Pripazite, 30 grama tamne čokolade dnevno bit će sasvim dovoljno
 Foto: iStock
Što tamnija, to bolja

Trudnice, čokolada je zdrava za vaše dijete

Flavonoidi u čokoladi ne samo da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i snižavaju kolesterol, nego su dobri i iz razloga što smanjuju rizik od preeklampsije u trudnoći

Jedenje čokolade za vrijeme trudnoće može biti korisno za razvoj djeteta.

Znanstvenici su proveli istraživanje prema kojemu 30 grama čokolade svaki dan za vrijeme trudnoće može biti korisno za rast i razvoj fetusa. Istraživanje je predstavljeno u Atlanti.

Uobičajeno je da buduće majke dobivaju popis one hrane koju ne smiju konzumirati. Čokolada je jedna od namirnica koja se, na sreću budućih mama ne nalazi na popisu, ali svakako stoji upozorenje kako nije dobro pretjerivati s unošenjem slatkog i kofeina u organizam za vrijeme trudnoće.

No, otkriveno je kako umjerena konzumacija čokolade za vrijeme trudnoće može biti itekako od koristi.

Čokolada sadrži flavonoide, ta vrsta flavonoida povezan je s smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i snižavanja kolesterola. Što je čokolada tamnija, to je sadržaj flavonoida viši.

Prijašnje studije pokazale su kako umjerena konzumacija čokolade za vrijeme trudnoće može smanjiti rizik od preeklampsije, odnosno visokog krvnog tlaka i proteina u urinu.

U istraživanju je sudjelovalo 129 trudnica koje su bile između 11-tog i 14-tog tjedna trudnoće. Trudnice su trebale konzumirati 30 grama čokolade dnevno kroz 12 tjedana. Jedna skupina konzumirala je čokolade s manje flavanoida, a druga s više.

Znanstvenici su u obje grupe primijetili napredak kod razvoja ploda. Nije bilo bitne razlike između grupa koje su konzumirale čokoladu s više odnosno manje flavonida. U ovom istraživanju nije bilo skupine trudnica koje nisu konzumirale čokoladu, stoga znanstvenici kao slijedeći korak najavljuju nova istraživanja s nekim novim parametrima koja bi mogla biti presudna kod praćenja razvoja djeteta za vrijeme trudnoće i konzumacije čokolade.

Linker
27. travanj 2024 03:42