Unsplash
put rasta

Ako želite biti bolji prema sebi, oprostite se od ovih osam navika

Razmislite samo koliko biste vremena mogli uštedjeti uživajući u drugim hobijima da niste proveli sat vremena pregledavajući što se događa na društvenim mrežama

Svako toliko si postavljamo ciljeve uz pomoć kojih želimo biti bolji u nečemu; savladati nove vještine,prestati ili smanjiti konzumaciju šećear, alkohola i slično. Obično, u počecima prakticiranja novih navika smo poprilično odlučni, no s vremenom pomalo posustajemo i postaje nam teško slijediti tempo koji smo si sami nametnuli. Ciklus želje i borbe se iznova ponavlja, sjetite se samo novogodišnjih odluka, i tako nikada ne završimo s uvođenjem istinskih promjena. Međutim, bijeg iz toksičnog kruga pokušaja promjene nakon kojeg slijedi vraćanje na staro možete preokrenuti ako se odreknete sljedeći osam sabotirajućih navika:

1. Negativna samokritika

Postoji razlika između konstruktivne kritike i negativnog samo govora. Dok će nam nečija konstruktivna kritika poslužiti kao povratna informacija o tome kako da se primjerice poboljšamo u određenom radnom zadatku, negativan samo govor će nasuprot, dobroj kritici predstaviti naš unutarnji dijalog u kojem oštro kritiziramo sami sebe i svoj obavljeni radni zadatak. Razmislite o tome, što je bolje za vaše mentalno zdravlje - biti bolji ili se vrtjeti u negativnom krugu, bez svrhe.

2. Loše prehrambene navike

Loša prehrana i prehrambeni obrasci su često dio naših svakodnevnih odluka. Uz toliko novih informacija koje svako toliko možemo pročitati vezano za zdravlje tijela, važno je biti na oprezu i ne pasti pod utjecaje raznih trendova o upitnim dijetnim obrascima. Nijedna krajnost u konačnici nije dobra za naše opće zdravlje. Pokušajte umjesto rigoroznih obrazaca, shvatiti kako je prehrana važna komponenta za opskrbu vašeg tijela gorivom i nemojte si uskraćivati ovu iznimno važnu životnu potrebu.

3. Odugovlačenje

U ovom ćemo se svi pronaći. Doista postoje zadaci s kojima uspješno kasnimo ili ih odugovlačimo. Razmislite samo koliko biste vremena mogli uštedjeti uživajući u drugim hobijima da niste proveli sat vremena pregledavajući što se događa na društvenim mrežama. Također, razmislite o dodatnom vremenu kojeg biste imali za druženje s prijateljima, piknike i slično. Zato, pokušajte razmisliti o svom tom dodatnom vremenu sljedeći put kad dođete u iskušenje da ponovno nešto odgodite.

U tome vam mogu pomoći korisni alati poput jednostavnih podsjetnika, aplikacija koje će vas obavijestiti koliko ste vremena proveli za ekranom, mjerači vremena za rad i ostale tehnike.

image
SHUTTERSTOCK

4. Nikad si ne dajte slobodno vrijeme - vrijeme za sebe

Vrijeme za sebe je potreba koju bi svatko od nas trebao njegovati. Kao i kod zdrave prehrane, odvajanje trenutka za sebe biva često jedna od prvih stvari koju žrtvujemo u potrazi za boljim životnim stilom. Ipak, ne bi trebalo biti tako. Osjećati se dobro i dobro raditi na poslu ili u privatnom životu počinje time kako se osjećate i koliko volite sebe. I malo stvari može poboljšati vaše raspoloženje i učiniti da se osjećate najbolje kao briga o sebi. Prekid rutine njege kože, jutarnje šetnje ili večernjeg tečaja plesa jer „morate” više raditi, dovodi do bržeg sagorijevanja, pri čemu postajete emocionalno iscrpljeni i nedostupni. Stvaranje vremena za brigu o sebi čini čuda za vaše fizičko i mentalno zdravlje ostavljajući vas osvježenim i spremnim za borbu sa svijetom.

5. Uspoređujte se s drugima

Jedna od najgorih stvari koju možete sami sebi napraviti je uspoređivati se s drugima. Ona je kradljivac radosti iz dva razloga. Prvo, na potpuno ste drugačijem putu od onih s kojima se uspoređujete, jer u najmanju ruku imate drugačije okolnosti i ciljeve. Drugo, nikada u potpunosti ne znate stvarnost života onih s kojima se uspoređujete. Ono što se događa iza zatvorenih vrata druge osobe ne možemo vidjeti i iako se izvana doima kao sve ono što želimo biti ili imati, zapravo ne znamo što se uistinu događa. Zato, hodajte u svojim cipelama, kakve god one bile.

6. Živite u prošlosti

Prošlost nas može naučiti mnogim lekcijama, no jednako tako, važno je izaći iz nje i živjeti u sadašnjem trenutku. Svako predbacivanje i vraćanje na prošle, loše događaje, može djelovati doista kontraproduktivno.

7. Imate toksične odnose

Postoje mnogi razlozi poput odanosti, krivnje, straha od usamljenosti kao temelj koji nas i dalje drže u toksičnim odnosima. Loša prijateljstva i veze iz kojih se bojimo izaći, ponižavajući poslovni odnosi kojima se i dalje vraćamo jer se bojimo zakoračiti u novo životno poglavlje. Ovi i drugi odnosi u kojima se ne osjećamo dobro i koji nas guše, alarm su za promišljanje o sabotirajućim navikama koje sami sebi namećemo.

image
SHUTTERSTOCK

8. Pokušavate se svima svidjeti

Svjetski poznati liječnik Gabor Maté opširno je govorio o opasnostima pretjerane ljubaznosti. Ispostavilo se da ona ubija, odnosno prema ovom doktoru, uzrok je nastanka kroničnih bolesti. To ne znači da biste trebali odustati od ljubaznosti ili empatije. Ove se osobine razlikuju od ugađanja ljudima. Međutim, žrtvovati vlastite potrebe i očajnički pokušavati prisiliti druge da ostanu u vašem životu i vole vas iz straha od napuštanja, djeluje kontraproduktivno na vaš um i tijelo. Oni dobri će ostati i voljeti vas, ali ih na taj čin nikada nećete morati prisiljavati.

Put rasta

Konstruktivan pogled na vlastiti život bit će vaš osobni rast, a svaki pretjerani pokušaj i njegovanje spomenutih osam sabotirajućih navika napravit će suprotan, loš efekt na kvalitetu života. Umjesto ovog neželjenog scenarija, težite malim i postupnim promjenama. Odbacite loše navike i odaberite one bolje.

Linker
27. travanj 2024 21:33