Zvuči dobro, zar ne!?
 Snimio: Željko Puhovski/HM
Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan

Prva dnevna bolnica za odvikavanje od pušenja: traje tri tjedna, dolazi se s uputnicom, a može se dobiti i bolovanje

02. srpanj 2018.
Program je osmišljen kao dnevna bolnica, dakle nema hospitalizacije, već tijekom tri tjedna pacijenti u bolnicu dolaze svakog dana i tu provode nekoliko sati. Program je koncipiran da bolesnike priprema za prestanak pušenja, te ih se prati u trenutku prestanka i uspostave rane apstinencije.

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan na zagrebačkom Jankomiru pokrenuta je prva dnevna bolnica u Hrvatskoj za liječenje ovisnosti o pušenju. Ovo je još jedna u nizu programa liječenja neke ovisnosti u spomenutoj bolnici, a u ovom slučaju riječ je o trotjednoj terapiji na koju se može uputnicom o trošku HZZO-a, dakle, potpuno besplatno. Pored svega, pacijenti koji se prijave u program mogu tijekom perioda liječenja uzeti bolovanje.

Sve što jer potrebno za pristup je da je osoba punoljetna, da uistinu ima želju i motivaciju za prestankom pušenja, te s tim pretpostavkama dođe na prvi indikacijski razgovor s uputnicom liječnika obiteljske medicine, u terminu koji će izdati bolnička jedinica centralnog naručivanja.

Maksimalan broj polaznika trotjednog odvikavanja od pušenja je ograničen na 15, a prva grupa pacijenata je već u formiranju.

Na pola puta

- Naša dnevna bolnica za ovisnost o duhanu otvorena je za sve kojima je potrebna pomoć i podrška u prestanku pušenja. Trenutno smo otprilike na pola puta da svi od planiranih 15 pacijenata završi navedenu predradnju. Inače, svi koji su se do sada javili su visoko motivirani za prestanak pušenja i vesele se novoj mogućnosti u odvikavanju od ove nezdrave ovisnosti. Trenutno je najviše prijavljenih žena srednje dobi, strastvenih pušačica, neke su i s već razvijenim tjelesnim posljedicama pušenja, a unatoč pokušajima, same nisu uspjele ostvariti dulju apstinenciju - kaže dr. Irena Rojnić Palavra, specijalist psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan i jedna od osnivačica ovog programa. U timu dnevne bolnice uz psihijatre se nalaze još socijalni pedagog, prvostupnice sestrinstva, radni terapeut i psiholog.

Kada se motivirani pušači prijave na liječenje, osim kliničkog intervjua ispunjavaju se dodatni testovi kojima stručnjaci pokušavaju objektivizirati težinu ovisnosti, zatim rade rutinske laboratorijske pretrage, a prema potrebama i indikacijama provode se i dodatne analize. Dostupan je aparat kojim se mjeri razina ugljičnog monoksida u izdahu te njegovo vezivanje za hemoglobin, a također je moguće i traganje za motabolitima nikotina (kotinin) u urinu kojim će se vidjeti napredak u prestanku pušenja, baš kao što je to slučaj i kod drugih vrsta ovisnosti poput alkoholizma ili ovisnosti o drogama.

Kako to izgleda

- Program je osmišljen kao dnevna bolnica, dakle nema hospitalizacije, već tijekom tri tjedna pacijenti u bolnicu dolaze svakog dana i tu provode nekoliko sati. Program je koncipiran da bolesnike priprema za prestanak pušenja, te ih se prati u trenutku prestanka i uspostave rane apstinencije. U prvom tjednu naglasak je na edukaciji (internističkoj i psihijatrijskoj), te se ujedno razmatraju mogućnosti uvođenja lijekova kod pacijenata kojima bi mogli biti od pomoći. Na našem tržištu postoji nekoliko vrsta nikotinskih zamjenskih terapija. Može biti kratkodjelujuća u obliku žvakaće gume i spreja ili dugodjelujuća, u obliku flastera. Dostupan je vareniklin kao jedan od novijih lijekova na tržištu i bupropion koji je naročito indiciran kod osoba koje ujedno boluju i od depresije - kaže dr. Irena Rojnić Palavra.

U drugom tjednu naglasak je na radionicama i vježbama, pacijente se priprema za prestanak pušenja, dodatno motivira, dobivaju konkretne savjete, alate i tehnike kojima si mogu pomoći da izdrže u ovoj nakani, pripremaju se za borbu sa apstinencijskom krizom i žudnjom.

Snimio: Željko Puhovski/Hanza Media
Odlučite li se odbaciti ovu štetnu naviku, u tome vam mogu pomoći dr. sc. Davor Bodor i dr. Irena Rojnić Palavra.

Odlučujući tjedan

- U trećem tjednu prestaje se pušiti, intenzivira se grupni rad s terapeutima, razgovara s bivšim pušačima-apstinentima, te radi na tehnikama relaksacije. Pacijente se priprema i za eventualno nadolazeći recidiv, uče se tehnike nošenja sa stresom, novi stilovi života. Za što lakši prelazak iz pušačke ovisnosti u normalan život bez cigarete, organiziraju se kreativne radionice, posjete muzejima i galerijama, a na raspolaganju je korištenja teretane i sportskih igrališta. Tijekom boravka u bolnicima pacijentima je organiziran obrok - kaže voditelj dnevne bolnice dr. sc. Davor Bodor, specijalist psihijatar, te pritom nnaglašava da iako se većina aktivnosti odvija u grupi, tretman se nastoji što je moguće više približiti individualnim potrebama svakog pojedinca.

Liječnici kažu da je apstinenscijska kriza kod okorjelih pušača posve očekivana, naročito ako nema pomoći lijekova, a najintenzivniji simptomi apstinencije javljaju se između prvog i trećeg dana od prestanka pušenja.

Manifestiraju se kroz:

 • pojačanu žudnju za cigaretom,
 • anksioznost,
 • depresivnost,
 • poteškoću koncentriranja, pažnje i pamćenja,
 • napetost,
 • nervozu,
 • nemir,
 • iritabilnost,
 • impulzivnost,
 • ljutnju,
 • umor
 • i paradoksalnu nesanicu.

Dolazi do pada broja otkucaja srca i krvnog tlaka, apstinentima se pojačava apetit, a vrlo je izgledno i kasnije dobivanje na tjelesnoj masi, mada ne tako dramatično kao što se pretpostavlja. U prosjeku se radi o 2,3 kilograma. Dolazi do usporenosti motorike i napetosti u mišićima. Ove su smetnje prolazne, nisu životno ugrožavajuće, a novim lijekovima i psihološkom podrškom može ih se smanjiti ili čak potpuno suzbiti.

No, sve se to može pobijediti. Bitna je snaga volje.

Nemojte propustiti, u četvrtak paket Jutarnji list + Doktor u kući za samo 13 kuna!

Teme
Linker
01. rujan 2021 10:35