ZELJKO HAJDINJAK CROPIX
totalni vodič

Što trebate znati ako koristite tekućinu za ispiranje koja sadrži klorheksidin i zubnu pastu s fluoridima

Pitali smo stomatologinju kada, koliko i čime pravilno prati zube

Zbunjuju vas različite vrste četkica, pasti za zube, konaca, vodica za ispiranje...? Anđela Krstanović Ćosić, dr. med. dent., objašnjava zašto ih ipak sve treba koristiti te upozorava zašto treba čitati deklaracije na proizvodima i za oralnu higijenu kako bismo izbjegli nuspojave.

- Održavanje oralne higijene glavni je preduvjet za postizanje i održavanje oralnog zdravlja. To je navika koju bi svatko trebao usvojiti još u dječjoj dobi i svakodnevno provoditi kako bi zubi ostali zdravi - bez karijesa te kako bi se izbjegle upale zubnog mesa i krvarenje te gubitak kosti i povlačenje desni. Istraživanja su pokazala da bolestan zub može uzrokovati bolesti srca, artritis i demenciju - kaže stomatologinja Krstanović Ćosić.

image
ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

Kako nastaje karijes

U ustima se neprestano stvara zubni plak. To su mekane naslage na zubima koje sadrže bakterije i njihove metaboličke produkte, a nakupljanjem na površini zuba dovode do nastanka karijesa i upale zubnoga mesa, što može rezultirati krvarenjem prilikom četkanja. Bakterijski plak treba ukloniti s cijele površine zuba i tako održati zube i zubno meso zdravima. To se postiže redovitim pranjem zuba - barem dvaput dnevno ili, po mogućnosti, nakon svakoga obroka.

Ne žurite s ispiranjem usta

- Zube treba četkati barem dvaput dnevno - ujutro i navečer, a poželjno je i nakon svakog obroka. Najvažnije ih je oprati navečer prije spavanja kako bi se uklonili svi ostaci hrane i zubni plak jer je noću izlučivanje sline smanjeno, što pogoduje bakterijama u ustima pa je olakšan nastanak karijesa. Četkanje bi trebalo trajati minimalno dvije minute, a po mogućnosti i duže - četiri minute. Valja koristiti i druga sredstva za održavanje higijene usta, posebno međuzubne četkice i zubni konac jer omogućuju čišćenje i prostora koji su nedostupni običnoj ili električnoj četkici. Ako koristite tekućinu za ispiranje koja sadrži klorheksidin i zubnu pastu s fluoridima, potrebno je pričekati 20-ak minuta ili pola sata između četkanja zuba i ispiranja tekućinom jer se u protivnom djelovanja aktivnih sastojaka zubne paste i tekućine za ispiranje međusobno poništavaju - kaže Krstanović Ćosić i ističe da s razlogom postoje različita sredstva za održavanje higijene usne šupljine.

Četkice

Postoje četkice različite tvrdoće vlakana - od ekstra mekanih do tvrdih, različite veličine i oblika, različitih proizvođača. Preporučuje se koristiti četkicu mekih i gustih vlakana kako bi se efikasno očistile sve površine zuba i rub zubnog mesa bez oštećenja koje može izazvati pritisak tvrdih i srednje tvrdih vlakana četkica. Električne četkice za zube koriste već programirane pokrete i tako nježno uklanjaju naslage na zubima i uz rub desni. One imaju zamjenjive glave koje je, kao i običnu četkicu, potrebno redovito mijenjati.

Paste

Svojim sastavom omogućuju mehaničko i kemijsko čišćenje zuba i uklanjanje mikroorganizama te pomažu u prevenciji karijesa kada sadrže fluoride, koji su vrlo korisni za održavanje zdravlja zuba. Ovisno o kemijskom sastavu, zubne paste mogu imati i druga terapijska djelovanja - primjerice ublažavanje osjetljivosti zuba. Osim djelovanja na zdravlje zuba, osvježavaju dah i uklanjaju neugodne mirise u ustima.

Konac i interdentalne četkice

Zubni konac je sredstvo za održavanje oralne higijene međuzubnih prostora do kojih se ne može doći četkicom. Njime je potrebno svaki dan prije četkanja očistiti međuzubne prostore laganim pokretima kako se ne bi ozlijedilo zubno meso. Zubni konac omogućuje čišćenje prostora oko fiksnih ortodontskih aparatića i protetskih nadomjestaka.

Interdentalne četkice male su četkice koje se koriste također za čišćenje prostora između zuba i zubnog mesa. Treba nabaviti interdentalne četkice odgovarajuće veličine i svakodnevno ih koristiti. Osim međuzubnih prostora, koriste se i za čišćenje ispod mostova i oko drugih protetskih nadomjestaka.

Strugači za jezik

Pomoćno su sredstvo za održavanje higijene usne šupljine kojim se uklanjaju naslage na površini jezika smanjujući količinu mikroorganizama u ustima i mogućnost razvoja parodontnih problema te neugodnog zadaha.

Tekućine za ispiranje usne šupljine

Vodice za ispiranje usta pomoćno su sredstvo za održavanje higijene usta i dodatak svakodnevnom četkanju. Korisne su u prevenciji karijesa i parodontnih bolesti, ali i u uklanjanju neugodnog zadaha te imaju antiseptičko djelovanje. Važno ih je koristiti prema uputama doktora dentalne medicine kako bi se izbjegli problemi poput ozljeda nježne sluznice usne šupljine, obojenje jezika i zuba ili promjena okusa, što sve može nastati korištenjem tekućina koje sadrže klorheksidin.

Vodeni tuš

Vodeni tuš je sredstvo za čišćenje interdentalnih prostora koji su četkici nedostupni. Omogućuje čišćenje pomoću vode koja različitom jačinom mlaza izlazi iz uređaja i uklanja ostatke hrane i naslage u prostorima između zuba. Koristan je i prilikom čišćenja prostora oko fiksnih protetskih nadomjestaka, implantata i ortodontskih naprava.

Koje je još savjete o zdravlju dobro usvojiti čitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od 2. veljače.

Linker
27. travanj 2024 15:26