Shutterstock
O tome svi zuje

Ublažava simptome artritisa i multiple te djeluje kao prirodni botoks - kako je nastao biznis od ‘bijelog praha‘?

Isprobajte kreme s pčelinjim otrovom za zdravlje i ljepotu

Pčelinji ubod nije neka sreća, kod alergičnih osoba može izazvati i ozbiljne posljedice, a kad vas ubode 46 pčela to vam uistinu može promijeniti život. Upravo tako počela je pčelarska karijera Tvrtka Matijevića, utemeljitelja brenda BeeVenom Touch, čiji proizvodi koriste ono najbolje što od pčelinjih proizvoda možemo dobiti. Pčelinji otrov je gorka bezbojna tekućina koja nastaje u pčelinjim žalčanom sustavu, a ove ga vrijedne radilice ne razbacuju bez veze, nego ga uštrcavaju napadaču samo kad se osjećaju ugroženima, budući da ubadanjem u meko tkivo (koža, različiti materijali) pčele ostaju bez žalca, a i bez dijela utrobe te nakon nekoliko sati ugibaju.

Tvrtko je Inovativnom tehnologijom sakupljanja pčelinjeg otrova doskočio tom problemu, osmislio je aparaturu za prikupljanje pčelinjeg otrova gdje pčela ubada u tvrdu površinu te ispušta određen dio svog pčelinjeg otrova, a žalac se ne zabode u površinu. Tako pčela u niti jednom trenutku nije ugrožena.

image
Tvrtko Matijević

Njihov je otrov istodobno i ljekovita tvar koja se tisućama godina upotrebljava u tradicionalnoj i alternativnoj medicini, a i „službena” medicina otkriva njegove dobrobiti. Pčelinji otrov, odnosno apitoksin, temelj je apiterapije - liječenja pčelinjim proizvodima - u kojoj se koriste i matična mliječ, propolis, pelud, med.

Najranije je prepoznata njegova pomoć kod reumatoidnog artritisa i sličnih bolnih stanja, a ideja se rodila jer je uočeno kako pčelari rijetko kad pate zbog bolnih zglobova i reumatskih smetnji. Znanstvena istraživanja otkrila su da pčelinji otrov sadrži nekoliko aktivnih molekula, poput peptida, enzima i aminokiselina, koje mogu djelovati na smanjenje upale u organizmu, a istraživana je i njegova uloga u tretiranju artritisa, kao i sistemskih neuroloških bolesti, poput multiple skleroze, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Najzastupljeniji je u pčelinjom otrovu peptid melitin. On čini čak 52 posto svih peptida u sastavu te djeluje kao snažno protuupalno sredstvo i uzrokuje lučenje kortizola. Melitin je i glavna komponenta po kojoj se određuje kvaliteta pčelinjeg otrova.

image
Press

Od uboda do kreme

Kad je Tvrtko Matijević prije 13 godina, kao student prve godine agronomije, zadobio spomenute ubode pomažući prijatelju u preseljenju četiri i pol milijuna pčela odjeven u rupičasto zaštitno odijelo, to ga nije odvratilo od pčela, naprotiv, nakon tog bolnog iskustva kupio je svoje prve tri košnice. Uslijedilo je puno mukotrpnog rada, proučavanja literature i učenja na vlastitim pogreškama, zbog kojih je i izgubio neke košnice, no već nakon nekoliko godina, kada je imao 18 košnica, počeo se osjećati kao pravi pčelar te ih danas broji 150.

S razvojem posla i stjecanjem sve više znanja i iskustva, rasle su i ambicije i ideje, pa je Tvrtko pokrenuo brend koji se temelji na djelotvornosti pčelinjeg otrova - BeeVenom Touch - a prvi proizvod koji je ugledao svjetlo dana bila je BeeVenom Touch masažna krema protiv bolova. Dogodilo se to u lipnju 2021. godine. Premijerni Matijevićev proizvod bila je prirodna ljekovita krema za masažu koja djeluje tako što ubrzava mikrocirkulaciju krvi do čak 200 puta, opušta mišiće, ublažava bolove i djeluje protuupalno te pomaže u prevenciji različitih bolesti i tegoba. Uz to, pčelinji otrov pozitivno utječe na povećanje imuniteta, ubrzava saniranje ozljeda te povećava radnu sposobnost mišića za 30 posto. Zbog svih tih kvaliteta, može pomoći u liječenju bolesti i stanja kao što su ishijas, artritis, artroza, osteoartritis, osteohondroza i neuritis te kožne alergije. Namijenjena je i saniranju sportskih ozljeda i zamora mišića.

