Proljetne buđenje
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
probudimo se

Rezultati će vas iznenaditi: 10 proljetnih dobrih navika koje bismo trebali usvojiti

Ovoga proljeća napokon recite zbogom isprekidanom i slabom snu

Proljeće je savršeno doba da dobre odluke i namjere provedete u djelo. S dužim danima i višim temperaturama, to je idealan period za čišćenje organizma i vraćanje dobrog raspoloženja te za obnavljanje zaliha energije. Nisu potrebna velika odricanja, već samo usvajanje nekih dobrih navika koje će vas navesti da se svojim mentalnim i fizičkim zdravljem bavite svakodnevno.

Rezultati će vas iznenaditi!


1. Poboljšajte kvalitetu sna

U proljeće, a naročito u periodu prelaska iz zime u proljeće, mnogi pate od nesanice u kombinaciji s otežanim uspavljivanjem. Ovoga proljeća napokon recite zbogom isprekidanom i slabom snu. Kvalitetan san je ključan da biste se osjećali odmorno, puni energije i da biste se mogli zaštititi od bolesti. Ne spavate li dovoljno, vaše tijelo luči preveliku količinu kortizola (hormona stresa), a on izaziva upalu u cijelom organizmu i ubrzava debljanje, naročito u području struka i gornjeg dijela tijela. Zlatna pravila koja trebate primijeniti odmah su: svu tehnologiju (od televizije i laptopa do pametnih telefona i tableta) isključite najmanje jedan sat prije spavanja, večerajte laganu večeru koja će vam pružiti osjećaj ugodne sitosti i odaberite odgovarajući jastuk i madrac. Osim toga, posegnite za prirodnim pripravcima koji će vam pomoći u uspavljivanju, poput čaja od lipe ili maka, ali i melatonina.


2. Ranije se probudite

Zvuči kao kontradiktornost prvoj točki, ali nije: ranojutarnje buđenje pomaže u osjećaju veće ispunjenosti energijom, naročito u tako osjetljivom dijelu godine kao što je to proljeće. Čak i ako se osjećate iscrpljeno, pokušajte se probuditi barem 10 minuta ranije nego inače. Shvatit ćete da vam je čak i toliko malo vremena dovoljno da neke stvari obavite polakše i pažljivije te da se na blaži i prirodniji način ponovo uključite u dnevni život i obaveze. Primjerice, moći ćete prolistati knjigu ili novine za vrijeme doručka ili poslušati dobru glazbu koja će vas ispuniti dobrim raspoloženjem. Nema ništa gore za vaše raspoloženje i za vaš osmijeh od nervozne strke i jurnjave od ranog jutra.


3. Promijenite doručak

Kako biste se osjećali ispunjeniji energijom i riješili se suvišnih kilograma te uklonili opterećenje na kralježnicu, ne morate nužno biti na dijeti i tko zna koliko se odricati. Dovoljno je da napravite malu promjenu doručka. Kao prvo, nemojte preskakati doručak, zatim prestanite svakodnevno za doručak jesti kekse, kroasane i brioše ili krafne te dajte prednost doručku koji obiluje proteinima. Primjerice tvrdo kuhana ili poširana jaja, lagani sendvič, humus od slanutka s tostom, smoothie s biljnim mlijekom, ukusne palačinke od integralnog zobenog brašna, obranog mlijeka i bijelanjaka s nadjevom od svježeg ili sušenog voća i rastopljene čokolade. Uz to, možete popiti crnu kavu ili zeleni čaj bez šećera.


4. Svaki dan napravite 10.000 koraka

Jednostavno, ekonomično i učinkovito. Duže dane iskoristite za što više šetnji. To je fizička aktivnost koja vam omogućava da smršavite i preoblikujete tijelo bez da trošite novac na fitness klubove i teretane. Uz to, lako ćete šetnje uklopiti u svoj raspored jer ste vi onaj tko odlučuje kad vam najviše odgovara otići u šetnju. Šetnja ujutro prije doručka snažno će aktivirati metabolizam. Odaberete li večernju šetnju, oslobodit ćete se stresa i napetosti nakupljenih tijekom dana i bolje ćete spavati. Potrebne su vam samo kvalitetne tenisice, poput onih namijenjenih za trčanje, kako bi šetnja bila ugodna za stopala i kralježnicu. Naravno, bilo bi idealno kad biste mogli šetati prirodom, no čak i ako živite u gradu, imajte na umu da 10.000 koraka dnevno možete dostići i obavljajući druge aktivnosti, poput odlaska na posao i natrag kući.


