Nađite krivca
 FOTOGRAFIJE: ROSSHELEN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
na njih zaboravljamo

Osjećate neugodan miris u svom domu, ali ne znate odakle dolazi? Provjerite ovih sedam stvari

Ako niste sigurni odakle dolazi neugodan miris, mi smo pronašli sedam uzroka koje biste trebali provjeriti

Jeste li ikad poželjeli da vaš dom ima prepoznatljiv miris? Miris citrus ili možda miris laganog povjetarca? I unatoč raznim osvježivačima doma, stvarnost nam nerijetko može stati na put. Bilo da se radi o odjeći, kućnim ljubimcima, neobičnim mirisima odvoda ili perilici. Ako niste sigurni odakle dolazi neugodan miris, mi smo pronašli sedam uzroka koje biste trebali provjeriti.


Kućni ljubimci

Naravno da su oni članovi obitelji, ali kao i ljudi, mogu i oni smrdjeti.

- Kad im ispada dlaka, bakteriju se razmnožavaju - to može postati gadno - kaže Abe Navas, generalni direktor Emily's Maids tvrtke koja nudi usluge čišćenja u Teksasu.

Kako biste izbjegli smrad kućnih ljubimaca, često ih kupajte, a također očistite mjesta na kojima spavaju i jedu barem jednom tjedno sapunom i vodom (bez jakih kemikalija). Također, redovito usisavajte ispod kreveta i sofe kako biste izbjegli nakupljanje dlake, a time i neugodnih mirisa.


Mokra odjeća

Ako imate naviku držati košaru s prljavom odjećom u kupaonici, to bi mogao biti jedan od problema. Umjesto toga, držite ju u svojoj spavaćoj sobi ili ormaru gdje neće biti izložena pari iz kade i tuša.

- U vlažnom okruženju bakterije se razmnožavaju, a to može stvoriti neugodne mirise - ističe Navas. Ako imate mokru prljavu odjeću, operite rublje što prije.


Posteljina

- Svi smo čuli da ne možemo osjetiti miris vlastitog doma, i to je zato što miriše kao naša tijela - kaže Jennifer Snyder, profesionalna organizatorica iz Teksasa i vlasnica Neat as a Pin Organizing & Cleaning. Jedan od uzročnika smrada mogu biti i plahte koje su natopljene uljima i prljavštinom vašeg tijela ako ih ne mijenjate redovito. Mijenjate posteljinu jednom tjedno ako se tuširate ujutro, a svaka dva tjedna ako se tuširate prije spavanja.


Kanta za smeće

Ovo je očito - smeće na kraju krajeva smrdi. S vremenom se mogu nakupiti ostatci hrane koji stvaraju neugodne mirise, a mogu se zadržati čak i kad izvadite vreću za smeće. Da biste pravilno očistili kantu, poprskajte ju razrijeđenim izbjeljivačem i pustite da odstoji nekoliko sati. Potom ju isperite s puno vode i operite sapunom.

- Drugo rješenje: Odredite jednu kantu za smeće za ostatke koji stvaraju neugodne i izbacite smeće svaki dan, čak i ako kanta nije napunjena - kaže Snyder.


Perilica rublja

- Kućanski aparati koji su u stalnom doticaju s vodom mogu postati idealno mjesto za razvoj plijesni, a ona je savršena podloga za razmnožavanje smrdljivih bakterija. Svaki put kada otvorite i zatvorite vrata perilice, vlaga iz svakog ciklusa zarobljena je u brtvi - kaže Ron Shimek, predsjednik tvrtke Mr. Appliances.

Kako biste to spriječili, uvijek ostavite vrata perilice rublja i ladicu za deterdžent otvorenima nekoliko sati nakon posljednjeg punjenja. A ako pronađete plijesan, upotrijebite mješavinu octa i sode bikarbone (u omjeru jedan na jedan) kako biste uklonili plijesan sa zahvaćenih područja.


Perilica posuđa

Kao i perilica rublja, ovo je popularno mjesto za plijesan i neugodne mirise.

- Toplo i vlažno okruženje perilice posuđa je raj za plijesan, pogotovo kada ostanu čestice hrane iz posljednjeg ciklusa - kaže Shimek.

Kako bi perilica posuđa mirisala, s vremena na vrijeme uključite ju bez posuđa kako biste isprali unutrašnjost, a to uključuje košaru za pribor za jelo, filter, ploče i brtvu na vratima. Ako se u košari za pribor za jelo nakupi plijesan, izvadite ju i natopite u kuhinjskom sudoperu s razrijeđenim izbjeljivačem i toplom vodom 30 minuta. Zatim ju temeljito isperite prije nego što ju vratite u perilicu.


Novi namještaj

Tko ne voli miris novog? Novi kauč, novi automobil, sve to miriše - na novo.

- Taj miris vjerojatno je uzrokovan hlapljivim organskim spojevima. Mnogi ljudi ne shvaćaju da unutarnje razine toksina mogu biti 10 puta veće od onih koje se nalaze na otvorenom, a namještaj je jedan od razloga za to - kaže Bart Wolbers, osnivač Nature Builds Healtha

Kemikalije u proizvodima mogu imati jak miris, ali mogu biti i štetne za vaše zdravlje: mogu uzrokovati glavobolje, iritacije oka, nosa i grla. Najbolji način da se riješite takvih mirisa je pročišćivač zraka koji sadrži ugljični filter. Ako bilo koji predmet u vašem domu - od namještaja do madraca - nastavi imati jak miris i nakon mjesec dana, možda biste ga trebali vratiti.

Linker
21. travanj 2024 07:06