SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA
Globalni fenomen

Ken ipak nije tu samo zbog Barbie: znate li što je kenergija i kako je možete pronaći

Film Barbie, u režiji Grete Gerwig, s Margot Robbie u glavnoj ulozi pridonio je novoj riječi u engleskom jeziku - kenergy, ponajviše zbog Ryana Goslinga koji tumači lik Kena

O Barbie, kultnoj i kontroverznoj lutki i svemu što je ona u protekle 64 godine utjelovila (od nedostižnog ideala ljepote do borca za emancipaciju žena) vode se rasprave, ali uz očekivanu zvijezdu Barbie (Margot Robie) i Ken (Ryan Gosling) se premeće u pravu ikonu filma, koji uči prihvatiti svoju ‘kenergiju‘, pojam koji je zbog njega na velika vrata ušao u pop kulturu.

Gosling na svakom koraku tijekom promoviranja filma spominje kenergiju što je pridonijelo globalnoj fiksaciji na ovaj pojam.

Riječ opisuje samopouzdanje, energiju i samouvjerenost koju Barbien dečko Ken utjelovljuje u filmu, a psiholozi i drugi zdravstveni stručnjaci objašnjavaju što je to i kako postoji mnogo načina da svatko pronađe svoju ‘ kenergiju‘. Gosling je skovao ovu frazu kako bi zapravo opisao ono što lik Kena utjelovljuje - osobu koja se brine o sebi (mentalno i fizički), ne shvaća se previše ozbiljno i ne boji se sudjelovati u konvencionalno ‘ženskim stvarima‘. Drugim riječima, to je model pozitivne muškosti koji daje prednost mentalnom, fizičkom i socijalnom zdravlju.

Zdravstveni stručnjaci kažu da pronalaženje vlastite kenergije može biti zabavan način gledanja na formiranje zdravih navika u svim aspektima života, a mi donosimo šest jednostavnih načina kako pronaći svoju.

image
SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Idite na redovite preglede

Istraživanja su otkrila da mnogi muškarci misle da su zdraviji nego što jesu, a anketa za Orlando Health pokazala je da trećina muškaraca preskače godišnje preventivne preglede, koji su iznimno važni za rano otkrivanje, prevenciju i poboljšanih zdravstvenih ishoda.

Općenito, redoviti se godišnji pregled preporučuje nakon četrdesete svim muškarcima, a češće i specifičnije preglede trebaju napraviti oni koji imaju veće faktore rizika.

Pobrinite se da dobro spavate

Američka istraživanja pokazuju da više od trećine odraslih u prosjeku spava manje od sedam sati noću, a otprilike svaki peti muškarac ima nesanicu. Mnogo je savjeta koji mogu pomoći poboljšati san, što je jako važno jer se loš san povezuje s povećanim rizikom za mnoge bolesti.

Uspostavljanje dosljednog rasporeda spavanja buđenjem i odlaskom u krevet u isto vrijeme svake noći dobro je za početak. Može pomoći i ako ograničite vrijeme izloženosti ekranima i više boravite na danjem svjetlu. Ako vas vaše brige drže budnima noću, pokušajte s tehnikama smanjenja stresa kao što su duboko disanje, joga za opuštanje ili meditacija.

Čuvajte svoje mentalno zdravlje

Oko četrdeset posto muškaraca, prema istraživanjima, ne želi govoriti o svom mentalnom zdravlju, što je u mnogim slučajevima uvjetovano od malih nogu učenjem da „dječaci ne plaču”.

- Zato dječaci često ne uspijevaju prepoznati, razumjeti i regulirati svoje emocije - prenosi Healthline riječi psihoterapeutkinje dr. Kathrine McAleese. Ističe i da je rašireno pogrešno vjerovanje da traženje podrške muškarca čini manje muževnim.

- Dobro mentalno zdravlje započinje osnovama, poput prehrane, vježbanja, spavanja i hidratacije. Također je važno uzeti predah kada osjetimo preplavljenost obavezama i postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života - kaže McAleese i savjetuje odrediti barem jedan cijeli dan u tjednu za potpuno isključivanje od posla. Još jedan način koji pomaže mentalnom zdravlju je raditi zabavne stvari koje djeluju restorativno - nešto u čemu je Ken sjajan.

- Zapitajte se ‘kada se osjećam pomlađeno i kao da stvarno živim?‘ i više radite takvih stvari. Ako radite samo ono što vam crpi energiju ili ‘ubija‘ samopouzdanje, niste u ravnoteži. Ono što je najvažnije, nemojte se bojati obratiti se drugima za podršku kada vam je potrebna - kaže McAleese.

Vjerujte u sebe

Ako ste gledali film Barbie, znat ćete da je Ken lik koji sebe ne shvaća previše ozbiljno, nešto što zahtijeva samopouzdanje i samouvjerenost. Također je sretan što je dopustio Barbie da preuzme vodstvo. Ono što vi možete napraviti je obratiti pažnju na svoje misli.

- Ako se nađete u situaciji da se koristite više riječi koje vas obeshrabruju nego ohrabruju, to biste trebali promijeniti. Pozitivan samorazgovor je presudan - kaže McAleese.

Postoji i mnogo štetnih društvenih poruka o tome kako bi se muškarci trebali ponašati, a to možete izbjeći tako da pogledate svoj društveni krug i odlučite pomažu li vam ljudi oko vas u tome da budete najbolja verzija sebe ili vas ometaju.

Pazite na svoju kožu

Osim svijetle plave kose i isklesanog stasa, Ken ima i besprijekornu kožu. Međutim, prema studiji iz 2022., mnogim je muškarcima neugodno koristiti proizvode za njegu kože iako paziti na kožu nije nešto čega se treba sramiti. Zapravo, od vitalne je važnosti održavati dobro zdravlje kože. Za kožu poput Kenove, umijte se nježnim sredstvom za čišćenje ujutro i navečer i svakodnevno nanesite hidratantnu kremu. Obavezno nanosite i kremu sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više svaki dan, što će spriječiti oštećenja izazvana sunčevim zrakama, uključujući i rak kože.

Jedite zdravije

Većina nas zna koliko je važno paziti na prehranu, a studija koja je objavljena 2020. pokazala je i da žene znatno više od muškaraca paze na prehranu, manje jedu prerađenu hranu, šećera i nezdrave masti, što dovodi do debljanja, pretilosti i kardiovaskularnih problema.

Već i male redovite promjene prehrane mogu učiniti čuda. Crveno meso zamijenite nemasnim izvorima proteina kao što su perad, riba i mahunarke, ograničavanje unos gaziranih i zaslađenih pića i šećera općenito i izbacite jednostavne ugljikohidrate, a jedite više cjelovitih žitarica.

Porcije voća ili povrća dodajte uz svaki obrok. To će vam pružiti bitnu stvar koju Ken ima na pretek - energije.

Linker
28. travanj 2024 09:43