SHUTTERSTOCK
Dobro je znati

Vrijeme je raznih sezonskih infekcija. Koliko dugo smo zarazni

Neke su bolesti sa sličnim simptomima, međutim, mogu biti znatno opasnije

Mnoge tipične zimske bolesti imaju dugu inkubaciju pa ih ljudi šire i ne znajući da su zaraženi. Koliko smo zapravo dugo zarazni?

  • Prehlada

Poznato je više od 200 različitih virusa koji uzrokuju prehladu. Najzarazniji smo kada su simptomi naj-gori, to je obično treći dan od njihove pojave. Virus možemo prenositi nekoliko dana prije izbijanja simptoma te još nekoliko dana nakon toga, ukupno do dva tjedna.

image
SHUTTERSTOCK
  • Gripa

Sezona gripe rasteže se od listopada do svibnja. Virus možemo prenijeti i prije izbijanja simptoma bolesti, i to barem jednoj osobi, kažu procjene, a zarazni ćemo biti tjedan dana dulje nakon pojavljivanja simptoma.

  • Hripavac

Ove se zime vratio tzv. magareći kašalj. Izuzetno se lako širi, a oboljeli su izrazito zarazni u ranom kataralnom stadiju bolesti i na početku faze paroksizmalnog kašlja, što je period od dva tjedna.

  • Covid-19

Zaraženi će vjerojatnije zaraziti druge dan do dva prije pojave simptoma i dva do tri dana poslije. Zaraznost može ovisiti i o težini bolesti. Asimptomatski bolesnici i oni s blagim simptomima zarazni su oko pet dana, a oni s umjerenim do teškim simptomima i do 20 dana.

  • Respiratorni sincicijski virus

Simptomi koje uzrokuje sliče onima obične prehlade, no mogu biti i vrlo ozbiljni. Zarazni smo nekoliko dana prije pojave simptoma i do osam dana nakon toga. Osobe sa slabim imunitetom i dojenčad mogu biti zarazni i do četiri tjedna, pa i kada više nemaju simptome.

  • Upala pluća

Osoba s virusnom upalom pluća zarazna je sve dok joj tjelesna temperatura ne padne i ne stabilizira se nekoliko dana na normalnim vrijednostima. Kod bakterijske upale osoba je zarazna dok ne uzima antibiotik barem dva dana i dok joj se ne normalizira temperatura.

  • Streptokokna upala grla

Osim zbog napada virusa, grlo se može upaliti i zbog napada bakterija iz skupine streptokoka. Oboljela osoba zarazna je sve dok joj se temperatura ne normalizira, odnosno dok ne uzima antibiotik najmanje 12 sati.

  • Konjunktivitis

Upala očne spojnice može biti virusna ili bakterijska. Vrlo se lako prenosi, pa i tijekom inkubacije koja traje od pet do i2 dana. Osoba je zarazna sve dok se simptomi ne povuku, odnosno kod bakterijskog oblika dok ne uzima antibiotik najmanje 24 sata.

  • Norovirusi

Vrlo često uzrokuju infekciju probavnog sustava, tzv. trbušnu gripu. Jako su zarazni mogu se danima, pa i tjednima, zadržati na površinama poput kvaka. Oboljeli su najzarazniji kada povraćaju i imaju proljev te nekoliko dana nakon povlačenja simptoma, no zaraza se može prenositi dva tjedna i dulje.

Linker
25. travanj 2024 14:47