Obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima i proteinima.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Bogatstvo sastojaka

Ova je mahunarka prava nutritivna bomba, a pomaže i kod mršavljenja!

Pravi je trenutak da upoznate i zavolite ovu namirnicu koja može učiniti čuda za vaše zdravlje


Iako, kad se govori o mahunarkama, svima prvo na pamet padaju grah ili grašak, koji su najprisutniji u našim kuhinjama, bob je nutritivno vjerojatno najbogatija mahunarka, a zbog svog bogatog slatkastog okusa odličan je sastojak variva, salata i raznih drugih jela te je prava šteta što je pomalo zanemaren. Danas, kad je svijest o važnosti zdrave prehrane razvijenija nego ikada, bob je počeo dobivati na popularnosti jer je po bogatstvu dragocjenih sastojaka i blagotvornih učinaka na organizam sigurno zaslužio mjesto među top 10 najzdravijih namirnica. Ono zbog čega ga mnogi zaobilaze vjerojatno je to što priprema svježeg boba iziskuje nešto više vremena s obzirom na to da zrna imaju tanku bijelu opnu koju treba ukloniti, a u današnje vrijeme svi prednost daju namirnicama koje se, osim što su zdrave, mogu brzo pripremiti. No, postoje savjeti kako se ta opna može brže i lakše skinuti, a kad pročitate što sve ova mahunarka može učiniti za vaše zdravlje, ali i za liniju, neće vam biti žao ni jedne minute potrošene na pripremu.


Puno dobrobiti

Iako je bob porijeklom iz Sjeverne Afrike i dijela Južne Azije, danas se uzgaja širom svijeta jer je vrlo otporan te uspijeva na gotovo svakoj vrsti tla i u gotovo svim klimatskim uvjetima. Obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima i proteinima, a redovita konzumacija tog povrća može učiniti čuda za zdravlje te pomoći u rješavanju brojnih zdravstvenih problema, uključujući ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti. Osim toga, može poboljšati zdravlje srca, držati pod kontrolom razinu kolesterola te učinkovito smanjiti simptome anemije. A tu je i dobrobit koja je svima draga, a to je pomoć u mršavljenju. Naime, velik udio vlakana u bobu pruža dugotrajan osjećaj sitosti pa stoga može olakšati smanjenje dnevnog kalorijskog unosa. Ne sadrži zasićene masti ni kolesterol, a od važnijih nutrijenata koje sadrži svakako treba spomenuti folnu kiselinu, tiamin, vitamine K i B6, bakar, selen, cink, kalij i magnezij. Bob je zapravo i vrlo jeftin način da unesete u organizam dnevnu dozu kvalitetnih nemasnih proteina.


Protiv depresije i Parkinsonove bolesti

Ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti zasigurno je jedna od važnijih dobrobiti boba. Parkinsonova bolest povezana je s oslabljenim motoričkim sposobnostima, a bob povećava razinu levodope (L-dopa), kemikalije koja poboljšava motoričke sposobnosti. Levodopa djeluje i kao neuroprijenosnik te ublažava i druge simptome Parkinsonove bolesti. Levodopa je trenutno najbolja terapija za ovu bolest, a stručnjaci smatraju da bob može biti učinkovita alternativa sintetičkim lijekovima. Osim toga, redovita konzumacija te mahunarke može pomoći u prevencije Parkinsonove bolesti. Treba spomenuti i da su neka istraživanja pokazala da bob može pomoći u liječenju depresije. Naime, tijelo pretvara levodopu u dopamin, hormon povezan s dobrim raspoloženjem.


Za srce, kosti, imunitet...

Bob je bogat folnom kiselinom, koja pospješuje zdrav razvoj fetusa i važna je za izgradnju tjelesnih stanica i organa. Budući da jedna šalica kuhanog boba sadrži čak 177 mcg folata, bob je idealna namirnica za sve buduće majke. Redovita konzumacija boba može ojačati naš imunosni sustav jer je riječ o namirnici prepunoj tvari koje pojačavaju antioksidativnu aktivnost u našem tijelu. Antioksidansi imaju ključnu ulogu u jačanju imuniteta i neutraliziranju slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja stanica. S obzirom na to da obiluje manganom i bakrom, koji sprečavaju gubitak koštane mase, bob je odličan za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze. Treba naglasiti i da obilje željeza iz boba ublažava simptome anemije, poput osjećaja umora, slabosti i vrtoglavice, jer redovita konzumacija tog povrća povećava razinu željeza u krvi. Bob je i bogat izvor nutrijenata koji poboljšavaju zdravlje srca, a to su na prvom mjestu magnezij i kalij, koji pospješuju opuštanje krvnih žila te tako snižavaju krvni tlak i štite zdravlje srca.


Kako ga odabrati i čuvati

Kad kupujete svježi bob, pazite da mahune budu čvrste i pune, bez mrlja i pukotina te da nisu žućkaste ili uvele. Znak da je bob svjež je i vlažna unutrašnjost mahune. Nemojte zanemariti te detalje pri kupnji jer bob koji nije svjež može imati gorak okus. Ako ga ne želite odmah pripremati, možete ga zamrznuti. U tom slučaju prvo ga kuhajte oko tri minute u vreloj vodi, zatim ostavite da se ohladi, spremite u plastične vrećice za zamrzavanje i zatim stavite u zamrzivač. Inače, bob se može kupiti sušeni (kod nas ga je malo teže naći), konzervirani, zamrznuti i svježi, a iako je povrće dobrodošlo na jelovniku u bilo kojem obliku, u proljeće bi bio pravi grijeh odabrati bilo koji drugi osim svježeg.

Još jedan savjet: prilikom kupnje imajte na umu da je od cijelog boba jestivo samo oko 26 posto. Drugim riječima, da biste dobili trećinu šalice boba, potrebno vam je otprilike 450 g neočišćenog boba u mahuni.


Sve o ovoj hit namirnici doznajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka, 5. svibnja.

Linker
26. travanj 2024 18:39