Moramo očistiti kožu kako bismo uklonili ostatke i nečistoće koje su se nakupile tijekom ljeta
 FOTOGRAFIJE: JLCO - JULIA AMARAL GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
nakon sunčanja

Vodič za oporavak kože nakon ljeta: sve što trebate napraviti su ova četiri jednostavna koraka

Prije nego što počnemo pripremati kožu za hladnije temperature i veću vlažnost, od vitalne je važnosti da joj pomognemo da se oporavi od oštećenja izazvanih suncem i ljetnim vrućinama


Što koži treba nakon ljetnih mjeseci

Ljeti, unatoč poduzimanju potrebnih mjera opreza, visoke temperature, klimatizacija, izloženost suncu, kloru u bazenima ili morskoj vodi, utječu na stanje i zdravlje naše kože.

Nije rijetkost da zato krajem ljeta na koži uočavamo oštećenja poput suhe (dehidrirane) kože, s mrljama i borama te moguće i izraženijom mlohavošću. Također, naša koža može biti crvena i osjetljivija, što je čini podložnijom okolišnim (štetnim) čimbenicima.

Suočeni s tim novim zahtjevima, moramo očistiti kožu kako bismo uklonili ostatke i nečistoće koje su se nakupile tijekom ljeta, kao i umiriti iritacije osjetljive kože i dubinski je rehidrirati.


Četiri koraka za popravak kože nakon ljeta


Korak 1: čišćenje

Najbolji način da počnete oporavljati kožu je da napravite nježno čišćenje. Čišćenje također pomaže našoj koži da se regenerira. Izbjegavajte umivanje vrućom vodom, jer tako možete oštetiti kapilare, već to učinite mlakom ili hladnom vodom. Kako bi se uklonile nečistoće koje ometaju oksigenaciju kože, višak sebuma koji, ako se ne ukloni, može nadražiti kožu i umanjiti njezinu sposobnost da djeluje kao učinkovita zaštitna barijera, treba koristiti proizvode koji ne sadrže jaka i agresivna sredstva, jer oni, osim uklanjanja nečistoća, uklanjaju i prirodna ulja s kože. Koristite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože, a nastojte da imaju što manje sastojaka.


Korak 2: piling

Ako koža izgleda beživotno, suho i pahuljasto, to je vjerojatno zato što sunce i visoke temperature pogoduju gubitku hidratacije. Nježnim pilingom, najbolje napravljenim od prirodnih sastojaka, možemo pomoći ukloniti mrtve stanice kože kako bismo omogućili da temeljna koža diše.

I ovaj je korak neophodan, jer prije početka rehidriranja i hranjenja kože moramo ukloniti sloj nečistoća i mrtvih stanica koje začepljuju pore. Čista će koža bolje upiti hranjive tvari.

Blagi piling kože (male granule koje nisu abrazivne za kožu) pomaže stimulirati njezinu regeneraciju i omogućuju glatkiji i svilenkastiji ten.


Korak 3: serum

Serum je kozmetički proizvod s visokom koncentracijom aktivnih sastojaka koji se koriste nakon čišćenja i prije hidratacije. Aktivni sastojci napravljeni od manjih molekula prodiru u kožu u dubinu i djeluju kao "vodiči" koji poboljšavaju prodiranje drugih proizvoda.

Serum je idealan element u njezi kože nakon ljeta jer djeluje dubinski i koristan je u liječenju mrlja i bora uzrokovanih suncem.


Korak 4: hidratacija

Nakon što je naša koža očišćenja, trebamo je smiriti, hidratizirati i popraviti. Prethodna uporaba seruma pomoći će kremama, uljima ili maskama koje koristimo u fazi hidratacije da lako prodiru i djeluju dublje. Općenito, koža nakon ljeta je nadražena, dehidrirana i oštećena, pa je važno odabrati one sastojke koji djeluju umirujuće, antiseptičko, protuupalno.


Uspješno smanjenje hiperpigmentacije

Da biste smanjili pigmentne mrlje (hiperpigmentaciju), trebali biste koristiti kreme sa sastojcima za posvjetljivanje, poput vitamina C, salicilne kiseline, arbutina, ili biljne komplekse iz ekstrakata lista masline, askorbatni glukozidi i cink... Važno je izbjegavati sunce i koristiti proizvode za njegu najmanje nekoliko mjeseci. Tako će se koža potpuno oporaviti i rastvoriti višak melanina koji uzrokuje hiperpigmentaciju.

Linker
08. svibanj 2024 06:46