Uvijek nasmijana, vedra i vrckava - Iva Šulentić pravi je primjer osobe koja zna uživati u životu.
 Snimila: Biljana Gaurina/EPH
Ona ne poznaje dosadu

Iva Šulentić: 'Nikad ne bih pojela tripice, ali bih se opet penjala po lijanama!'

Popularna televizijska i radijska voditeljica koja je mnogima draga zbog pozitivne energije kojom zrači gdje god se pojavi, otkrila nam je kako provodi svoje slobodno vrijeme, što misli o doručku, gdje vježba, a samo za Živim podijelila je i svoj omiljeni recept za jednu tortu...

Živim (Ž): Uskoro ćeš ugasiti 33 svijećice na rođendanskoj torti, zar ne? No, kako već godinam uspijevaš izgledati kao da ti je tek 23?
Iva Šulentić (IŠ): Hahaha, hvala na komplimentu! Ne znam, dogodilo mi se :) Mislim da je kombinacija svega - dobri lički i zagorski geni, ljubav prema dobroj hrani, jurcam naokolo i zbog posla i zbog sporta i, općenito, sretna sam, okružena najboljim ljudima i radim ono što volim. Samo neka tako sve ostane i bit ću najsretnija, nebitno koliko je svjećica na torti.

Ž: Postoji li uopće u tvom prenatrpanom rasporedu vremena za tjelesnu aktivnost?
IŠ: Naravno da postoji! Čim zatopli, volim šetati i ponekad zaboravim na vrijeme - samo šećem i uživam. Bicikl čeka svoj redovni servis i onda ulazi u puni pogon, a vozim ga i na more pa tamo pedaliram. Tijekom zime sam odlazila kod Ane Kuhanec na njen Sensual fitness - obožavam njene vježbe koje su spoj plesa, yoge i pilatesa, a te sam treninge pojačala i onima kod Orlanda u njegovom fitness centru na Kaptolu. Naime, oduvijek imam problema s kralježnicom pa sam sad pod strogom paskom kineziterapeuta Nikole i ciljano radim vježbe kako bih ojačala muskulaturu leđa i zdjelice.

Ž: Kako se hraniš kad dođe tvoj slobodan vikend?
IŠ: Imala sam gadnu naviku preskakanja doručka, čisto iz komfora jer jaaako volim spavati pa bih se dizala u posljednji čas i trčala iz kuće. Sada je se rješavam pa su na jelovniku za doručak chia sjemenke u jogurtu, svježi sokovi, jaja na sve načine... Kako dečko i ja volimo kuhati, u našoj kuhinji nema pravila, stalno se nešto novo izmišlja i eksperimentira, a onda volimo napuniti kuću ljudima pa svako druženje pretvoriti u ono gurmansko. Što se tiče hrane, nemam pravila. Jedem sve i jedem bilo kada. Na sreću, ne volim junk food, ali zato imam «slatki zub», no sve se to nekako izbalansira. Ako sam gladna u ponoć, jest ću. Ako nisam gladna u vrijeme ručka, jest ću ga kasnije. Za sada sve štima! :)

Snimila: Biljana Gaurina/EPH
S obzirom da sama obožava jesti, Iva kaže kako nikada neće shvatiti osobe koje ne uživaju u hrani.

Ž: A tko je u tvom domu zadužen za kuhanje?
IŠ: Prije sam konstantno kuhala, no sada moram priznati, manje, jer je Igor doista čarobnjak u kuhinji i gušt ga je gledati kako uživa, a neopisiv je gušt kušati njegova nova jela. Naše mame, naravno, kuhaju najbolje pa se redovito i s njima dogovaramo za druženja uz hranu kada pretresamo sve što se dogodilo uz poznate okuse i mirise i uživamo u krugu obitelji. Kada kuham, volim raditi ćušpajze, rižota i razne tjestenine, a uživam i u spravljanju slastica.

Ž: Što bi rekla, koje je tvoje najdraže jelo?
IŠ: Uvijek se razveselim maminim kremšnitama, tatinom grahu, Marijinom tiramisuu, Tomovom biftek Wellingtonu, tajlandskoj hrani moje drage Jelene.... Nema mnogo toga što ne volim jest, ali je zato popis omiljene hrane podugačak!

Ž: Možeš li nam otkriti svoj najveći kulinarski trik?
IŠ: Za domaću bistru juhu glavicu luka "zapalim" na vatri, da pocrni, i takvu je stavim u vodu. Njegujem začinski vrt pa dosta bilja imam svježega. Jaja koja koristim su domaća, a iz istog sela mi stiže i piletina. Maslinovo ulje nabavljam iz Istre ili Dalmacije, a fina vina sličnoga porijekla koristim i za kuhanje - jer ako koristim loše vino, hrana će ispasti loša. Ima toga još, ali ne mogu odmah sve otkriti :)

Ž: Oni koji te poznaju kažu kako iz tebe pršti pozitivna vibra. Vrlo si avanturističkog duha, što je najluđe što si napravila?
IŠ: Skočila sam s padobranom iz aviona, naaaravno, bila prekonekoliko puta na raftingu, vrištala na nekoliko rollercoastera, u Libanonu igrala paintball, u džungli se verala po lijanama itd. Bilo mi je genijalno, da sam mislila da će biti drugačije, ne bih to ni radila - primjerice, na bungee nikad ne bih išla. Ponovila bih masu toga, ali ima još toliko toga što želim napraviti pa zato - sve po redu.

