Optimalna iskorištenost svježeg kravljeg sira je u kombinaciji s uljem i sjemenkama lana jer se tako dobiva najviše od esencijalnih aminokiselina
 Getty Images
Napravite ga sami

Ne samo da štiti od srčanih bolesti i visokog tlaka već je i jedan od najboljih čistača jetre

08. listopad 2020.
Preporučuje se dijabetičarima i ljudima koji imaju problema s disanjem i plućima

 

Kravlji sir je dio naše tradicionalne kuhinje, izuzetno je blagog i neutralnog okusa i mirisa pa je omiljen među osobama koje ne vole jake i izražene arome u jelima. U prehrani je jako zastupljen i kao namirnica se može uvrstiti u program bilo koje dijete. Bijele je boje, rastresite konzistencije, mekan i maziv, ostaje svjež i do 14 dana. Nakon toga poprima trpak miris, postaje gorkast, dobiva koru i plijesan. Nutrijenti koji se izvorno nalaze u mlijeku, nalaze se i u siru, s tim da sir sadrži manje u vodi topivih komponenti (minerala i vitamina topivih u vodi). Svježi kravlji sir sadrži masti i ugljikohidrate, vitamine i minerale, a ponajprije kalcij, fosfor, magnezij i cink. Među sirevima ima gotovo najnižu energetsku vrijednost (100 g sira/103 kcal). Svježi sir uglavnom sadrži male količine ugljikohidrata, od 3 do 6 grama na 100 grama. Nemasne varijante obično su bogatije ugljikohidratima jer im je dodan škrob.


Mliječna mast je korisna

Mliječna mast u siru je od izuzetne važnosti za konzistenciju i organoleptička svojstva sira. Novija istraživanja pokazuju da je mliječna mast donedavno bila neopravdano na lošem glasu. Ona osim što pridonosi energetskom unosu, nosi i mnoge za zdravlje nužne tvari kao što su lecitin, karoten i u masti topivi vitamini A, D i E. Osim zasićenih, sadrži i nezasićene te esencijalne masne kiseline kao što su linolna i linolenska. Linolenska kiselina iz mliječne masti ima antikancerogeno djelovanje, a masne kiseline kratkih i srednjih lanaca sprečavaju aktivnost mikroorganizama u probavnom traktu.

Mladi kravlji sir je, osim kalcija (155 mg), odličan izvor selena (23 mcg) i riboflavina (0,4 mg). Zbog znatnog sadržaja kalcija konzumiranjem svježeg sira sprečavaju se osteoporoza i srčane bolest, povišeni krvni tlak i rak debelog crijeva. Svježi sir podiže pH vrijednost u ustima (smanjuje izloženost zuba kiselinama) te sprečava stvaranje zubnog plaka i razvoj bakterija. Važna je namirnica u prehrani osoba koje boluju od šećerne bolesti, bolesti jetre i žuči.


Za liječenje i prevenciju

Optimalna iskorištenost svježeg kravljeg sira je u kombinaciji s uljem i sjemenkama lana jer se tako dobiva najviše od esencijalnih aminokiselina, nužnih za pravilan rad mozga i živčanog sustava, srca i krvnih žila, a posebice u prevenciji malignih bolesti. Idealan je za večernji obrok zbog niskog udjela masti i niske energetske vrijednosti i posebno se preporučuje sportašima i osobama koje imaju problema s viškom masnih naslaga. Važan je u prehrani osoba koje ne jedu meso i proizvode od mesa, a zbog malog postotka soli koji sadrži preporučuje se i osobama s nepravilnim radom bubrega, ali i srca. Zbog malog postotka masnih kiselina preporučuje se dijabetičarima te osobama koje imaju problema s disanjem ili boluju od neke plućne bolesti. Potiče bolji rast kose.


Kako napraviti kravlji sir

U 5 litara mlijeka sa 3,5% mliječne masti dodajte jednu žlicu jogurta ili octa. Zagrijte do srednje temperature i ostavite oko 2 sata. Za to vrijeme mješavina će dobiti teksturu i gustoću kiselog mlijeka. Procijedite kroz gazu i sadržaj koji ostane u gazi ostavite još neko vrijeme da se cijedi. Kada se potpuno ocijedi, dobili ste sir.


Oblog

Izvlači temperaturu i upotrebljava se kod upale pluća, porebrice, crvenog vjetra, vrućih oteklina i čireva, upaljenih očiju i drugih upala. Kada se stavljaju oblozi na oči, nakon skidanja obloga ne smije se barem pola sata izaći na jako svjetlo. Oblozi se mijenjaju čim postanu topli.


VAŽNO - Preporučuje se dijabetičarima i ljudima koji imaju problema s disanjem i plućima

 

Teme
Linker
08. siječanj 2021 05:13