Njegov karakterističan okus da se prikriti uz vješto birane namirnice.
 jay-wennington/unsplash
ZDRAVLJE

Sreća je što nam za njega ne treba recept, a lijek je za gotovo sve: liječi autoimune i kronične bolesti, alergije i upalne bolesti, pa čak i rak

Smatra se korisnom pomoći kod probavnih i želučanih tegoba (grčeva, otežane probave, hemoroida), autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa i pojedinih vrsta raka, a najčešće se propisuje kod oslabljenog imuniteta te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa...

U herbalnoj medicini, holističkom liječenju, među dodacima prehrani, aromaterapiji ili opuštajućim masažnim tretmanima nezaobilazni su ulje i sjemenke crnog kima (Nigella sativa). Poznato i kao crno ulje, crni kumin, crno sjeme, ima dugu tradiciju u prevenciji alergija i ublažavanju probavnih smetnji. Malo je manje poznato pod hrvatskim imenom crnjika. Istraživanja o djelotvornosti ulja crnog kima u kliničkim uvjetima nema mnogo, a ona koja su provedena otkrila su da pridonosi jačanju imunosnog sustava i ima vrijedna antioksidativna svojstva, zbog čega je veliki zaštitnik našeg organizma.

U tradicionalnoj medicini koristi se već više od dvije tisuće godina, a upotrebljava se za gotovo sve - kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom, s mjesečnicom, reumatoidnog artritisa...

Drevni Egipćani koristili su ga kao univerzalni lijek i sredstvo za očuvanje mladosti, o čemu svjedoče sačuvane bočice s uljem sjemenki crnog kima pronađene u Tutankamonovoj grobnici. Rimljani su ih, osim u ljekovite svrhe, koristili i kao začin, a starogrčki liječnik Dioskorid pripravke s crnim kimom primjenjivao je kao lijek protiv glavobolje, zubobolje i crijevnih parazita. Arapski filozof i liječnik Avicena navodi crni kim u svom “Kanonu medicine” kao lijek koji olakšava disanje i ujedno potiče energiju cijelog tijela i pomaže u oporavku od umora i malodušnosti. Spominje ga i Biblija kao sastojak kruha koji ublažava nadutost i liječi bolesti pluća i želuca, navodi mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing., iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u stručnom časopisu inPharma.

Ingredients for a healthy salad on gray stone background. Smoked salmon, avocado, spinach, sorrel, radis sprouts, black cumin. Flat lay. Healthy diet. Symbolic image.
Getty Images/iStockphoto
Naravo da kod svih ozbiljnih bolesti i oboljenja treba u potpunosti prilagoditi prehranu savjetujući se s liječnikom.

ANTIKANCEROGENI UČINCI

U farmakologiji se danas ovom moćnom crnom ulju pripisuje antimikrobno, antioksidativno, antidijabetičko, antitumorsko, antiasmatsko, imunomodulatorno, protuupalno, kontraceptivno djelovanje zbog različitih kemijskih spojeva koje sadrži, a među njima se posebno ističu kinoni, odnosno timokinon, koji je zaslužan za većinu bioloških učinaka crnog kima, među njima i antioksidativno djelovanje na stanice.

Antioksidansi u namirnicama ili u obliku dodataka prehrani, uz zdrave životne navike, mogu pomoći u prevenciji brojnih kroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes, srčano-žilne bolesti i debljina.

No i druge sastavnice ulja crnog kima pokazuju ljekovit učinak (ditimokinon, timohidrokinon, nigelon). Za timokinon i ditimokinon utvrđeni su antikancerogeni učinci u ispitivanjima in vitro, na stanicama raka i in vivo na pokusnim životinjama. Nigelon je pak pokazao snažno djelovanje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna je uloga bila veća kod djece nego kod odraslih. Za antioksidativnu aktivnost najodgovorniji je timokinon, koji, uz ostalo, štiti stanice od toksičnog djelovanja nekih lijekova protiv karcinoma i nekih toksina.

Američka Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane (FDA) odobrila ga je u tretmanima onkoloških bolesti i za sprečavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunosnog sustava organizma. Osim toga, ulje crnog kima može smanjiti štetan učinak zračenja na zdrave stanice kod radiološke terapije.