Ž: Opuštaš li se ti ikada? Imaš li vremena, želje, potrebu?
IŠ: Naravno da se opuštam, ne bi ništa imalo smisla da nemam vremena za drage ljude i za sebe. Volim spavati. Pogledati dobar film. Završiti dobru knjigu. Putovati. Uživati u novim stvarima, krajolicima, mirisima, pogledima. Poslušati neki dobar album. Skakati na dobrom koncertu. Biti sa svojim ljudima. I smijati se.

Ž: Super se snalaziš ispred i iza kamera, znaš skijati, letiš balonom, ne skrivaš se ni bez šminke... ima li nešto što ne znamo o tebi, nešto što ne možeš? Primjerice, znaš li voziti motor?
IŠ: Hahaha, hvala! Stvarno, ne znam voziti motor. Vozila sam skuter jedno ljeto i, standardno, na uzbrdici paralelno stisnula gas i kočnicu i malo... poletjela. Bilo je to davno. Od onda sam još par puta sjela na sic i odvozila u nužnosti, ali da volim i želim - ne, hvala. Bicikl i auto moja su prometala!

Snimila: Biljana Gaurina/EPH
Za svoj ožiljak Iva kaže kako je dio nje i kako ga se nikada ne bi odrekla.

Ž: Je li u jednoj od tih avantura nastao i tvoj zaštitni znak - ožiljak na licu?
IŠ: Ne, ožiljak sam zaradila u toplini doma svoga, s tri godine, kada sam sa stolice pala na rub stola. Bio je to "lijep" pad, roditelji su odmah reagirali i odveli me u Klaićevu bolnicu na šivanje. Ne sjećam se svoga lica bez njega, ne bih ga mijenjala ni za što i dio je mene, jednako kao ruke i noge. Niti ga skrivam niti ga se sramim, baš naprotiv.

Ž: Nosiš naočale. Riječ je o modnom hitu ili imaš dioptriju?
IŠ: Imam dioptriju i astigmatizam i naočale su na mome nosu još od srednje škole. Volim ih i super su! Leće stavim samo kada imam snimanja, ali i tih nekoliko sati mi je ponekad dugo, ne pašu mi nikako. O laseru nisam razmišljala, nije da ga se bojim, ali zanima me što se s okom dogodi nakon jednog, dva, tri desetljeća... Naočale su ipak pobjednice!


Iz Ivine kuharice: Torta tiepida di mele

Kako je i sama rekla, Iva ima "slatki zub" pa je s nama podijelila svoj omiljeni recept za jednu tortu.

Prije nekoliko godina bila sam u Rimu te smo prijatelj i ja išli na satove kuhanja kod tete Carmen. Naučili smo svašta, a ovo je njen recept za tortu od jabuka.

Sastojci:

• 800 jabuka
• 2 jaja
• 1 limun
• 1 naranča
• 60 grama maslaca
• 100 grama šećera
• 2 dcl mlijeka
• 100 grama brašna

Priprema:

  1. Jabuke ogulite i narežite na tanke listiće, poprskajte limunom da ne pocrne te naribajte na njih koricu limuna i naranče.
  2. Sve ostale sastojke zamiješajte u smjesu (kremu) te je izlijte po jabukama koje ste raspodijelili po okrugloj posudi u koju ste stavili papir za pečenje.
  3. Pecite 40 minuta na 180°. Herojski, e qui!

Snimila: Biljana Gaurina/EPH
Kad su u isto vrijeme na rasporedu dobar filmski festival i koncert, Iva ima problem - u tim situacijama voljela bi biti na dva mjesta...

Na kraju, pitali smo Ivu za što bi se uvijek radije odlučila:

  • Meso ili riba
  • Kava ili čaj
  • Voće ili čokolada
  • Voda ili sok
  • Tenisice ili štikle
  • Koncert ili film
  • Trčanje ili hodanje

Na pusti otok ponijela bih ... nešto što dugo traje!
Žeđ najradije gasim ... vodom.
Kad sam stvarno gladna razmišljem o ... bilo čemu jestivome :)
U restoranu najčešće naručim ... ovisi kakav je restoran.
Nikad ne bih pojela ... tripice.
Ne razumijem ljude koji ... jedu, jedu, jedu i jedu i samo jedu, a ne uživaju u hrani.

Linker
19. travanj 2024 20:31