Unsplash
a nije umor

Sedam najčešćih razloga za nastanak podočnjaka

Na neke uzroke nastanka tamnih krugova oko očiju možete sami utjecati, ali neki zahtijevaju liječenje

Područje oko očiju je vrlo osjetljivo, ali i dobar pokazatelj naših navika. Ako malo spavate, pušite ili pretjerate s alkoholom, to će ostaviti vidljive tragove. Koža oko očiju triput je tanja nego na drugim dijelovima lica, a čak i do šest puta tanja nego na tijelu.

Uz to, nema potkožnog i čvrstog vezivnog tkiva, pa su na tome mjestu vidljiviji i uobičajeni tragovi starenja. No, ponekad su izraženi podočnjaci simptom bolesti. Ako se pojave iznenada i bez ikakva vidljivog uzroka, dugo traju ili se jave i neki drugi simptomi, uvijek potražite savjet liječnika.

Ovo su neki od najčešćih razloga za nastanak podočnjaka:

Dehidracija - ako pijete premalo vode, krv se zgusne i kisik se slabije prenosi krvnim žilama, a to može rezultirati podočnjacima.

Hiperpigmentacija - ako se ispod očiju stvori previše pigmenta melanina, to također može uzrokovati podočnjake. UV zračenje, hormonske promjene, ali i neke bolesti mogu to potaknuti.

Naprezanje očiju - što ste duže budni i što su očni mišići dulje napeti, to su opskrbljeni s više krvi. Krvne žile se naziru kroz tanku kožu ispod očiju, pojavljuju se podočnjaci - jasan znak nedostatka sna. I dugotrajni rad na računalu i izloženost svjetlu ekrana također potiču njihov nastanak.

Upala sinusa - kada je nos začepljen i čelo bolno, to također može dovesti do tamnih podočnjaka jer je nos "preopterećen" pa vene oko očiju postaju tamne i šire se.

Nedostatak željeza - preniska razina željeza u krvi može izazvati nedostatak crvenih krvnih stanica pa je krv tamnija, stoga se bljedilo i podočnjaci mogu povezati s nedostatkom ovog minerala.

Alergija na pelud - zbog učestalog brisanja i trljanja očiju nježna koža kapaka postat će nadražena, stoga se savjetuje što manje dodirivati ovo područje prstima i maramicama.

Patološki uzroci - tamni krugovi ispod očiju mogu se pojaviti kao simptom bolesti, uključujući dijabetes, neurodermatitis, bolest bubrega i jetre. Prvi je korak u borbi s podočnjacima dovođenje organizma u balans - dovoljno sna, izbjegavanje pušenja, pa čak i pasivnog, pravilna prehrana bez nitrata i dodatnih sol, dovoljno vode, a kava i alkohol dopušteni su u umjerenim količinama.

Linker
25. travanj 2024 07:19