Sada je vrijeme da se posvetite svemu onome za što ranije niste imali vremena.
 Unsplash
Život u izolaciji

Kako postići mentalni mir: tri savjeta za što lakši život i rad u izolaciji

Svaka kriza ujedno je i prilika za bolje promjene

Aktualne životne okolnosti cijelog svijeta izvanredne su i nimalo ugodne. No baš zato je od izuzetne važnosti raditi na vlastitom mentalnom zdravlju i učinkovitosti te tako olakšati sebi i ukućanima život u izolaciji i rad od kuće.

Svaka kriza ujedno je i prilika za bolje promjene. U slučaju aktualne izolacije zbog pandemije, jedna od prilika svakako je rad na sebi i svojim reakcijama na novonastale okolnosti. Nosite li se teško sa svojim reakcijama na trenutne uvjete života i rada, primijenite osnovna pravila organizacije vremena kako biste bili fokusiraniji, učinkovitiji i manje od stresom.


TRI SAVJETA ZA LAKŠI ŽIVOT I RAD U IZOLACI


1. ZADRŽITE ILI UVEDITE DOBRE RUTINE

Nastavak obavljanja svakodnevnih rutina smanjit će vam osjećaj prekida uobičajenog načina života. Nemate li uopće dobre rutine u svojoj svakodnevici, sada je jako važno da ih uvedete.

Najkorisnija je dobra jutarnja rutina jer utječe na bolji tijek ostatka dana, naročito u obiteljima s djecom te ako osoba mora i raditi od kuće. Iskoristite boravak kod kuće i za uvođenje nekih novih dobrih rutina, poput vježbanja kod kuće, online edukacija ili jednostavno redovitog i kvalitetnog spavanja.


2. POSVETITE PAŽNJU SVOM STAMBENOM (SADA I RADNOM) PROSTORU

Često ponavljam kako mijenjajući prostor mijenjamo i sebe. Morate li ovih tjedana i raditi od kuće, funkcionalnost prostora, ali i atmosfera direktno će utjecati na vašu produktivnost. Zato svakako (re)organizirajte prostoriju ili kutak za rad od kuće.

Nemate li fizički odvojenu prostoriju u kojoj možete biti sami dok radite, nužno je da svoju radnu rutinu (radno vrijeme i nužne uvjete za rad) iskomunicirate sa svim ukućanima kako bi vam pomogli da nesmetano izvršavate svoje radne obaveze.

Ostatak stambenog prostora održavajte urednim i ugodnim jer ćete unatoč radu od kuće trebati kvalitetan odmor i druženje nakon radnog vremena. Ne zaboravite niti na redovito prozračivanje i ovlaživanje zraka.


3. ISKORISTITE DUŽI BORAVAK U KUĆI

Organizacijske vještine nisu korisne samo u situacijama prezauzetosti i nedostatka vremena. Ovih dana se to jako dobro vidi jer mnogi ljudi zapravo ne znaju kako pametno strukturirati neplanirani višak vremena koji im se pojavio uslijed dužeg boravka kod kuće.

Sada je vrijeme da se posvetite svemu onome za što ranije niste imali vremena. Sastavite listu svega što već dugo odgađate, od raznih kućnih projekata, javljanja ljudima koje rijetko viđate ili pak nekih svojih osobnih planova. Rasporedite aktivnosti i zadatke s te liste na buduće dane i tjedne i tako osigurajte zanimljivije i korisnije provedeno vrijeme kod kuće.

Konkretne korake i ideje za bolju organizaciju života u trenutnim uvjetima pronađite ovdje.


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
29. travanj 2024 16:08