SHUTTERSTOCK
odlični rezultati

Novi lijek za ćelavost vraća do 80 posto izgubljene kose

Novi oralni lijek zasad je i jedini učinkoviti tretman za tešku alopeciju, čiji se znakovi pojavljuje već u mlađoj dobi


Teški gubitak kose kod osoba koje imaju alopeciju areatu, autoimunu bolest koja pogađa dvije od sto osoba, mogao bi se liječiti svakodnevnim uzimanjem oralnog lijeka u razdoblju od nekoliko mjeseci. Rezultati nedavnog randomiziranog, dvostruko slijepog kliničkog ispitivanja dalo je odlične rezultate, a Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) upravo je odobrila upotrebu lijeka za starije od 12 godina. Očekuje se i podnošenje zahtjeva za odobrenje lijeka u Europi.


Psihički teret bolesti

Kako je objavljeno u časopisu Lancet, oralni lijek ritlecitinib vratio je do 80 posto izgubljene kose na vlasištu kod gotovo četvrtine svih pacijenata, a čini se da je to zasad i jedini učinkoviti tretman za tešku alopeciju, koji dobro podnosi značajan broj ljudi. Također je i jedini lijek odobren za upotrebu kod djece.

- Iako se simptomi alopecije areate mogu javiti u bilo kojoj dobi, većina počinje primjećivati točkasti gubitak kose već u tinejdžerskim, dvadesetim ili tridesetim godinama te je ovaj lijek posebno važan za liječenje mlađih pacijenata sa značajnim gubitkom kose - kaže dermatologinja Brittany Craiglow sa Sveučilišta Yale. Prošle godine odobren je još jedan lijek za alopeciju (baricitinib), ali isključivo za liječenje odraslih. Bolest povlači i mentalne poteškoće jer se većina s jakom alopecijom teško nosi s tim stanjem. Uz to, teški slučajevi gubitka kose obično su posebno otporni na dostupne tretmane, ali novi lijek mogao bi pomoći da se to promijeni.


Učinkovitiji u ranoj fazi

U dosadašnjim analizama, uključujući i biopsije vlasišta, čini se da lijek prigušuje preaktivan imunosni odgovor tijela. Nažalost, to znači da pacijenti za vrijeme uzimanja terapije mogu biti osjetljiviji na infekcije i bolesti.

Kliničko ispitivanje lijeka obuhvatilo je više od 700 pacijenata s alopecijom iz 18 zemalja.Ukupno je oko 23 posto pacijenata liječenih šest mjeseci pokazalo 80 posto ili veću pokrivenost vlasišta kosom. Oni koji duže imaju bolest, imaju i lošije ishode, što sugerira da je lijek najučinkovitiji u ranim fazama rasplamsavanja alopecije (do godinu dana).

Linker
25. travanj 2024 21:09