Shot of a mature woman hugging her husband
Getty Images/iStockphoto
Ako ga ne možete piti samog, možete ga dodati u čaj ili ga pomiješati s medom.

Uzimanje ulja crnog kima može pomoći u prevenciji oštećenja kože, edema, ožiljaka i fibroza. Najvažnija djelatna tvar ulja crnog kima je timokinon, koji je i najzastupljeniji.

- Prema sadržaju timokinona procjenjuje se autentičnost i kvaliteta ulja te njegov farmakološki učinak. U eteričnom ulju može ga biti 20-57 posto. Udio eteričnog ulja, a posebno njegove glavne sastavnice timokinona, razlikuje se ovisno o mjestu i uvjetima uzgoja biljke. Te razlike odražavaju se na organoleptička svojstva ulja, posebno na njegov okus, ali i na njegovo ljekovito djelovanje. Stoga je pri kontroli ulja crnog kima i proizvoda na njegovoj osnovi posebno važno određivanje udjela timokinona - kaže mr. sc. Papić.

Po kemijskom sastavu sjemenke crnog kima sadrže proteine (20-30 posto), ugljikohidrate (30 posto i više) te masne kiseline (30 -35 posto), a među njima je i dihomolinolna kiselina, koje nema u jestivim uljima, a karakteristična je za rod Nigella. Linolna kiselina je najzastupljenija (više od 50 posto), zatim oleinska i palmitinska. Ulje sadrži i 15-ak sterola, među kojima beta-sitosterol te tokoferol, što pridonosi njegovoj stabilnosti.

Danas je najcjenjeniji crni kim koji se uzgaja u Arabijskoj pustinji, u Siriji, Iraku, Egiptu, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Cipru jer su tamo klimatski uvjeti najpogodniji za rast biljke najpoželjnijeg kemijskog sastava. Kao vrtna biljka kultiviran je, međutim, u cijelom svijetu.


ZA PROBAVU I GRČEVE

Smatra se korisnom pomoći kod gastrointestinalnih tegoba (grčeva, otežane probave, infekcije i hemoroida), autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa i pojedinih vrsta karcinoma. Uobičajena praksa ipak još uvijek podrazumijeva manji raspon njegove primjene pa se najčešće propisuje kod oslabljenog imuniteta te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa. Sve se češće koristi u liječenju i njezi kože. U znanstvenoj literaturi je oko 25 kliničkih istraživanja na ljudima, uglavnom s malim brojem sudionika. U studijama je ispitan učinak sjemenki, ulja ili ekstrakta crnog kima, a u jednoj studiji promatran je učinak timokinona iz crnog kima kao zasebne aktivne tvari.

U studiji objavljenoj 2010. godine ispitan je učinak kuhanog ekstrakta crnog kima na dišne puteve 15 pacijenata s astmom. Testovi plućne funkcije pokazali su pozitivan, ali slabiji učinak ekstrakta crnog kima (u dozi od 50 i 100 mg/kg) u odnosu na lijek s teofilinom (koji širi bronhe). Smanjeni su simptomi astme i poboljšana je plućna funkcija. Istraživanje iz 2003. navodi rezultate četiri studije s ukupno 143 bolesnika s alergijskim bolestima (alergijski rinitisom, atopijskim ekcemom i astmom). Uočen je pozitivan učinak doze od 40 do 80 mg/kg tjelesne mase ulja crnog kima dnevno na pacijentovu subjektivnu procjenu simptoma. Među djecom koja su u tim studijama uzimala višu dozu ulja crnog kima zabilježene su nuspojave u vidu probavnih smetnji pa se djeci preporučuje manja doza (ispod 80 mg/kg). Studija iz 2014. ispitivala je učinak ulja crnog kima u obliku kapi za nos. Sudjelovalo je 68 ispitanika, a 92 posto je izjavilo da osjete olakšanje i manje neugodnih simptoma alergijskog rinitisa.


ČITAJTE I...

Jede se i maže na tijelo, jer ulje ove biljke liječi SVE osim smrti!

Samo se na prvu čine bezazleni! 10 ranih simptoma raka kod muškaraca

Analni rak: Jedan je od najagresivnijih, a imate li ove simptome, hitno pođite liječniku

8 simptoma raka gušterače koje ne smijemo ignorirati

Svaki je tumor specifičan - što jesti kod raka dojke, pluća, prostate, gušterače

Mature couple having breakfast at home
Getty Images/iStockphoto
Najčešća preporučena dnevna količina za prevenciju i dobro zdravlje je jedna žličica triput dnevno.

