Prah listova neema obiluje fenolima, glikozidima, sterolima, triterpenima, saponinima...
 Getty Images/iStockphoto
Nema do neema

Ovaj čudesan prah smanjuje umor, regulira tlak i doprinosi liječenju šećerne bolesti tipa II

Njegovi ekstrakti pokazuju antivirusno, antibakterijsko i antimikotično djelovanje, te se koriste u izradi različitih kozmetičkih proizvoda.

Ma šta nima? odzvanja poštom glas moga vidno uzrujanog susjeda Jakova.

Ne znan ja šta ti imaš i nimaš, samo znan da san odi u pošti s policijon. Taj tvoj ima-nima se razbija i sve zadimija.

Ma nima posli. Odma da si doletila. Čuješ šta san ti reka? Odma!

Ljeti na Čiovu nikada nije dosadno. Svaki dan su neki cirkusi koji se onda prepričavaju do sljedeće sezone. Ili gost izgubi ženu, ili unuci uče baku plivati ili se Česi na luftiću upute do Splita…

Ima dogodovština s gostima, ali bome i s domaćima. Kako se sve u malom mistu, htio ne htio, mora znati, tako sam i sama prije nekoliko godina svjedočila otkrivenju što to Cvita pije za krv. U pošti se nehotice razbila staklenka sa njezinim spasonosnim prahom i napravila neviđenu pomutnju.

Poštarici je neem mirisao ni manje ni više nego na čistu drogu pa je savjesno brže bolje alarmirala policiju, a oni odmah pravac k Cviti kući. Na dispoziciju se policiji, u ime odsutne supruge, spremno stavio Jakov. A šta mogu kad iman nesriću za ženu, prepričavao je poslije on svoju muku.

Srećom po neem, nakon vijećanja u pošti stručni savjet je zaključilo kako se ipak ne radi o drogi. Štoviše, za njega se dobro pročulo pa ga sada za ne daj Bože ima svaka druga kuća. Eto, nije svako zlo za zlo, rekla bi stara narodna.

Neem (niːm) je zimzeleno drvo čija se kora, listovi i plodovi koriste u ajurvedskoj medicini. Njegovi ekstrakti pokazuju antivirusno, antibakterijsko i antimikotično djelovanje, te se koriste u izradi različitih kozmetičkih proizvoda (npr. zubnih pasta).


Prah listova neema

Prah listova neema bogat je mineralnim tvarima poput željeza, cinka, bakra i kroma. Od njega se radi čaj.

  • Za svakodnevnu uporabu se pomiješa ¼ čajne žličice neem praha sa 2 dl kipuće vode.
  • U terapijske svrhe se pomiješa 1 jušna žlica neem praha sa 2 dl kipuće vode.

Prah listova neema izuzetno je bogat mineralnim tvarima. Kada se koristi u svrhu liječenja, šalicom čaja neema organizam dobiva 10 % preporučenog dnevnog unosa željeza i cinka. Željezo je sastavni dio hemoglobina koji krvlju doprema kisik u stanice dok je cink mineralna tvar neophodna za očuvanje imuniteta te aktivnost preko 300 različitih enzima. Među njima su i oni koji sudjeluju u reakcijama ekspresije gena.

Terapijskom dozom neema osigurava se 50 % preporučenog unosa bakra te 90 % preporučenog unosa selena.

Selen doprinosi zdravlju štitne žlijezde, jača imunitet i djeluje kao antioksidans sprječavajući oštećenja stanica djelovanjem slobodnih radikala.

Uz to još prah listova neema obiluje fenolima, glikozidima, sterolima, triterpenima, saponinima i sl. pa u narodnoj medicini ima široku primjenu. Rabi se protiv nadutosti i različitih upala, a također doprinosi zarastanju rana, iskašljavanju i detoksikaciji.

Čaj neema korisno je sredstvo za grgljanje u slučaju grlobolje te pokazuje pozitivno djelovanje na desne.

Pomoć kod šećerne bolesti tipa II

Moderan način života; tjelesna neaktivnost i oslanjanje na energijom bogatu gotovu i polugotovu hranu povećava rizik za pojavu debljine, neosjetljivosti na inzulin i šećernu bolest tipa II. I dok je često klasična terapija lijekovima i inzulinom neophodna, dotle ona može izazvati neželjene nuspojave.

Terapijska doza neema u obliku čaja (1 jušna žlica praha neema pomiješana s 2 dl kipuće vode) može biti od koristi. Njome se zadovoljava 100 % preporučenog dnevnog unosa kroma. On inače sudjeluje u metabolizmu masti i glukoze pa tako doprinosi liječenju šećerne bolesti tipa II. Osim toga, neem kod šećernih bolesnika smanjuje umor, pomaže regulaciji povišenog krvnog tlaka te doprinosi očuvanju zdravlja i funkcije perifernih živaca.

Sve u svemu, ne bi bilo zgorega imati kući staklenku neema. Jer što bi rekla Cvita, nima do neema.

Napomena: Terapijska doza neema u obliku čaja se koristi kraće vrijeme dok u čaju neema blaže koncentracije možemo uživati svakodnevno.

Linker
24. travanj 2024 13:52