FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
parkinson i mi

Drugo virtualno obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj

10. travanj 2021.
Za oboljele od Parkinsonove bolesti je bitno mentalno zdravlje i fizička aktivnost te održavanje tijela kod kuće u uvjetima Covid-19 pandemije i izolacije

Udruga "Parkinson i mi" po jedanaesti put organizirat će obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, no umjesto na gradskim trgovima ono će i ove godine biti u online izdanju.

S obzirom na pandemiju koronavirusa umjesto uobičajenog edukativno-rekreativnog programa na zagrebačkom Cvjetnom trgu, riječkom Korzu i trgovima drugih hrvatskih gradova, 11. travnja 2021. Svjetski dan Parkinsonove bolesti bit će obilježen preko Facebook stranice udruge "Parkinson i mi" i web stranice Udruge.

Zbog teške situacije s koronavirusom sva je pažnja javnosti usmjerena na suzbijanje zaraze, no ne smijemo zaboraviti na oboljele od Parkinsonove bolesti, od koje boluje više od 15.000 građana Hrvatske. Izolacija i socijalno distanciranje kojih se treba pridržavati zbog koronavirusa, ponašanja su koja nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih od Parkinsonove bolesti. Može doći do pogoršanja kontrole i motoričkih i ne-motoričkih simptoma a dosadašnja iskustva pokazuju da stariji bolesnici (posebno u uznapredovaloj fazi) imaju težu kliničku sliku COVID 19 infekcije i veći rizik za loš ishod.

„Za oboljele od Parkinsonove bolesti je bitno mentalno zdravlje i fizička aktivnost te održavanje tijela kod kuće u uvjetima Covid-19 pandemije i izolacije. Ove godine nam je jedan od ciljeva poticati brigu o mentalnom zdravlju svih i oboljelih i članova obitelji; poticanje fizičke aktivnosti i socijalnih kontakta (u ovom periodu virtualnih, telefonskih i sl.). Zato se družimo opet virtualno jer cilj Udruge je olakšati nošenje s bolesti, a to se može edukacijom i međusobnom komunikacijom (u ovom pandemijskom periodu virtualno) - dijeljenje problema, situacija i savjeta pod geslom - Zajedno protiv Parkinsona #zajednoprotivparkinsona. Ovaj period treba iskoristiti za podsjećanje na temeljne vrijednosti, međusobno pomaganje i na zajedništvo, a Udruga je tu da u tome pomaže“, kaže doc. dr. sc. Vladimira Vuletić, predsjednica udruge “Parkinson i mi“.

U sklopu online kampanje #pricajmooparkinsonu i #parkinsonimiudobakorone na Facebooku i web stranici udruge redovito će se objavljivati edukativni članci, savjeti i video materijali za kućno vježbanje, pjevanje, crtanje, ples, opuštanje, pozitivne misli.

Premijerno, za ovu online manifestaciju Udruga Parkinson i mi, u suradnji s Klinikom za neurologiju KBC Rijeka organizira ZOOM predavanja za građanstvo na web stranicama KBC-a Rijeka u nedjelju 11. travnja s početkom u 10 sati koja možete pratiti na linku: https://us02web.zoom.us/j/87133367740... Meeting ID: 871 3336 7740 Passcode: 301268

Predavanja će držati: doc. dr. sc. Vladimira Vuletić, neurolog; Ines Torić, prof., psiholog; Valentino Rački, dr. med. i Vladimira Ivanković, dipl. socijalna radnica.

Teme predavanja bit će novosti o Parkinsonovoj bolesti, novi projekti za ovu bolest, savjeti kako sačuvati mentalno zdravlje i socijalni aspekti Parkinsonove bolesti.

Budući da je izrazito važno u otegotnim životnim okolnostima pokazati oboljelima da nisu sami i zaboravljeni pozivamo oboljele i njihove obitelji da na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na Facebook pošalju videa ili fotografije i ispričaju svoju priču o Parkinsonu (kako se nose s bolešću, što ima pomaže, savjete za druge i što žele u budućnosti). Potičemo i članove obitelji da nam pošalju kako oni doživljavaju Parkinson i probleme svog člana obitelji i sl., te prijatelje, članove mutlidisciplinarnih timova i ostale koji se brinu i susreću s Parkinsonom. Cijeli travanj pričajmo o Parkinsonu uz hashtag #pricajmooparkinsonu i #parkinsonimiudobakorone i tagiranje @ParkinsonIMi kako bismo pomogli jedni drugima prebroditi ovo razdoblje i olakšali život s ovom bolesti.

Udruga najavljuje kako će - kada završi opasnost od COVID-19 - u skladu sa sloganom ”Upoznaj svoj Parkinson” nastaviti s radom na projektu istraživanja epidemiologije i genetskog materijala Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj, kao i istraživanje progresije i farmakogenetike ove bolesti. Spomenuti projekti ključni su za primjenu personalizirane precizne medicine koja pridonosi uspješnijem dijagnosticiranju i liječenju Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj.

Nadamo se da ćete nas i ovaj put podržati u online obilježavanju Svjetskog dana Parkinsonove bolesti i pridružiti nam se u povećanju svjesnosti o težini simptoma i problema koje imaju oboljeli i članovi obitelji. Pokažimo im u ova teška vremena pandemije da nisu sami i zaboravljeni.

Teme
Linker
02. listopad 2022 00:31