Među najboljim namirnicama uopće
 Getty Images/iStockphoto
Bez konkurencije

Kada bismo morali izabrati samo jedno povrće, onda bi to trebala biti ona

05. travanj 2020.
Njezine dobrobiti počinju već u crijevima, a važno je da pomaže i mentalnom zdravlju i imunitetu

Smatra se jednom od nutrijentima najbogatijih namirnica uopće. Pripada porodici kupusnjača i rođakinja je prokulice, kupusa, korabe, kelja, cvjetače. Ona je brokula. Sadrži vitamin K i krom, kalij, magnezij, folat (vitamin B9) i obilje vitamina C, dokazanog podizača imuniteta.

Spašava život

Njezini sastojci indol-3-karbinol i sulforafan pokazuju antikancerogeno djelovanje, a sulforafan uz to podiže sposobnost organizma da stvara antioksidanse koji umanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala. Kada bismo trebali odabrati jedno jedino povrće za jelo, to bi trebala biti brokula, smatra britanski liječnik Rangan Chatterjee, autor knjige "The Four Pillar Plan", jer brokula spašava život.

Dobre bakterije

Njezine dobrobiti počinju već u crijevima - kada neprobavljiva vlakna brokule stignu u crijeva, tamošnje bakterije počnu ih jesti stvarajući tako kratkolančane masne kiseline, kaže dr. Chatterjee, a to vodi povećanju broja dobrih bakterija, zdravlju crijeva i poboljšanju imuniteta.

Ako redovito jedete namirnice koje snažno podržavaju zdravlje, kao što je upravo brokula, snizit ćete rizik od mentalnih tegoba. Koliko je to važno u današnjim tjeskobnim vremenima, ne treba posebno naglašavati. Uz to, studije su pokazale dobro djelovanje brokule na zdravlje srca i očiju te u prevenciji raka.

Kuhanje na pari

Kako biste od brokule dobili najbolje, nemojte je pržiti ili peći, pripremite je kuhanjem (na pari), a kada je mlada, možete ju jesti sirovu na salatu. Koncentrat dobrih sastojaka su klice brokule. Brokula ima dvije sezone godišnje - prvi dio ljeta i prvi dio jeseni, no u normalna vremena može se nabaviti cijele godine, a dostupna je i kao zamrznuti proizvod.

Ako ste je uspjeli kupiti svježu, u hladnjaku vam, u plastičnoj vrećici, može stajati do četiri dana. Možete je i zamrznuti - operite je i podijelite na cvjetiće pa blanširajte dvije do tri minute. Isperite je hladnom vodom i ostavite da se osuši na krpi. Potom je možete zamrznuti. Jednak postupak vrijedi i za srodnu joj cvjetaču.

Kao i većina povrća, brokula može biti zamrznuta osam do 12 mjeseci, ali pritom će se smanjiti količina nekih mikronutrijenata.

Teme
Linker
07. prosinac 2022 04:21