SHUTTERSTOCK
Bogatstvo okusa

Pružite mu šansu - dva recepta s avokadom koja su nas oduševila

Plod avokada u sebi sadrži pravo malo bogatstvo zdravih nutritivnih sastojaka i baš zato bi mogao postati vaše omiljeno voće u svakodnevnoj prehrani

Unatoč tome što godinama slušamo o nutritivnim dobrobitima avokada, svrstavamo se u skupinu koja ga voli ili u onu drugu koja ovo voće zaobilazi u širokom luku. Hrabriji, koji će izaći iz svoje zone komfora, možda će i dati šansu, no ona često završi neslavno. Najčešći razlog tome je što kupujemo nezreli avokado i jedemo ga samostalno.

Više od guacamole umaka

Avokado će se savršeno sljubiti s ostalim namirnicama pa će se njegov, nekima bezličan okus, izgubiti i postat će uistinu ukusan. Kad kažemo avokado, odmah pomislimo na guacamole umak, koji je doista fin, ali s vremenom može postati jednoličan i pomalo dosadan. Zato, donosimo dva jednostavna i brzo gotova recepta koja će vam pomoći razbiti rutinu te osigurati vašim nepcima nove dimenzije okusa.

Brodići od avokada

image
SHUTTERSTOCK

Sjajna ideja za hranjiv doručak koji će osigurati dobar start radnog dana.

Sastojci za četiri porcije:

  • 2 zrela avokada, prepolovljena i bez koštice
  • 4 jaja
  • sol
  • mljeveni crni papar
  • 3 kriške slanine
  • svježe nasjeckani vlasac, za ukras

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. U protvan za pečenje stavite izdubljene avokade.
  3. Razbijte jedno po jedno jaje u posudu i žlicom premjestite po jedan žumanjak na svaku polovicu avokada.
  4. Zatim, žlicom dodajte onoliko bjelanjaka koliko stane u izdubljene polovice avokada.
  5. Začinite solju i paprom i pecite toliko dugo dok se bjelanjci i žumanjci ne stvrdnu.
  6. U međuvremenu, u velikoj tavi na srednjoj vatri, pecite slaninu dok ne postane hrskava.
  7. Zatim je prebacite na radnu plohu i nasjeckajte.
  8. Prije posluživanja avokado pospite slaninom i vlascem.

Čips od avokada

image
SHUTTERSTOCK

Tko kaže da čips ne može biti zdrav? Ovim receptom dokažite suprotno.

Sastojci:

  • 1 veliki zreli avokado
  • 75 grama ribanog parmezana
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1/2 žličice češnjak u prahu
  • 1/2 žličice talijanskog začina
  • sol
  • mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160°C i obložite dva protvana papirom za pečenje.
  2. U zdjeli zgnječite avokado vilicom dok smjesa ne postane glatka.
  3. Umiješajte parmezan, limunov sok, češnjak u prahu i talijanski začin. Posolite i popaprite.
  4. Na protvan za pečenje stavite pune kuglice smjese veličine žličice, ostavljajući razmak između svake kuglice.
  5. Spljoštite svaku kuglicu na širinu otprilike sedam centimetara sa stražnjom stranom žlice.
  6. Pecite smjesu dok ne postane hrskava i zlatna, oko 30-ak minuta, zatim pustite da se potpuno ohladi.
  7. Poslužite na sobnoj temperaturi.

Nutritivna svojstva

Plod avokada u sebi sadrži pravo malo bogatstvo zdravih nutritivnih sastojaka i baš zato bi mogao postati vaše omiljeno voće u svakodnevnoj prehrani. Jedan avokado u sebi ima oko 1000 miligrama kalija, što je za usporedbu, dvostruko veća količina od banane. Obiluje magnezijem i vitaminima E, C, K i B. Uz to, sadrži oko dvije trećine dnevnih potreba za folnom kiselinom. Zbog svojih dobrih, nezasićenih masti pokazao se dobrim za osobe s višom razinom HDL kolesterola. 13,5 grama vlakana u jednom plodu, osigurat će povoljne učinke na sporiji rast šećera u krvi. Lako probavljivi proteini kojima obiluje mogu biti dodatni plus u njegovom odabiru.

Kako odabrati pravi avokado

Nećete napraviti grešku ako kupite tvrđi avokado ako ga pustite da sazre na sobnoj temperaturi i potom pohranite u hladnjak. Znat ćete da je avokado sazrio ako mu kora poprimi blago smećkastu boju, a sam plod postane mekši.

Kako biste spriječili oksidaciju, na narezani avokado dodajte nekoliko kapi limunovog soka.

Linker
22. travanj 2024 20:00