Čisto maslo odlično je za osobe intolerantne na mliječne proizvode jer ne sadrži laktozu
 Foto: iStock
Kraljevsko ulje

Jeste li čuli za ghee, domaće tekuće zlato?

Iako ste možda pomislili kako se radi o egzotičnoj namirnici, riječ je o čistom maslu koje se i u našim krajevim koristi od davnina, ali smo, nažalost, pomalo zaboravili na nju

Od davnina ga koristi istočnjačka medicina, posebno ayurveda, a zahvaljujući ljekovitim svojstvima nazivaju ga i kraljevskim uljem ili tekućim zlatom. U našem podneblju ghee neki smatraju egzotičnom namirnicom, no to je zapravo čisto maslo koje se i kod nas koristi od davnina. Spravljao se kako bi se najdragocjeniji sastojci kravljeg mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja.

Dobiva se procesom kuhanja maslaca na niskoj temperaturi tijekom čega se iz njega isparava voda, a krute se mliječne tvari odvajaju žlicom. Tako se dobiva ukusan maslac bez konzervansa, pojačivača okusa, soli i drugih primjesa.

Pročišćen maslac

Takav pročišćeni svježi maslac ne sadrži mliječni protein kazein, a jedini je mliječni proizvod koji u sebi nema ni mliječni šećer laktozu i stoga je prikladan osobama osjetljivim na mlijeko i mliječne proizvode. Lako je probavljiv, te se može koristiti od najranije dječje dobi.

Mnoštvo je znanstvenih dokaza koji pokazuju da različiti bioaktivni spojevi poput konjugiranih linolnih kiselina, te kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina doprinose poboljšanju zdravlja i dugovječnosti ljudi. Ghee se može koristiti sam ili u kombinaciji s medom za liječenje rana, opeklina, upala kože i žuljeva, a pokazao se učinkovitim i pri liječenju očnih infekcija, u smanjenju lošeg kolesterola, prevenciji dijabetesa, usporavanju Alzheimerove bolesti.

ghee or melted butter in heart shape on knife and dark metal backdrop
Foto: iStock
Ghee treba čuvati na tamnom i suhom mjestu, te mora biti dobro zatvoren i zaštićen od vanjskih utjecaja. Bitno je znati da se kvalitetno napravljen ghee ne smije držati u hladnjaku jer tako gubi svoja ljekovita svojstva.

Pomaže kod raznih oboljenja

Zasićene masti snižavaju rizik od bolesti srca, sprečavaju osteoporozu, jačaju imunološki sustav, hrane mozak i živčani sustav, reguliraju rad hormona.
U svrhu liječenja i čišćenja organizma ayurveda preporučuje uzimanje jedne do dvije čajne žličice gheea ujutro, na prazan želudac. Zagrijava tijelo, stimulira probavnu vatru, pomlađuje organizam i pospješuje izbacivanje toksina iz tijela.

Kulinarski stručnjaci koriste ghee kao bazu za pripremu najrazličitijih vrsta jela, može se konzumirati na bezbroj načina i odlična je zamjena za biljna ulja, maslac ili ostale masnoće. Dodaje se hrani jer joj daje punoću okusa i mirisa, a s obzirom da je otporan na temperaturu prikladan je za prženje, pohanje, pečenje svih vrsta hrane, pripreme slanih i slatkih jela, kolača. Daje osobitu aromu varivima i juhama, a koristi se i kao ukusan i samostalan namaz na kruh.

Kako ga napraviti?

Pri izradi gheeja bitna je kvaliteta maslaca od kojeg se izrađuje. Mora biti visokokvalitetan, nepasteriziran i nezasoljen. Priprema se profinjenim i dugotrajnim, ali vrlo jednostavnim postupkom laganog zagrijavanja,a tijekom kuhanja žlicom se s vrha uklanja pjena i otpadne tvari, sve dok ne ostane bistra zlatna tekućina, 99 postotna čista mliječna masnoća. Ne smije se prekuhati, niti izgorjeti jer neće ispasti kvalitetan, a u tom slučaju neće imati svoj pozitivan učinak na tijelo i um. Rok trajanja mu je neograničen, a što je stariji, to je ljekovitiji.

Linker
03. svibanj 2024 05:32