SHUTTERSTOCK
Vraćanje kazaljki

Stručnjak savjetuje kako izbjeći pospanost kod zimskog računanja vremena

Kako biste izbjegli neželjen osjećaj omamljenosti, ključno je biti dosljedan u koracima koji dovode tijelo u način usklađivanja s promjenom

Ponovo dolazi doba godine kada smo sretni zbog činjenice da ćemo spavati sat vremena duže. No, ova radost kratko traje. Iako se čini da pomicanje sata unazad neće značajno poremetiti naš bioritam, praksa je pokazala suprotno. Ipak, postoji učinkovito rješenje. Ovog ćemo vikenda sa subote na nedjelju pomaknuti sat unatrag. Između ostalog, to znači da će nam dani koji slijede postati sve kraći, a jutra biti svježa i obavijena mrakom. Idealan scenarij za ostati pod toplom dekom. Međutim, stvarnost je drugačija. Sve navedeno može utjecati na naše loše raspoloženje i umor s kojim, ne čudi, s većim naporom, a manjom efikasnošću funkcioniramo tijekom radnog dana. Dobra vijest je da spomenutu lošu stranu promjene vremena možemo na vrijeme zaobići na jednostavan način.

image
SHUTTERSTOCK

Važnost cirkadijalnog ritma

Kako biste izbjegli neželjen osjećaj omamljenosti, ključno je biti dosljedan u koracima koji dovode tijelo u način usklađivanja s promjenom.

- Najbolje je postupno pomicati vrijeme spavanja i prije same promjene kazaljki na satu. Tako ćete dopustiti tijelu da ostane dosljedno i održi svoj cirkadijalni ritam u ravnoteži - objasnila je Alison Jones, stručnjakinja za spavanje.

Cirkadijalni ritmovi zaduženi su za višestruke procese u tijelu, uključujući budnost ili pospanost, apetit i tjelesnu temperaturu.

- Kada je ispravno usklađen, cirkadijalni ritam može promicati redoviti i obnavljajući san. Međutim, kada se ovaj ritam poremeti, ostavlja negativne reperkusije na spavanje, uključujući nesanicu - rekli su iz Zakladi za spavanje.

Među ostalim cirkadijalni ritmovi imaju važnu ulogu i u ostalim procesima tjelesnog i mentalnog zdravlja i zato je važno stvarati dobru prilagodbu organizma na sve promijene koje slijede.

Konkretni savjeti stručnjakinje

- Male promjene omogućit će tijelu da se prirodno prilagodi, umjesto da ga šokiramo iznenadnom promjenom. Najbolji način da to postignete je da večeras odete spavati ranije. Na taj će način vaš tjelesni sat već biti sinkroniziran s novim vremenom kada se on dogodi - zaključila je Alison Jones. Dodaje da ustanete 20 minuta kasnije tijekom vikenda jer će to pomoći vašem tijelu da se lagano prilagodi novom rasporedu. Isto tako, vježbajte i jedite 25 minuta ranije nego inače kako bi vaše tijelo moglo lakše ući u novu vremensku rutinu.

Dodatni savjeti

Kako biste si još više olakšali prijelaz na zimsko računanje vremena, postoje još neki savjeti koje možete isprobati:

  • Nemojte drijemati - drijemanje preko dana može otežati noćni san.
  • Svakodnevno se držite rutine spavanja.
  • Nemojte koristiti elektroničke zaslone prije spavanja, plavo svjetlo koje emitiraju vas budi.
  • Opustite se prije spavanja, prigušite svjetla i čitajte knjigu, umjesto da gledate TV.
  • Vježbajte - potrošite višak energije prije spavanja kako biste se opustili.
  • Izađite u popodnevnu šetnju ili na trčanje - vježbanje na otvorenom i izlaganje prirodnom svjetlu pomaže u borbi protiv sezonskog afektivnog poremećaja i može poboljšati san.
  • Smanjite naručivanje hrane - zdrava prehrana neophodna je za dobar san, stoga manje slatke i masne hrane te manje kofeina.
Linker
01. svibanj 2024 05:08