se zašto, a svrstava se i na peto, odnosno šesto mjesto po pojavnosti raka u odraslih osoba.

Što uzrokuje non-Hodgkinov limfom

Točan uzrok bolesti nije poznat, ali postoje neki faktori koji povisuju rizik. Oni najčešće uključuju:

  • one koji imaju bliskog rođaka s limfomom,
  • osobe sa slabim imunosnim sustavom,
  • oni koji uzimaju imunosupresivne lijekove,
  • oni koji su bili izloženi Epstein-Barr virusu.

Koji su znakovi i simptomi

  • bol u trbuhu ili oteklinu,
  • umor koji ne prolazi,
  • groznicu ili noćno znojenje,
  • svrbež kože
  • otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili preponama,
  • bol u prsima, poteškoće s disanjem ili kašalj
  • neobjašnjiv gubitak težine

Dijagnoza i liječenje

Non-Hodgkinov limfom se može potvrditi jedino biopsijom limfnog čvora. Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, non-Hodgkinov limfom se s obzirom na tip limfocita iz kojeg nastaje dijeli na B-stanične limfome i T-stanične limfome.

B-stanični čine 90 posto non-Hodgkinov limfoma u Hrvatskoj i imaju puno podtipova. Indolentni limfom je teško izlječiv i u liječenju je cilj postići remisiju, nažalost povratak bolesti (relaps) se događa u većini slučajeva, a svaka sljedeća terapija dovodi do sve kraće remisije. Također, folikularni limfom općenito se smatra neizlječivim, ali postoje lijekovi kojima se može dobro kontrolirati, a bolesnici mogu živjeti još puno godina nakon postavljanja dijagnoze.

Obično je Non-Hodgkinov limfom u trenutku postavljanja dijagnoza već jako proširen, u do jedne trećine oboljelih lokaliziran je na jedan dio u tijelu.

Glavni tretmani su kemoterapija i radioterapija, no postoji i vrsta ciljanog liječenja (monoklonska terapija antitijelima). Nakon liječenja mogu se pojaviti nuspojave poput neplodnosti i povišenog rizika za razvoj druge vrste raka.


Može li transplantacija koštane srži pomoći?

Transplantacija koštane srži može se razmatrati kao dio liječenja ovog limfoma nakon visokih doza kemoterapije ili radioterapije. Matične stanice (rane krvne stanice koje se razvijaju u krvne stanice) nalaze se unutar koštane srži, koja je spužvasti materijal koji ispunjava kosti. Naravno, važno je pronaći kompatibilnog donora kako bi transplantacija bila uspješna.

Linker
18. travanj 2024 08:47