SHUTTERSTOCK
poznato

Što učiniti kad se ne možete natjerati da nešto napravite?

Kad jednom svoj ‘kamen‘ gurnete, sila teža će ga polako kotrljati dalje. Sve će biti lakše

Vjerojatno ste se i vi ponekad našli u situaciji kad znate da biste trebali nešto napraviti (da to morate ili čak jako želite učiniti), ali jednostavno - ne možete! Kao da se vaše tijelo nikako ne može pomaknuti u tom smjeru. Iako su to ponekad situacije kad vas intuicija sprečava da napravite neki korak koji nije dobar za vas (i kasnije vam postane potpuno jasno zašto ga niste napravili), ovo o čemu vam danas želim pisati ne spada u tu kategoriju.

Previše svega

Prva polovina ove godine bila mi je iznimno intenzivna (kao i mnogim ljudima koje poznajem, zanimljivo!). Uz sve redovne obveze tu je odjednom bila i svakodnevna briga o bratu, rješavanje sve papirologije nakon roditelja, čuvanje unučice, raskrčivanje roditeljskog stana i uređivanje kuće pokojne svekrve. Naša kuća, kao i ja sama, bili smo pali u sedmi plan. U nastojanju da uhvatim koji slobodan sat ili bar odspavam cijelu noć, nisam stigla posvetiti vrijeme sve većem neredu koji se stvarao oko nas. I još povrh svega, gospođa koja nam je godinama dolazila pomagati čistiti otišla je u mirovinu.

Godišnji odmor sam dočekala kao "ozeb‘o sunce" i odlučila se daleko od kuće propisno odmoriti.

No kad smo se krajem kolovoza vratili u Zagreb (već sam vam nešto o tome pisala) dočekao me naš nered u svom punom sjaju. Ja, koja predajem feng shui i znam koliko je red prvi preduvjet za dobru životnu energiju, dopustila sam da se naša kuća pretvori u anti-feng shui prostor! I sad sam tako jasno vidjela kako se pritisak previše obaveza koji sam osjećala cijelo proljeće jasno zrcalio u nagomilanom ‘previše svega‘ u kući u kojoj živim.

I tu sad dolazi ono: iako sam se s odmora vratila puna energije i entuzijazma i zaista sam imala veliku potrebu učiniti nešto s tim neredom (i znala sam koliko je to izuzetno važno), odjednom se nikako nisam mogla istinski pokrenuti. Pogled na razne vrste nereda u meni je izazivao zbunjenost i obeshrabrenost. Odakle da počnem? Svaki put kad bih poželjela krenuti, uhvatio bi me odjednom neki umor i pospanost, kao da uopće nemam energije za uhvatiti se sa svime time u koštac, kao da je ta usporena energija jača od mene. Imate li i vi takve trenutke? I što tada učiniti?

Evo kako sam na kraju to riješila - ovdje su tri najvažnije komponente koje i vi možete upotrijebiti u sličnim situacijama:

1. Ne razmišljajte o tome što sve treba napraviti, nego znajte da je jedino na što se trebate natjerati - da POČNETE! Samo to. To je kao da trebate početno pogurnuti kamen niz laganu nizbrdicu. Kad jednom svoj ‘kamen‘ gurnete, sila teža će ga polako kotrljati dalje. Sve će biti lakše.

2. Svakako potražite POMOĆ! Prijateljsku ili plaćenu. Nevjerojatno je koliko energija zajedničkog pothvata osnaži to guranje naprijed - odjednom imate puno više snage i volje za svoj pothvat.

3. Nakon prvog napretka, ZASTANITE DA OSJETITE što vam je to donijelo. Kad jasno oćutite dobrobiti i svoj osjećaj postignuća nakon prvog malog uspjeha, to će vam automatski dati krila za dalje!

Pa sam se tako ja natjerala da napravim taj prvi i drugi korak - potražila sam tvrtke koje nude uslugu generalnog čišćenja. A i vrtlara sam bila već prije toga našla. I evo, nakon prvih dana uređivanja uz njihovu pomoć, vrt nam je potpuno uređen, a i veliki dio prizemlja kuće je ‘prodisao‘. Doslovno imam dojam da i u kući i u vrtu mogu puno dublje udahnuti nego prije i odjednom sam puna volje za daljnjim spremanjem. Kao da se s ova tri koraka odčepio onaj ‘ne mogu‘ i učinio da poteče rijeka volje i entuzijazma.

Ovaj jednostavan pristup možete primijeniti na bilo koji sličan slučaj - primjerice ako morate sjesti i naučiti puno gradiva za neki ispit ili proučiti gomilu brojki ili dosadne papirologije. Potražite pomoć (primjerice učite s nekim) i - samo započnite. I svako malo se sjetite zastati i uživati u svom napretku!

Linker
27. travanj 2024 07:20