5. Tuširanje ili kupanje pretvorite u svoj ritual

Ne može si svatko priuštiti, ni vremenski ni financijski, odlazak u wellness centar ili u terme, ali kupka u vlastitom domu također može postati oaza zdravlja i ugode. Za početak, obnovite svoju kupaonicu: promijenite ručnike, nabavite nove spužvice za pranje i aromatičnu svijeću te odgovarajuća esencijalna ulja za detox: najbolji izbor su ulje mažurana, geranije i ružmarina. Imate li kadu, priuštite si toplu detoks kupku s krupnom morskom soli, sodom bikarbonom i eteričnim uljima, a ako imate samo tuš kadu, napunite je parom i u tanjurić stavite nekoliko kapi eteričnog ulja.


6. Kožu iščetkajte na suho

Četkanje kože je korisno za obnavljanje kože jer uklanja s njezine površine odumrle stanice. Proljeće je pravo vrijeme da četkanje kože pretvorite u svoju novu naviku. Kožu istrljajte četkom za kupanje, ali na suho, primjerice ujutro kako biste potaknuli cirkulaciju krvi i limfe, što će djelovati pozitivno na imunološki sustav te na edeme na tijelu. Četku s mekšim dlakama koristite za zonu dekoltea, a onu s čvršćim na području stražnjice i bedara.


7. Neka na stolu uvijek bude zdjela salate

Poznato je koliko je važno svakodnevno unositi u organizam odgovarajuću količinu voća i povrća. Pokušajte u svoj svakodnevni jelovnik uvrstiti jednu posebnu salatu. Nasjeckajte sve vrste sezonskog povrća na tanke, tanke ploške, a dodajte i voće poput avokada, naranče, crvenog grejpa, jabuka ili krušaka. Začinite sve to ekstra djevičanskim maslinovim uljem, suhim voćem (prženi pinjoli ili bademi, orasi ili lješnjaci), začinskim biljem ili sjemenkama. Ako ćete ovakvu multivitaminsku i antioksidansnu salatu jesti kao glavni obrok, uz nju poslužite i neko proteinsko jelo, poput jaja, ribe ili nemasnog mesa. U suprotnom, ovu salatu jedite kao prilog ili kao predjelo.


8. Prepustite se glazbi ili meditaciji

Početak proljeća je vrlo stimulativan, ali i iscrpljujuć te često praćen anksioznošću. Kako biste se riješili tog neugodnog osjećaja koji vas svako proljeće obuzme, prepustite se glazbi ili meditaciji. Postoje brojne aplikacije, i to besplatne, koje koriste glazbu i kratke upute za meditaciju koji su idealni za početnike. Takve mini seanse opuštanja i antistres terapije možete provoditi u autobusu ili na radnom mjestu za vrijeme pauze.


9. Učvrstite mišiće

Osim svakodnevne šetnje koja će potaknuti mršavljenje i ispuniti vas energijom, trebali biste misliti i na učvršćivanje mišića jer je proljeće najbolje vrijeme za to. Tri puta u tjednu organizirajte vrijeme za izvođenje vježbi jačanja i učvršćivanja. Možete ih izvoditi kod kuće, s malim utezima i na prostirci za vježbanje. U svakom slučaju, nemojte zaboraviti istezanje prije i nakon svakog treninga. Dovoljno je 20 minuta vježbanja za učvršćivanje mišića trbuha i nogu te stražnjice i ruku.


10. Nahranite dušu knjigama

Kako biste se osjećali bolje, iskoristite proljeće i otkrijte nove interese te se što češće počastite nekom knjigom ili podcastom. Podcast je odlično društvo za šetnje prirodom, ali i za šetnju do posla i natrag. Postoje podcasti svih mogućih vrsta, od onih posvećenih glazbi do onih posvećenih umjetnosti. No, na internetu možete pronaći mnoštvo besplatnih audio knjiga, kao i onih koje se plaćaju i to svih žanrova, od krimića i klasične književnosti do ljubavnih romana i poezije.

Linker
25. travanj 2024 16:13