SHUTTERSTOCK
savjetuje nutricionist

Za kvalitetniji san izbjegavajte ove namirnice prije odlaska na spavanje

Najvažnije je slušati vlastito tijelo

Ako navečer ne možete zaspati, pokušajte preskočiti prekasne obroke i obratite pozornost na ono što jedete u poslijepodnevnim i večernjim satima jer to utječe na kvalitetu sna, tvrdi nutricionist Milan Hollingshaus. On smatra da je općenito najvažnije slušati vlastito tijelo, ali i savjetuje da, ako možete izbjegavate sljedeće namirnice.

Pića koja sadrže kofein i šećer, kao što su kava, crni čaj, ili energetski napici drže nas budnima, pa je bolje izbjegavati ih prije odlaska na spavanje.

- Obilni obroci s mnogo teško, ili sporo probavljive hrane, kao što su namirnice od mesa, ili one s previše masti, također su teške za želudac - kaže Hollingshaus.

Radije pojedite manji obrok, serviran na tanjuru manjih dimenzija

Polovicu tanjura neka čine svježe namirnice, poput povrća, četvrtinu hrana bogata proteinima, kao što su pureća prsa, ili tofu, a zadnja četvrtina neka budu ugljikohidrati, primjerice krumpir. To će vaš organizam opskrbiti svim potrebnim nutrijentima i držati vas sitima tijekom noći. Važno je i osluškivati vlastiti tjelesni ritam i osobne prehrambene postupke i navike.

Stoga bi sirovu hranu, primijetite li da vam teže pada njezino konzumiranje kasno navečer, bilo dobro zamijeniti kuhanim povrćem.

Odgovor je u osluškivanju vlastitog tijela i bioritma, tvrdi ovaj stručnjak.

- Promijenite li naglo svoje navike, to će vrlo često rezultirati probavnim smetnjama - kaže Hollingshaus, dodajući da takva promjena može utjecati na faze spavanja i na snove.

Dogodi li se ponekad da prije spavanja posegnete za obrokom koji bi vam mogao otežati san, pokušajte prije večernjeg odmora olakšati posao probavnom traktu odlaskom u kratku šetnju, ili uzimanjem čajeva za probavu, poput kombinacije komorača, anisa i kumina, ili mente - savjetuje njemački nutricionist.

Linker
01. svibanj 2024 20:28