SHUTTERSTOCK
postoji rješenje

Seboroični dermatitis može ozbiljno narušiti kvalitetu života - znate li prepoznati simptome?

Nemojte dopustiti da vam crvenilo, svrbež, masne ljuskice i perutanje pokvare raspoloženje i utječu na vašu kvalitetu života. Iako je seboroični dermatitis kronična upala kože, postoji mnogo toga što možete poduzeti da je držite pod kontrolom

Muči li vas svrbež, crvenilo, peckanje, bjelkasto žućkaste masne ljuskice i perutanje kože na vlasištu ili drugim dijelovima tijela? Ako kod sebe prepoznajete neke od tih simptoma, postoji mogućnost da imate seboroični dermatitis, kroničnu upalnu bolest kože koja se javlja na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće, poput vlasišta i obrva, kože lica u području između nosa i usta ili između usta i brade, u području čela i iza ušiju, gornjeg dijela leđa i prsa, područja prepona i drugih zona u kojima postoje nabori kože. Najčešće se javlja kod djece u dobi mlađoj od 3 mjeseca te kod odraslih u dobi između 30 i 60 godina. Češći je kod muškaraca iako ni žene nisu pošteđene, kao ni ostale dobne skupine.


Ozbiljnost simptoma

Kao kronična upalna bolest, seboroični dermatitis na neki način postaje stalan životni suputnik osoba koje pate od te bolesti, s tim da se akutne faze izmjenjuju s periodima remisije - odnosno povlačenja simptoma. Na vrhuncu akutne faze koža je crvena, svrbi, masna i ljušti se, potom se suši i počinje perutati. Upalu često prati i ono što se naziva seboreja, a riječ je o prekomjernom lučenju sebuma koji u normalnim uvjetima ima ulogu održavanja kože mekom i zaštite od štetnih vanjskih utjecaja. Ozbiljnost simptoma varira od osobe do osobe pa tako neki možda imaju samo blago perutanje vlasišta dok drugi mogu imati veće dijelove kože tijela i lica zahvaćene crvenilom, ljuštenjem i svrbežom. Mnoge osobe imaju blagi oblik, a da to i ne znaju.

Pravi uzrok seboroičnog dermatitisa nije poznat, no može postojati genetska sklonost jer se nerijetko javlja kod više osoba unutar iste obitelji.

Osim nasljeđa, ostali faktori koji mogu doprinijeti razvoju upale ili djelovati kao okidač su:

  • prisustvo gljivice Malassezia furfur,
  • višak sebuma,
  • oslabljen imunološki sustav.

Govori se i o utjecaju hormona, određenih bolesti te pojedinih lijekova koji uzrokuju pojačan rad žlijezda lojnica. Na pogoršanje simptoma utječe i klima pa tako zimi nerijetko dolazi do pogoršanja, dok ljeto i sunce pogoduju boljem stanju kože. Vrlo važan faktor je i emocionalan stres.


Stres koji se oslikava na koži

Moglo bi se reći da stres i seboroični dermatitis idu ruku pod ruku. S jedne strane, tipični simptomi bolesti često se javljaju ili pogoršavaju u periodima izraženog fizičkog ili psihičkog stresa. S druge strane, ti vrlo neugodni i vidljivi simptomi mogu negativno utjecati na razne važne aspekte svakodnevnog života te postati izvorom dodatnog stresa čime se stvara začarani krug. Bilo da je stres uzrok ili posljedica, činjenica je da on uzrokuje slabljenje imunološkog sustava, a tada je organizam podložniji upalama. Osim toga, spoj seboroičnog dermatitisa i stresa ne odražava se samo na koži i vlasištu, već može snažno utjecati na kvalitetu života. Svrbež, peckanje, a ponekad i osjećaj boli zahvaćenih dijelova kože mogu narušiti kvalitetu sna, što onda uzrokuje manjak koncentracije, pospanost i smanjenu učinkovitost, bilo u školi ili u poslovnom ambijentu. A manjak sna dodatno slabi imunološki sustav, što opet pogoduje rasplamsavanju upale kože i pratećih simptoma.


