MESNI DORUČAK

Masna hrana poput špeka, jaja ili kobasica u jutarnjem obroku organizmu signalizirati i pripremiti ga za probavljanje sličnih namirnica. Ako želite učinkovito reagirati na različite vrste hrane tijekom dana, ujutro najbolje jesti masniju hranu

Mesni doručak

Jaja sa špekom ili kobasicama (ipak) dobar doručak

STARA izreka doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju dobila je čini se i znanstvenu potvrdu.

Naime, nova istraživanja pokazala su da doručak programira organizam za vrstu hrane koju ćemo jesti tijekom ostatka dana.

Tako će masna hrana poput špeka, jaja ili kobasica u jutarnjem obroku organizmu signalizirati i pripremiti ga za probavljanje sličnih namirnica.

Dr. Martin Young sa University of Alabama u Birminghamu kaže kako će hrana puna ugljikohidrata navesti organizam da se pripremi za ugljikohidrate, dok će ga hrana puna masnoća pripremiti i za ugljikohidrate i za masnoće.

Youngov tim je miševe podijelio u dvije skupine – jednu je ujutro hranio masnom hranom, a drugu ugljikohidratima. Oni koji su za doručak jeli ugljikohidrate, a potom za ručak masnu hranu bili su nezdraviji od onih koji su doručkovali masnu hranu.

- Naše istraživanje pokazuje da je, ako želite učinkovito reagirati na različite vrste hrane tijekom dana, ujutro najbolje jesti masniju hranu – izjavila je suautorica studije profesorica Molly Bray.

Jasno, za vegetarijance ova bi preporuka rebala biti modificirana.

GORILOPEDIJA - ZDRAVLJE

Linker
02. svibanj 2024 00:57