Hajde recite, što je juha bez celera?
 Foto: iStock
Bez njega nema dobre juhe

Starosjedilac Sredozemlja kod nas zanemaren, a u Americi čista egzotika

17. siječanj 2017.
Ako kao ja niste obožavatelj juhe, ovih ćete se smrznutih dana sigurno predati. I mašući bijelom zastavicom jedva čekati da vam netko ponudi toplu domaću juhu. Mmmmm.

No, bez celera nema dobre okrepe.

S obzirom na to da je celer starosjedilac Sredozemlja, kod nas je nekako zanemaren i o njegovim ljekovitim svojstvima se malo govori. S druge strane svijeta, u Americi je on egzotična biljka. Zasigurno je to jedan od razloga njegove popularnosti među tamošnjim laicima i znanstvenicima.

Koristi se i u medicini

Može se, bez preuveličavanja, reći kako je celer jedna od biljaka koja se među prvima počela jesti kao povrće. Osim u kulinarstvu, celer se od davnina koristio i u narodnoj medicini. Njegovu ljekovitost potvrdili su i znanstvenici. Naime, celer sadrži fitokemikalije među kojima se ističu terpenoidi. Jedan od njih je limonen koji sprječava razvoj tumora.

Ne bez razloga je američki Institut za istraživanje raka, uvrstio celer među biljke čije redovito konzumiranje pomaže u sprječavanju nastajanja zloćudnih bolesti.

Nekoliko je sorti celera. U našim je krajevima udomaćen celer izraženog korijena. Koristi se za pripremu juha i variva. Posebno je poželjan sastojak pikantnih mesnih umaka. Može se i sirov dodati salatama. Potrebno ga je samo očistiti i izribati.

Za srce, visok tlak i kolesterol

Odnedavno je na našem tržištu prisutan celer debelih liski. Pomalo su slatkaste, a sitno izrezane zanimljiv su aromatični dodatak svježim salatama. Ova vrsta celera bogata je vitaminom C i folatom (vitaminom B skupine) koji pozitivno djeluje na zdravlje srca. Štoviše, konzumiranje celera pomaže normaliziranje visokog krvnog tlaka i kolesterola u krvi.

Kako čuvati celer listaš?

Liske celera listaša umotajte u aluminijsku foliju i odložite u hladnjak. Ovako spremljene, zadržat će dulje svježinu.

Foto: iStock
Celer listaš neodoljivo je hrskav i sočan. Obogatit će svaku salatu, možete ga servirati uz koktele, a možete ga grickati i samog.

Jeste li od onih koji celer koriste samo za kuhanje juhe (i još ga na posljetku bace)? Vjerujem da ćete ga nakon ovog teksta češće ugurati u jelovnik. Dobar vam tek.

Teme
Linker
10. kolovoz 2022 07:50