SHUTTERSTOCK
u društvu je zdravije

Češće se družite s prijateljima i obitelji - produljit ćete si život

Osobe koje održavaju prijateljske i obiteljske odnose s ljudima izvan vlastitog doma žive dulje od onih koje to ne čine, pokazalo je britansko istraživanje koje je počelo prije 17 godina

Željeli biste dug život? Ostvarenju tog cilja može pridonijeti provođenje vremena s dragim ljudima, budući da su istraživanja pokazala kako takva druženja smanjuju rizik od preuranjene smrti. S druge strane, oni koji se ne druže s prijateljima i članovima obitelji mogu podići taj rizik, čak i ako ne žive sami. Ranije provedena istraživanja povezala su društvenu izolaciju s lošijim zdravljem te sugerirala kako različiti međuljudski odnosi različito utječu na naše zdravlje, a time i na trajanje života.

Sada su prikupljeni i obrađeni podaci opsežnog i dugotrajnog britanskog istraživanja društvenosti i usamljenosti koje je obuhvatilo više od 450.000 osoba u dobi između 38 i 73 godine. Između 2006. i 2010. godine svim je sudionicima procijenjeno fizičko zdravlje te su ispunili upitnik koji je obuhvaćao pet različitih vrsta društvenih veza. U upitniku su ih pitali koliko se često osjećaju usamljeno, mogu li se povjeriti nekoj bliskoj osobi, posjećuju li ih prijatelji ili obitelj, žive li sami i sudjeluju li u nekim tjednim grupnim aktivnostima. Istraživači su zatim pratili sudionike kako bi saznali koliko ih je umrlo do 2021. godine.

Nakon što su uzeli u obzir čimbenike kao što su dob, spol, razina tjelesne aktivnosti, socioekonomski status i kronična zdravstvena stanja, znanstvenici su otkrili da svih pet tipova društvenih veza pokrivenih pitanjima utječe na dugovječnost, a najsnažnije učestalost posjeta prijatelja i obitelji. U prosjeku, ljudi koje prijatelji ili članovi obitelji nikada nisu posjećivali imali su 39 posto veći rizik od smrti tijekom razdoblja istraživanja u usporedbi s onima koje su voljeni posjećivali svakodnevno. Čak su i oni koji nisu živjeli sami imali 25 posto veći rizik od smrti u vrijeme istraživanja ako ih prijatelji ili obitelj nikada nisu posjetili, a takve učinke nije ublažavalo ni sudjelovanje u tjednim grupnim aktivnostima. Znanstveni tim otkrio je i da je najvažnija za dugovječnost redovitost u posjetima dragih ljudi, jer rizik od umiranja u promatranom periodu bio je podjednak kod onih koji su svoje voljene viđali svaki dan, jednom tjedno ili jednom mjesečno.

Linker
23. travanj 2024 10:17