SHUTTERSTOCK
nova otkrića

Ključ za sprječavanje gubitka pamćenja mogao bi ležati u namirnici bez koje ne možemo zamisliti rižoto i tjesteninu

Znanstvenici su povezali konzumaciju probiotika s promjenama u crijevnom mikrobiomu i kao rezultat poboljšano pamćenje

Ključ za sprječavanje gubitka pamćenja u starijoj dobi mogao bi ležati u probiotiku koji se nalazi u parmezanu i jogurtu, pokazuju istraživanja. Nove studije otkrivaju da su ljudi s blagim kognitivnim oštećenjem koji su konzumirali probiotik Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) tijekom tri mjeseca vidjeli znatna poboljšanja u svojim kognitivnim rezultatima.

Poboljšanje je bilo povezano s promjenama u njihovom crijevnom mikrobiomu. Ova bi otkrića u budućnosti mogla dovesti do novih saznanja i preventivnih strategija u borbi protiv gubitka pamćenja - navode istraživači sa Sveučilišta Sjeverne Karoline.

LGG probiotik, koji je široko dostupan u suplementima, nalazi se i u prehrambenim namirnicama i to u parmezanu, jogurtu i fermentiranoj hrani poput kimchija i kiselog kupusa.

image
SHUTTERSTOCK

Poboljšanje stanja kognitivnog oštećenja

Znanstvenici su okupili 169 sudionika u dobi između 52 i 75 godina te su ih podijelili u dvije skupine ovisno o tome imaju li blago kognitivno oštećenje ili potpuno zdrav mozak. Unutar svake grupe, sudionici su u ispitivanju koje je trajalo tri mjeseca, primali LGG probiotik ili placebo.

image
SHUTTERSTOCK

Analiza je otkrila da su sudionici koji su imali blago kognitivno oštećenje, imali više razine bakterije zvane Prevotella u crijevima u usporedbi s onima koji su imali normalnu kognitivnu funkciju. Istraživači su zaključili da bi ovo saznanje sugerira da bi sastav crijevnog mikrobioma mogao poslužiti kao rani pokazatelj blagih kognitivnih oštećenja, što bi omogućilo da se intervencije poduzmu ranije. Sudionicima s blagim kognitivnim oštećenjima su se nakon tri mjeseca konzumiranja probiotika LGG smanjile količine ove bakterije. Logičan zaključak je da bi se zdravlje mozga kod starijih osoba moglo poboljšati redovitim konzumacijom probiotika. Međutim, ovo ne vrijedi za već uznapredovala stanja poput Alzheimerove bolesti ili demencije koja su znatno kompleksnija. Zato bi intervencije probioticima u fazi blagog kognitivnog oštećenja mogle bi usporiti ili spriječiti napredovanje u teže oblike demencije.

Linker
23. travanj 2024 19:13