FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
‘Mlađi brat luka‘

Ne izbacujte ga iz jelovnika! Dobar je za srce, kosti i vid, a štiti od raka te jača imunitet

Vlasac je gomoljasta biljka, čije se duge stabljike obično svježe režu i dodaju ribi, juhama, jogurtu, umacima, salatama, jelima od krumpira ili se suši i sprema kao začin

Vlasac je najmanji član roda luka - Allium, a ima širok raspon namjena i koristi za ljudsko zdravlje

Njegove zdravstvene prednosti uključuju:


Pomaže kod probavnih problema

Jedinstveni organski spojevi koji se nalaze u vlascu slično kao i u češnjaku mogu učinkovito ublažiti probavne probleme. Uz to, imaju prirodna antibakterijska svojstva koja eliminiraju širok raspon bakterija, uključujući i salmonelu. Točnije, mogu povećati učinkovitost unosa hranjivih tvari u crijevima, osiguravajući više hranjivih tvari iz hrane.


Poboljšava zdravlje srca

Jedan od najvažnijih organskih spojeva koji se nalazi u vlascu je alicin, koji je u nedavnim istraživanjima povezan sa smanjenom razinom LDL- kolesterola (loš kolesterol) u tijelu i poboljšanim zdravljem srca. Alicin je također povezan sa snižavanjem krvnog tlaka. U kombinaciji s vazodilatacijskim učincima kalija, vlasac može imati veliki utjecaj na smanjenje kardiovaskularnog rizika. Nadalje, još je jedan organski spoj - kvercetin, izravno povezan sa snižavanjem razine kolesterola i plaka u arterijama. Pomaže, naime, spriječiti aterosklerozu i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.


Može ojačati imunitet

Visoke razine vitamina C u vlascu pomažu u jačanju učinkovitosti imunosnog sustava poticanjem proizvodnje bijelih krvnih stanica i kolagena, koji je bitna komponenta u stvaranju novih krvnih žila, stanica, tkiva i mišića.


Održava zdravlje kostiju

Postoji širok raspon vitamina i minerala koji se nalaze u vlascu, ali jedan od najvažnijih svakako je vitamin K, esencijalna hranjiva tvar važna u održavanju mineralne gustoće kostiju. Kako starimo, naša mineralna gustoća kostiju počinje opadati, što dovodi do osteoporoze i pogoršanja upalnih stanja poput artritisa. Visoke razine vitamina K mogu pomoći u proizvodnji osteokalcina, koji je ključni dio održavanja mineralne gustoće u kostima.


Ima antikancerogeni potencijal

Vlasac sadrži dialil-trisulfid koji djeluje antikancerogeno. Studije ukazuju na to da bi se rizik od nekih vrsta raka mogao ublažiti u populacijama koje redovito konzumiraju biljke iz roda Allium kao što je vlasac, sa značajnim koncentracijama dialil-trisulfida.

Sumporni spojevi u vlascu i drugom povrću iz roda allium imaju svojstva smanjenja bioaktivacije karcinogena.


Pomaže zaštititi vid

Karoteni poput luteina i zeaksantina u vlascu, izravno su odgovorni za smanjenje oksidativnog stresa u vidnom sustavu i odgađaju pojavu katarakte u oku. Oni također pomažu usporiti ili spriječiti makularnu degeneraciju, održavajući oči zdravima i u starosti.


Sprječava urođene mane

Još jedna od esencijalnih hranjivih tvari u vlascu - folna kiselina, neophodna je za trudnice koje žele osigurati zdrav razvoj svog djeteta. Folna kiselina sprječava defekte neuronske cijevi kod novorođenčeta.


Može detoksicirati tijelo

Vlasac ima blaga diuretička svojstva te poticanjem mokrenja može pomoći tijelu da se riješi viška toksina, soli, vode, pa čak i masti, održavajući organske sustave čistim.

Mjera opreza: vlasac se obično ne smatra alergenom tvari i postoji vrlo malo izvještaja o negativnim reakcijama. Međutim, prekomjerna količina vlasca, s visokom koncentracijom snažnih organskih spojeva, može uzrokovati nelagodu u želucu.

Linker
23. rujan 2023 21:32