Vrlo efikasno

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Ovladajte financijama

Jeste li čuli za kuvertiranje? To je metoda štednje kojom ćete spriječiti impulzivnu potrošnju

Metoda budžetiranja koju su koristili naši roditelji i da, zaista pomaže

Želite napokon staviti svoje troškove pod kontrolu? Možda je vrijeme za "kuvertiranje". Zapravo, ovo je stara metoda štednje i budžetiranja koja je ponovno postala popularna.

O čemu se zapravo radi? Kuvertiranje je zapravo metoda trošenja samo fizičkog novca. Dakle, ne trošite novac plaćanjem karticama nego smijete koristiti samo gotovinu. Unaprijed odredite iznos koji ćete potrošiti i stavite ga u kuverte prema različitim kategorijama. Cilj je spriječiti prekomjernu potrošnju i impulzivnu kupovinu jer se pridržavate zadanog budžeta.

TikTokerica @savannahhh.mariee je obožavateljica ove metode i saznala je za nju gledajući videe na YouTubeu prije nekoliko godina.

- Počela sam koristiti ovu metodu budžetiranja još kao tinejdžerica jer mi je bilo teško štedjeti novac na karticama - rekla je za BuzzFeed.

Savannah smatra kako je važno na društvenim mrežama govoriti o novca jer mladim ljudima nitko ne pokaže kako napraviti budžet i držati ga se.


Kako izgleda kuvertiranje?

Najprije podijelite svoj novac i stavite ga na hrpe, razvrstane po važnosti. Zatim označite kuverte, to mogu biti tradicionalne papirnate kuverte ili možete odabrati registrator s fasciklima, sa svim različitim kategorijama potrošnje. Kuverte mogu biti označene po kategorijama kao što su: stanarina, režije, kredit, hrana, putovanje, izlasci, odjeća, što god želite.

Nakon toga, stavljate gotovinu u različite kuverte na temelju budžeta kojeg ste odredili. Ako niste sigurni koliko novca trebate staviti u kategoriju poput režija, proučite troškove prijašnjih mjeseci kako biste dobili ideju.

Primjerice, ako ste odlučili staviti 1000 kuna za hranu, taj novac trebate koristiti cijeli mjesec za odlazak u trgovinu, odnosno dok ne dođe sljedeća plaća. Naravno, vi možete odrediti drugačije budžetiranje, primjerice na tjednoj razini. Samo vas upozoravamo da je najjednostavnije na mjesečnoj razini jer tada dobivate plaću.

Savannah koristi ovu metodu jer je tako svjesna novca koji troši.

- Možete peglati i peglati karticu i ne vidjeti kako se brojevi mijenjaju. No s gotovinom, kad fizički uzimate 100 dolara iz kuverte, postajete svjesni koliko trošite. Isto tako, mogu novac ostaviti kod kuće i onda ga ni ne mogu potrošiti - rekla je.

- Kompulzivna kupovina nepotrebnih stvari je navika koju je teško promijeniti, ali s ovom metodom, budući da novac na kraju ponestane iz kuverte, mogu lako uštedjeti - kaže.


Što kažu financijski stručnjaci na ovu metodu?

Danetha Doe, financijska edukatorica i kreatorica bloga Money&Mimosas, slaže se sa Savannah.

- S kreditnim karticama možemo lako trošiti novac bez svijesti o njemu - istaknula je Doe.

- To može dovesti do onoga što je poznato kao 'zamračenje' u svijetu financijske psihologije, a to je kada netko potroši puno novca, a da toga nije svjestan. To je lako učiniti s kreditnim karticama. S kuvertiranjem osjećate gotovinu u svojim rukama i ta metoda može pomoći onima koji nisu svjesni potrošnje - navela je Doe.

Danetha je rekla da, iako već postoje brojne aplikacije za budžet, držanje gotovine u kuvertama moglo bi biti korisnije za određene ljude.

- Ako ste u situaciji u kojoj vam je ostalo zadnjih 20 dolara, a imate više od 20 dolara troškova, osjetit ćete potrebu da poboljšate svoje vještine upravljanja novcem. Što možda nije moguće kad "peglate" karticu - kaže Doe.

Osim toga, Kendall Clayborne, certificirana financijska planerica u SoFi-ju, rekla je da ova metoda također može pomoći ljudima da razviju zdrave novčane navike.

- Odvajanje vremena svakih nekoliko tjedana ili mjeseci za proučavanje vaših financija, izradu proračuna i postavljanje specifičnih ciljeva odlična je navika koju možete razviti uz kuvertiranje - rekla je Kendall za BuzzFeed.

Također, brojne studije su pokazale da su kupci spremni potrošiti više novca kad plaćaju karticama nego kad koriste gotovinu. Osim toga, stavljanje novca u kuverte je odlična metoda sprječavanja dugova.

Linker
26. travanj 2024 09:01