Nikad nije kasno naučiti male tajne pravih znalaca vina.
 Foto: iStock
Čin-čin

Ne zaobilazite dobru kapljicu, samo je naučite prepoznati

Stigli su nam hladniji dani i baš nekako godi uvečer se udobno zavaliti u fotelju i piti dobro vino. I još ako su nam pri ruci pečeni kesteni, doživljaj je savršen.

Mnogo je vrsta vina. Mnogo je i njihovih podjela. Postoje mirna i pjenušava, desertna i likerska, a po boji se razlikuju bijela, ružičasta i crna. Svatko ima svog favorita. Moj je vino od plavca malog iz Smokvice.

Bijelo vino dobiva se vrenjem grožđanog soka (mošta). No, može se napraviti i od bijelog i od crnog grožđa. Nasuprot njemu, crno vino dobiva se vrenje masulja (mješavine soka, opni bobica, koštica, …).

Koje vino ide uz koju hranu?

Somelijeri i enolozi, odnosno stručnjaci za vino, znati će preporučiti koje vino ljubi koje jelo. A mi laici se držimo stare smjernice kako bijelo laganije vino ide uz bijelo meso i ribu, dok crno teže vino pristaje uz crveno meso i plavu ribu.

Ako ste u nedoumici, nije loše imati na umu sljedeće savjete:

1. Kod odabira vina, prvo se zapitajte je li okus bogat ili lagan, te je li jelo masno ili je kiselo.

2. Blaga jela traže blaga vina, a pikantna jela ljube snažna vina poput plavca malog. Uistinu, ovo je izuzetno vino. Pitko je i jednostavno mami.

No, pijte ga pametno da ne biste kao ja napravili kakvu ludost. Ja sam se nakon samo pola čaše zetovog plavca malog, ukrcala u krivi autobus. Umjesto u Čakovec, otišla sam u Sisak.

3. Teška masna jela izvrsno vape za crnim vinom bogatim taninima. To su tvari koje u vino dospijevaju iz kožice, sjemenki i dr. U ustima stvaraju opor osjećaj i pomažu ispiranje masti s okusnih pupoljaka u ustima. Pijući vina s velikom količinom tanina uistinu možemo osjetiti svu draž jakog jela i u njemu uživati.

4. Osebujan okus piletine u bijelom umaku dobro upotpunjuje Chardonnay.

5. "Kiselo traži kiselo". Škampe s limunovim sokom ili tjestenina sa salsom jedu se uz kisela vina.

6. Još je jedno pravilo koje nije loše za zapamtiti - vina se sparuju sa hranom uz koju rastu. I zaista, ljutoj i začinjenoj hrani poput nekih kineskih i indijskih jela, vina uopće ne odgovaraju.

Ipak, ovo su sve samo preporuke. "Najvažnije je koje vino vi želite piti, jer će vam ono najviše goditi", kažu stručnjaci.

Vino za zdravlje

Znamo kako je kvalitetno crno vino dobro za zdravlje. Bogato je antioksidansima. Jedan od njih je kvercetin koji štiti od pojave raka i bolesti srca.

Tu je i resveratrol. Pomaže detoksikaciju organizma i snižavanje koncentracije šećera u krvi. Snižava se i količina masnoća, te kolesterola. Također, smanjuju se upalni procesi u organizmu, a kod sportaša se poboljšava kvaliteta treninga.

Alkohol u umjerenoj količini povisuje koncentraciju tzv. dobrog kolesterola, sprječava zgrušavanje krvi i smanjuje količinu homocisteina u tijelu koji loše djeluje na srce.

Pij malo, ali dobro

Kada se razgrađuje u organizmu, alkohol je, možemo reći sebičan. Bez obzira na to jesu li uz njega prisutni i drugi sastojci hrane, on se razgrađuje prvi. Kako bi se iz organizma uklonili njegovi razgradni produkti, potrebna je poprilična količina vode. Nije rijetko da organizam zbog toga dehidrira. Također, razgradnja alkohola u jetri za sobom vuče stvaranje masti. Pijenje neumjerenih količina alkohola dovodi do masne jetre, a u krajnjem slučaju do ciroze.

Vječiti se postavlja pitanje Što znači umjereno konzumiranje alkohola? Za ženu je to 1 dl, a za muškarca 2 dl vina dnevno.

Dakle, pijte malo, ali zato pijte dobro vino. Uzdravlje!

Linker
16. travanj 2024 18:19