Određeni spojevi iz cvjetače vrlo su korisni za pomoć tijelu u detoksikaciji zbog načina na koji podržavaju funkciju jetre.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Svestrano povrće

Moćna namirnica koja čuva srce, mozak, probavni sustav, oči, jetru i štiti od raka

U posljednje vrijeme apsolutna je hit namirnica jer je sve više onih koji u nastojanju da smanje konzumaciju tjestenine i drugih ugljikohidrata posežu za cvjetačom kao dostojnom zamjenom za rižu, tijesto za pizzu ili kao zamjenom za meso ako se priprema u pećnici


Cvjetača ili karfiol pripada u skupinu najzdravijih namirnica na svijetu, a postoje dobri razlozi za to. Svojim bogatstvom fitonutrijenata potiče zdravlje, a visokom razinom protuupalnih spojeva čuva nas od kroničnih oboljenja, uključujući rak. Uz to, u posljednje vrijeme apsolutna je hit namirnica jer je sve više onih koji u nastojanju da smanje konzumaciju tjestenine i drugih ugljikohidrata posežu za cvjetačom kao dostojnom zamjenom za rižu, tijesto za pizzu ili kao zamjenom za meso ako se priprema u pećnici. Cvjetača je istinska "keto-friendly" namirnica - iako sadrži ugljikohidrate, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana odličan je izbor za ljude na prehrani sa smanjenim ugljikohidratima (low-carb dijetama). Pregršt je novih recepata s cvjetačom koji dokazuju da ova inače bezlična i ne baš omiljena namirnica postaje sve popularnija. Također, zahvaljujući istraživanjima o mogućim povoljnim djelovanjima protiv raka skupine kupusnjača (Brassica oleracea), u koje uz cvjetaču ubrajamo i brokulu, kupus, kelj, prokulice, potrošnja ovog povrća znatno se povećala u posljednja dva desetljeća. Tom se povrću pripisuje znatna količina antioksidansa, vitamina, karotenoida, vlakana, topivih šećera, minerala i fenolnih spojeva.


Nutritivna vrijednost

Oko sto grama (jedna šalica) sirove cvjetače sadrži oko 25 kalorija, oko pet grama ugljikohidrata i oko dva grama proteina, ali i čak 2,5 grama vlakana, oko 45 miligrama vitamina C (samo jedna šalica cvjetače sadrži oko 77 posto preporučene dnevne vrijednosti tog vitamina), oko 16 miligrama vitamina K, koji pomaže u očuvanju mineralne gustoće kostiju, zgrušavanju krvi i ima izravne pozitivne učinke na isključivanje upale u tijelu. Nedostatak vitamina K dosta je raširen zbog loše prehrane, ali i dugotrajne uporabe antibiotika i statina te s njima povezanih probavnih i crijevnih problema. U cvjetači ima i kalija, mangana, folata, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina, magnezija, fosfora... Zbog velikog volumena, ali malog broja kalorija vrlo je lako pojesti dvije šalice kuhane cvjetače odjednom, pa i više, pogotovo ako je pripremate kao pire ili dodajete sjeckanu u različite recepte.


Štiti od raka

Brojne studije su pokazale da postoji čvrsta veza između prehrane i rizika za razvoj raka, a kupusnjače poput cvjetače posebno su korisne u sprečavanju raka dojke, debelog crijeva, jetre, pluća i želuca. Cvjetača ima kemopreventivne agense koji zaustavljaju rane faze razvoja raka. Možemo se zapitati je li onda u prevenciji raka bolja brokula ili cvjetača. Brokula ima više vitamina C, A, K i kalcija nego cvjetača, no pripadaju istoj skupini povrća koje je bogato glukozinolatima, velikom skupinom korisnih spojeva koji sadrže sumpor. Ova posebna kombinacija spojeva ono je što povrću poput kupusa, brokule i cvjetače daje specifičan miris kada se kuhaju, a razgrađuje se tijekom procesa žvakanja i probave u biološki aktivne spojeve koji pomažu u sprečavanju rasta stanica raka.


Bori se protiv upale

Upala je u središtu gotovo svih kroničnih bolesti s kojima se danas često suočavamo, a cvjetača - bogata antioksidansima i protuupalnim spojevima - smanjuje oksidativni stres i prisutnost slobodnih radikala u našem tijelu pomažući smanjiti upalu, pojačati imunitet i zaštititi od bakterija, infekcija i virusnih prehlada, pokazalo je relativno nedavno istraživanje na Odsjeku za znanost Sveučilišta Basilicata u Italiji.


Manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Istraživači sada znaju da su visoke razine upale u vezi s povećanim rizikom za mnoge kronične bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes i neurodegenerativni poremećaji poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Protuupalne sposobnosti cvjetače pomažu u održavanju krvnih žila bez nakupljanja plaka, snižavajući rizik za razvoj visokog krvnog tlaka i visokih razina kolesterola - dva ozbiljna stanja koja mogu dovesti do daljnje upale, alergija, autoimunih reakcija, srčanog zastoja i moždanog udara. Pokazalo se da sulforafan iz cvjetače štiti ranjiva tkiva mrežnice od oksidativnog stresa, koji može povećati rizik za razvoj sljepoće, katarakte i makularne degeneracije.


Poboljšava probavu i detoksikaciju

Određeni spojevi iz cvjetače vrlo su korisni za pomoć tijelu u detoksikaciji zbog načina na koji podržavaju funkciju jetre. Kupusnjače su općenito korisne za probavu i detoksikaciju zbog obilja spojeva koji sadrže sumpor (glukozinolati) i potiču pravilnu apsorpciju hranjivih tvari, uklanjaju toksine i otpad, pomažu u zaštiti osjetljive sluznice želuca, a u mikroflori crijevima sprečavaju bujanje loših bakterija.


Sve o ovoj hit namirnici, kao i recepte, donosi vam novi Doktor u kući, na kioscima je od četvrtka, 3. ožujka.

Linker
18. travanj 2024 12:22