Postoji mnogo toga što možete učiniti da biste izbjegli napadaj glavobolje.
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Često vas boli glava?

Prirodna rješenja i trikovi koji pomažu protiv glavobolje - neka od njih su neočekivana

Vjerovali ili ne, namakanje stopala u vrućoj vodi ublažit će glavobolju. Naime, odvlačenje krvi u stopala pomoću vruće kupke smanjit će pritisak na krvne žile glave. Ako glavobolja ne prestaje, dodajte u vodu malo praha gorušice

U stresnom svijetu u kakvom živimo nije čudno što povremeno uzmemo tabletu protiv glavobolje. Međutim, lijekovi su djelomično rješenje. Postoji mnogo toga što možete učiniti da biste izbjegli napadaj glavobolje. U knjizi “1000 kućnih lijekova” liječnici, medicinske sestre, ljekarnici i životni stručnjaci podijelili su savjete i pouzdana rješenja za svakodnevne zdravstvene tegobe koje su skupili tijekom svoje prakse.

Pritisnite određenu točku na šaci

Snažnim, kružnim pokretima nekoliko minuta masirajte kožni nabor između palca i kažiprsta. Promijenite ruke i ponavljajte postupak dok glavobolja ne prođe. U akupresuri se ta točka između palca i kažiprsta smatra okidačkom točkom koja je povezana s dijelovima mozga iz kojih počinje glavobolja.

Zagrijte i ohladite

Vjerovali ili ne, namakanje stopala u vrućoj vodi ublažit će glavobolju. Naime, odvlačenje krvi u stopala pomoću vruće kupke smanjit će pritisak na krvne žile glave. Ako glavobolja ne prestaje, dodajte u vodu malo praha gorušice.

Kod tenzijske glavobolje stavite topli oblog na čelo ili potiljak. Toplina će opustiti mišiće tog područja pa će se bolovi smanjiti.

Nakon primjene toplog obloga (ili umjesto njega), možete staviti hladni oblog na čelo. Zamotajte nekoliko kockica leda ili vrećicu zamrznutog graška u krpu ili ručnik. Hladnoća stišće krvne žile, a kad se žile stisnu, više ne pritišću živce. Glavobolja je katkad uzrokovana pritiskom živaca na stražnju stranu vrata pa stavite oblog na mišiće potiljka, što će također pomoći u ublažavanju bola.

Alternativa hladnom oblogu može biti namakanje ruku u hladnoj vodi dok možete podnijeti. Dok su vam ruke u vodi, stalno stišćite i širite prste. To djeluje po istom principu kao i stavljanje hladnog obloga na čelo - hladnoća sužava proširene krvne žile.

Lavanda i metvica

Neka eterična ulja, osobito ulje lavande, može smanjiti ili ublažiti glavobolju. Nježno umasirajte malo lavandina ulja na čelo i sljepoočnice. Lezite i uživajte u opuštajućem mirisu, a za maksimalno opuštanje otiđite u mirnu i zamračenu sobu. Što dulje možete ležati i udisati opuštajući miris, to bolje.

Uz ulje lavande, kod glavobolje pomaže i ulje paprene metvice. Sadrži mentol koji ublažava bol. Njegov miris isprva potiče, a zatim opušta živce koji uzrokuju glavobolju. Ako koristite inhalator, stavite sedam kapi ulja lavande i tri kapi ulja paprene metvice te udišite za olakšanje bolova. Možete staviti i nekoliko kapi ulja paprene metvice na rupčić. Duboko udahnite nekoliko puta.

Pomaže i ako na sklopljene kapke ili čelo stavite ocijeđene vrećice čaja od paprene metvice. Držite pet minuta.

Popijte nešto smirujuće

● Đumbir ima protuupalna svojstva i dugo se koristi kao izvrstan pripravak za ublažavanje glavobolje. Naribajte pola žličice đumbira, pomiješajte ga s čašom vode i popijte. Možete i preliti šalicu vruće vode preko žlice svježe naribanog đumbira. Pustite da se ohladi i popijte. Đumbir je osobito učinkovit protiv migrena i ublažava mučninu koja je često prati. Poznat je učinak đumbira na prostaglandine, tvari slične hormonima koje pridonose upali.

● Pokušajte popiti i šalicu čaja od ružmarina. Nekima to sprečava pogoršanje glavobolje. Prelijte šalicu kipuće vode preko žličice osušenog ružmarina, ostavite deset minuta, procijedite i popijte.

● Starinski pripravak protiv glavobolje bio je crni čaj s nekoliko cijelih klinčića. Crni čaj sadrži kofein, a klinčići imaju protuupalna svojstva.

● Popijte veliku čašu vode i pričekajte da vidite djeluje li. Naime, dehidracija često uzrokuje glavobolju. Štoviše, može narušiti koncentraciju i uzrokovati razdražljivost, čineći simptome još gorima. Srećom, pokazalo se da voda ublažava simptome glavobolje kod većine dehidriranih osoba u roku od 30 minuta do tri sata.

Sve o prirodnim načinima suzbijanja glavobolje doznajte u novom broju magazina 100 posto prirodno, u prodaji je od četvrtka, 21. listopada

image
b
Linker
25. travanj 2024 17:06