image
Press

Prirodni botoks

Krema za masažu pokazala se kao pun pogodak, a istraživanja su ubrzo dovela i do sljedeće dvije kreme s pčelinjim otrovom - anticelulitne i kreme za lice - što znači da je mladi inovator već razvio cijelu malu liniju proizvoda, upakiranu u privlačnu ambalažu koja ostavlja dojam čistoće i lakoće. Da, pčelinji otrov pokazuje djelovanje i na terenu ljepote, a često se o njemu govori kao o „prirodnom botoksu”. Kada se kao sastojak ukomponira u kremu ili serum i nanese na kožu, ova moćna tvar nekako prevari kožu, kako je netko zgodno rekao te ona pomisli da je ubodena, pa se tako i ponaša - puni se i zateže i to tako što pojačava proizvodnju najvažnijih proteina vezivnog tkiva u koži i cirkulaciju krvi te time ublažava znakove starenja, kao što su bore i ovješena koža. Pored toga još i opušta mišiće lica što daje koži prirodno gladak izgled. Prije nekoliko godina „pčelinju kozmetiku” snažno su popularizirale Kate Middleton, princeza od Walesa i glumica Gwyneth Paltrow koja je sada i promotorica zdravog života.

image
Press

Pčelinji otrov u kremi za lice BeeVenom Touch stvara učinak blagog pčelinjeg uboda, koji se ne može vidjeti ni osjetiti na površini kože, ali dovodi do ubrzanog protoka krvi i potiče proizvodnju prirodnog kolagena i elastina. Pored toga, pročišćava pore i djeluje na akne, ekceme i ostale nepoželjne pojave na koži, održavajući svjež i mladenački izgled kože. S obzirom na to da stimulira prirodne protuupalne procese, ova krema pomaže i u postizanju i održavanju ujednačenog tena te blistavije i glađe kože. Navodi se kako u sedam dana učvršćuje opuštenu kožu, smanjuje vidljivost bora i povećava proizvodnju kolagena.

image
Press

Inovacija protiv celulita

Anticelulitna krema BeeVenom Touch sadrži inovativnu kombinaciju, jer spaja dvije moćne komponente koje nikad prije nisu bile spojene - pčelinji otrov i kofein. Poznato je da kofein uništava masno potkožno tkivo, dok ga pčelinji otrov povećanom cirkulacijom uspješno razgrađuje te kožu čini zategnutom i mekšom. Sinergijsko djelovanje tih dvaju sastojaka suprotstavlja se masnim naslagama i celulitu te ostavlja kožu toniranom i glatkom. U formuli je čak 70 posto melitina, glavnog peptida pčelinjeg otrova koji na koži stvara efekt uboda pčele, ali bez bolova. Kad se kružnim pokretima umasira u kožu na područja zahvaćena celulitom (noge, ruke, trbuh), krema stimulira limfni sustav i potiče izbacivanje toksina. Smanjuje vidljivost celulita i masnih naslaga te pomlađuje izgled kože. Rezultat je tanje, glađe, zategnuto i bolje oblikovano tijelo.

image
Press

Za intenzivnu njegu i hidrataciju namijenjen je serum za lice BeeVenom Touch. Pčelinji otrov i ovdje je glavni sastojak koji njeguje kožu s vidljivim znakovima starenja te je istodobno revitalizira i osvježava. Pridružena su mu vrijedna ulja makadamije, badema i koštica grožđa, kao i ekstrakti zelenog čaja, nevena, zobi, kurkume, aloje vere, gaveza i smilja. Pažljivo odabrane aktivne tvari kao što su hijaluronska kiselina, kolagen i ceramidi dodatno pojačavaju djelovanje i čine serum pogodnim za upotrebu na svim tipovima kože. Mnogi od sastojaka su antioksidansi, što pomaže u postizanju svježeg i uravnoteženog tena. Dovoljne su dvije do tri kapi seruma koje valja nježno umasirati opranim rukama na očišćeno lice. Koristi se ujutro i navečer.

image
Press

Sretne pčelice

BeeVenom Touch u potpunosti je hrvatski brend i sve se, od uzgoja pčela, preko prikupljanja otrova do pakiranja, radi u našoj zemlji. Posebna je vrijednost u tome što tijekom prikupljanja otrova pčele nisu u nikakvoj opasnosti, jer se koriste inovativne tehnologije kod kojih pčelama žalac ostaje netaknut i one se nakon vađenja otrova žive i zdrave vraćaju u košnicu. Nakon toga mogu normalno skupljati pelud i obavljati ostale svoje zadaće, a ne ostaju ni bez „municije”, jer im se otrov obnavlja kroz dva do tri dana. Ovome treba dodati da svi proizvodi iz linije BeeVenom Touch koriste isključivo prirodne mirise iz eteričnih ulja.

Proizvodi BeeVenom Touch namijenjeni su širokom rasponu tipova kože, no na oštećenoj i nadraženoj koži ne treba ih upotrebljavati. Osobe alergične ili preosjetljive na pčelinji ubod ili pčelinje proizvode ne bi ih smjele koristiti. Ako niste sigurni jeste li alergični ili preosjetljivi preporučuje se napraviti patch test - nanijeti manju količinu proizvoda na unutrašnju stranu ruke i pratiti reakciju tijekom idućih 48 sati.



Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s BeeVenom Touchom.

Linker
25. travanj 2024 15:30