ANOREKSIJA - SIMPTOMI I POSLJEDICE

Vrativši se u Brazil, Ana Carolina još više produbljuje svoju anoreksiju. Nakon njezine smrti otkriveno je da je preživljavala na dijeti od jabuka i rajčica.

Anoreksija - simptomi

KADA JE brazilska manekenka Ana Carolina Reston stigla na svoje prvo modno snimanje u inozemstvu, rečeno joj je, iako je bila konfekcijskog broja 8 (36), da je predebela. Dvije godine kasnije, lakša 12 kilograma, umrla je od komplikacija zbog anoreksije.

Njezin put prema žarko željenoj karijeri supermodela počeo je 1999. kada je kao 13-godišnjakinja pobijedila na izboru ljepote Queen of Jundiai. Sedam godina kasnije radila je u Hong Kongu i Japanu za dizajnere kao što su Giorgio Armani i Dior. No, na naslovnicima svih dnevnih novina i magazina u rodnom Brazilu te vijest u cijelom svijetu postaje 14. studenoga 2006. kada je umrla od anoreksije.

Njezina smrt došla je kao veliko finale modne godine u kojoj je bio in "skinny chic" (prevelika odjeća na mršavim tijelima), te američki konfekcijski broj 00 (bokovi koji odgovaraju 7-godišnjem djetetu). Ana Carolina Reston druga je mankenka koja je prošle godine umrla zbog anoreksije; u kolovozu je na modnoj reviji u Urugvaju 22-godišnja Luisel Ramos umrla od posljedica srčanog udara prouzročenog anoreksijom.

No, upravo je smrt Ane Caroline Reston ukazala na strašan način na koji modni business tretira manekenke. Ana Carolina rođena je 1985. u obitelji srednje klase. Njezin otac Narciso Marcan radio je za njemačku multinacionalnu kompaniju, a mama Miriam Reston prodavala je nakit. Smeđokosa je djevojčica od najranije dobi željela biti model, dijelom i zato da svojoj obitelji pruži bolji život, iako uopće nisu loše živjeli.

Nagrada za pobjedu na izboru ljepote Queen of Jundiai bio je put u Rio gdje se Ana Carolina uputila zajedno s mamom. Nakon povratka s puta vrbovao ju je modni agent da radi za agenciju Ford. I tako, kao jedva 14-godišnja djevojčica počinje vrlo uspješnu karijeru manekenke s ciljem da postane supermodel poput sunarodnjakinje Gisele. Nakon četiri godine u agenciji Ford u srpnju 2003. prelazi u Elite, jednu od najvećih brazilskih modnih agencija.

No, tu njezine ambicije ne staju i ona čezne da radi vani. U siječnju 2004. odlazi na prvi "strani zadatak" u kineski grad Guangzhou, gdje ostaje tri mjeseca. Iako se ne može točno ustvrditi kada je počela patiti od anoreksije, jedan njezin bivši modni agent vjeruje da je to bilo upravo tamo.

Jer 19-godišnja Ana Carolina je na daleki put otišla sama, bez pratnje ikoga od obitelji. - Kada je stigla u Kinu, rečeno joj je da je predebela. To je shvatila vrlo osobno - izjavio je jedan od njezinih agenata. Svoje nezadovoljstvo otkrila je u pismima mami. - U ovom velikom gradu osjećam se tako malom. Nisam ništa dobro napravila. Nisam uspjela.

Vrativši se u Brazil, Ana Carolina još više produbljuje svoju anoreksiju. Nakon njezine smrti otkriveno je da je preživljavala na dijeti od jabuka i rajčica. Laura Ancona, novinarka brazilskog modnog magazina Quem, tvrdi kako su svi iz brazilskih modnih krugova znali da je mlada manekenka bolesna. - Druge djevojke, agencije, svi su znali. Ne vjerujte kada kažu suprotno! U kolovozu 2005. Ana Carolina Reston napušta agenciju Elite i odlazi raditi u Meksiko unatoč tome što su je odgovarali od toga, upozoravajući je da je premršava za meksičko tržište. U Meksiku kreće njezin put prema dolje.

Vraća se u Brazil te ponovno odlazi u Japan. Nakon tri mjeseca vraća se gotovo neprepoznatljiva, blijeda i uvenula. Zabrinuta obitelj šalje je na oporavak kod strica na obalu blizu Sao Paola. No, Ana Carolina nastavlja jesti sve manje i manje. Polovicom prošle godine njezina karijera modela je na samrti; dijeli flayere za klub u Sao Paulu zarađujući po noći jedva 15 eura. No, zaljubljuje se u 19-godišnjeg manekena Bruna Settija. "Nisam znala što je ljubav dok me nisi poljubio. Hvala ti na zagrljajima koji su me činili sigurnom i na utješnim razgovorima", napisala mu je mjesec dana prije smrti.

Krajem listopada mlada manekenka počela se žaliti na bolove u bubrezima. Ono što njezina obitelj nije znala jest to da Ana Carolina već mjesecima pije kombinaciju lijekova protiv bolova i za mršavljenje.

Ubrzo, 25. listopada prošle godine završila je u bolnici Sao Paulo. Tamo je provela posljednjih 21 dan života s plastičnom cijevi provedenom kroz ždrijelo, bez mogućnosti govora, sa suzama u očima. Umrla je od višestrukog zatajenja organa.

Nekoliko sati nakon smrti postaje poznata u cijelom svijetu, a u rodnom Brazilu prava mučenica. No, njezina tragična smrt ipak je donijela rezultate.

Na Fashion Weeku u Madridu zabranjeno je nastupanje manekenki s malom tjelesnom težinom, a slični je potez povuklo i talijansko udruženje Camera Della Moda Italiana želeći tako spriječiti pojavu premršavih modela na predstojećem tjednu mode u Milanu u veljači.

Anoreksija - simptomi

GORILOPEDIJA - ZDRAVLJE

Linker
29. travanj 2024 07:54