ŠTO KAŽU ISTRAŽIVANJA

U istraživanju provedenom godinu dana ranije oko 80 posto ispitanika s alergijskim rinitisom osjetilo je olakšanje nakon što su uzimali kapsule crnog kima od 6 do 8 tjedana. U nekim je studijima zabilježen i pozitivan učinak na imunitet (brojnost nekih tipova limfocita, količina IgE antitijela), no premalo je velikih studija koje bi nedvojbeno potvrdile učinak crnog kima na imunitet.

U istraživanju iz 2013., koje je uključilo ukupno 70 zdravih dobrovoljaca s vrijednostima krvnog tlaka 110-140 mmHg /60-90 mmHg, uzimanje 5 ml ulja crnog kima dnevno tijekom osam tjedana dovelo je do statistički značajnog snižavanja vrijednosti krvnog tlaka u tretiranoj skupini u odnosu na skupinu koja je primala placebo.

Još jedna ranija studija pokazala je pozitivan učinak na snižavanje krvnog tlaka kod osoba s blagom hipertenzijom. Istraživanja su također pokazala da bi ulje crnog kima moglo pomoći i kod snižavanja kolesterola u krvi, a u jednoj od studija opaženo je i povećanje koncentracije dobrog, HDL kolesterola.


PREPORUČENE DOZE

Kao dodatak prehrani može se naći u obliku kapsula, ulja ili kao sjemenke te prah sjemenki, a svi preparati na hrvatskom tržištu registrirani kao dodaci prehrani mogu se smatrati sigurnima za primjenu ako se pridržavate uputa o doziranju i ako ih uzimate nakon konzultacije s liječnikom. Najčešća preporučena dnevna količina za prevenciju i dobro zdravlje je jedna žličica triput dnevno, djeca uzimaju dvostruko manje količine.

Crni kim koristi se u malim količinama te ako je sirovina kvalitetna, a ulje dobro proizvedeno, koristi će biti već od pola do cijele žličice dnevno.

U protivnom postoji opasnost od pretjeranog unosa omega-6 masne kiseline čije djelovanje može biti protuupalno. Može se pomiješati s medom jer se smatra da med pojačava ljekovito djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu.

Osim toga, nekima nije ugodan okus ulja crnog kima pa se može "zakamuflirati" dodavanjem u nezaslađeni biljni čaj ili cijeđeni sok. Ako volite intenzivnije okuse, probajte kombinaciju maslinovog ulja i ulja crnog kima s jabučnim i balzamičnim octom u salatama s potočarkom, rikulom, matovilcem, rotkvicama i mladim lukom jer se okusom odlično slaže s njima. Odličan je digestiv i potaknut će lakše i brže probavljanje hrane pa možete dio uobičajenog ulja za salatu zamijeniti uljem crnog kima - posebno se dobro slaže s bučinim uljem, na primjer u salati od grah.

chelsea shapouri/unsplash
U novije vrijeme sve se više koristi i za njegu kože i kose.

Za kožu i kosu

Nanošenje ulja crnog kima na kožu već nakon dva tjedna regenerira oštećene stanice, umanjuje bore i sprečava nastajanje novih, hrani suhu kožu, kosu i nokte čini sjajnijim i jačima, sprečava ispadanje kose i djeluje protiv peruti. Kao i ostala ulja s visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina (poput ulja noćurka i boražine) može umanjiti ožiljke, strije, ekceme, psorijatične promjene na koži, neurodermitis, akne, rozaceju... Nanesen na kosu nakon svakog pranja, ako se samo utrlja nekoliko kapi na vlasište i posuši, djeluje i kao hranjiva maska. U preparatima za kožu najčešće se ulje crnog kima miješa s drugim uljima. Kao i inače, valja se pridržavati uputa. Zabilježeni su slučajevi alergijske reakcije na koži prilikom nanošenja ulja crnog kima te je stoga potrebno prethodno provjeriti reakciju kože tako što ćete vrlo malo ulja nanijeti na djelić kože i pričekati.

Linker
27. travanj 2024 02:05