Prate ga anksioznost ili depresija

Istraživanja su pokazala da ovo stanje može imati snažan negativan utjecaj na kvalitetu života oboljelih. Anksioznost, depresija i osjećaj stida često prate ovu kožnu upalu, što nije nimalo čudno s obzirom na to da izgled ima značajnu ulogu u tome kako ljudi doživljavaju sebe i kako se osjećaju u svojoj koži. Nelagoda i sram zbog crvenila i ljuštenja kože, kao i stalan svrbež, dugoročno mogu dovesti do smanjenja samopouzdanja. Kod težih oblika bolesti, kao i u slučajevima kad je zahvaćeno lice, utjecaj bolesti na psihu je još izraženiji jer je naše lice stalno izloženo okolini. Oboljele osobe tada su sklone izbjegavati društvo ili situacije u kojima bi bile u središtu pažnje, poput vođenja poslovnih sastanaka ili držanja predavanja ili prezentacije. Sve to, uključujući izbjegavanje događaja u kojima je osoba prije uživala ili izbjegavanje nekih poslovnih situacija ili odlazaka na spoj, odražava se na društveni i intimni život, kao i na emocionalno i psihičko stanje osobe.


Utjecaj prehrane

Smatra se da i prehrana može utjecati na pogoršanje stanja pa se preporučuje izbjegavanje slatke hrane, pekarskih proizvoda, zaslađenih sokova te masne hrane i jakih začina. Poželjno je izbjegavati agresivna sredstva za pranje, kao i agresivne proizvode za styling ili šminku na koži i kosi. Preporučuje se korištenje blagih hidratantnih proizvoda koji će kožu što duže održavati dobro hidriranom. Ostale mjere koje mogu biti od pomoći su izbjegavanje odjeće koja pojačava znojenje te odabir odjeće izrađene od prirodnih vlakana, poput lana i pamuka, suzdržavanje od češanja jer to dodatno pogoršava stanje kože. Za kraj ostavljamo možda i najvažniji savjet, a to je usvajanje neke od metoda za ublažavanje stresa, bilo da je riječ o jogi, meditaciji, dubokom disanju, tai chiju ili bilo čemu što će vam pomoći da se lakše nosite sa svakodnevnim stresom, bio on povezan sa seboroičnim dermatitisom ili ne.


Najbolji saveznik koji može ublažiti simptome

Uz sve mjere koje možete poduzeti kako biste ublažili stres i izbjegli moguće okidače za ponovno aktiviranje ili pogoršanje seboroičnog dermatitisa, potreban vam je i kvalitetan i učinkovit saveznik koji može ublažiti simptome kad se pojave. Potreban vam je proizvod koji ćete uvijek imati u svojoj kupaonici ili torbi i za koji ćete biti sigurni da vam može donijeti olakšanje u vidu ublažavanja simptoma, a samim tim i ublažavanje psiholoških posljedica koje oni mogu imati na vaše raspoloženje, samopouzdanje i normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Odsad u svim ljekarnama možete potražiti upravo takve proizvode, a riječ je o novoj rutini švicarske kvalitete - EPTADERM EPTA DS liniji namijenjenoj koži sklonoj seboroičnom dermatitisu. Linija se sastoji od tri proizvoda, EPTA DS spreja, EPTA DS fluida za čišćenje te EPTA DS šampona, koji pročišćavaju kožu i vlasište te mogu ublažiti vraćanje i pogoršanje simptoma. Djeluju ciljano na uzrok seboroičnog dermatitisa, a dodatna im je prednost i to što su komplementarni s oralnim i topikalnim dermatološkim terapijama. Zajedničko djelovanje njihovih sastojaka podržava ravnotežu kože i vlasišta.

EPTA DS sprej koji se ne ispire postat će nezamjenjivi dio vaše rutine jer ga možete nanositi i više puta dnevno, kad god vam simptomi postanu nepodnošljivi. Možete ga nanositi i ispod majice ili košulje, bez bojazni od izbijanja kroz odjeću, što ga čini izvrsnim priručnim pomoćnikom gdje god se nalazili: u uredu, školi ili na putu. EPTA DS fluid omogućuje svakodnevno čišćenje kože sklone seboroičnom dermatitisu, a osobito je blagotvoran za ljuskava, masna i nadražena područja poput nosa, čela i brade. Tu je i EPTA DS šampon za svakodnevno čišćenje i tretman vlasišta sklonom seboroičnom dermatitisu koji pomaže regulirati pretjerano lučenje sebuma te ublažiti ljuskanje, svrbež i crvenilo na vlasištu. Sva tri proizvoda posjeduju certifikate da nisu testirani na životinjama te ne sadrže parabene, parfem niti gluten i pogodni su za cijelu obitelj.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pontus Pharmom.


Izvori:

Linker
25. travanj 2024 15:15