SHUTTERSTOCK
simbol zimskog tanjura

Jedna od najdostupnijih i najjeftinijih supernamirnica čini čuda za jetru i srce, štiti od raka, snižava kolesterol

Sadrži i antioksidanse i druge korisne biljne spojeve koji pomažu u smanjenju oštećenja DNK

Kiseli kupus je zaštitni znak zime i jedna od najdostupnijih i najjeftinijih supernamirnica prava je riznica vitamina C, K i B6, vlakana, željeza, bakra, mangana, folata i kalija. No, ono po čemu je specifičan je to što je riječ o fermentiranoj namirnici koja prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna koji ne samo da pomažu očuvanju optimalnog funkcioniranja probave nego su i važna potpora imunosnom sustavu s obzirom na to da je gotovo 80 posto imunosnog sustava upravo u našim crijevima. Osim toga, probiotici pomažu i u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije.


Bogatstvo vitamina

Kupus sadrži i antioksidanse i druge korisne biljne spojeve koji pomažu u smanjenju oštećenja DNK, sprečavaju mutaciju stanica i blokiraju prekomjerni rast stanica koje dovode do razvoja tumora. I sam proces fermentacije kupusa također može stvoriti posebne biljne spojeve za koje se smatra da pomažu u uništavanju kancerogenih stanica.

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaesniku, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni kolesterol.

Kiseli kupus jedan je od rijetkih biljnih izvora menakinona, poznatog kao vitamin K2, koji smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti tako što sprečava nakupljanje kalcija u žilama, ali ima i važnu ulogu u zdravlju kostiju. Od sekeli gulaša, preko sarme do kiselog zelja s mesom i krumpirom ili salate od kiselog kupusa, recepata za uživanje u dobrobitima ove supernamirnice je dovoljno da svatko pronađe nešto za sebe. I još jedan savjet: ne bacajte rasol, već ga popijte jer i on vrvi nutrijentima, a preporučuje se i kao sredstvo za detoksikaciju.

Linker
13. travanj 2024 15:41