Shutterstock
Dokazano

Nezamjenjivi klasici! Pet najboljih prirodnih sastojaka za njegu kože

Koriste se već desetljećima

Industrija njege kože u stalnom je razvoju, a inovacije se nižu jedna za drugom nevjerojatnom brzinom. No, koliko god su nam te inovacije zanimljive i važne, toliko je važno podsjetiti se i na one nezamjenjive klasike u njezi kože. Toliko je predivnih prirodnih sastojaka koji se koriste već desetljećima i to iz jednostavnog razloga što su vrlo učinkoviti, a to podupiru i brojna istraživanja.

Za opuštenu kožu: aloe vera

Iako je najpoznatija kao odlično sredstvo za ublažavanje opeklina od sunca, aloe vera se stoljećima koristi kao lijek, u njezi kože i za zdravlje općenito. Razlog je to što obiluje nutrijentima. Istraživanja su pokazala da sadrži više od 75 (a možda čak i do 200) različitih aktivnih tvari, uključujući vitamine, minerale, šećere, enzime, salicilnu kiselinu i amino kiseline. Za početak, ona je odlično hidratantno sredstvo i prirodni humektant, što znači da privlači vlagu u kožu. Studije su pokazale da ima sposobnost povećati udio vode u vanjskom ili rožnatom sloju kože. No, ona ne smanjuje transepidermijski gubitak vode, što znači da je treba koristiti u kombinaciji s gušćim prirodnim sredstvima, kao što su shea maslac, kokosovo ulje i slično.

Izuzetna je i njezina sposobnost posvjetljivanja kože. Prema jednoj studiji, jedna od tvari koje sadrži, aloesin, pokazala se učinkovitom u liječenju hiperpigmentacija uzrokovanih izlaganjem UV zrakama i aknama, dok je druga studija otkrila da topičko nanošenje aloesina može izravno spriječiti hiperpigmentaciju kože, odnosno lučenje veće količine melanina - pigmenta koji u prevelikim količinama uzrokuje pojavu tamnih mrlja.

Za suhu kožu: kokosovo ulje

Mnogo je razloga zbog kojih se kokosovo ulje smatra svetim gralom u njezi kože. Obiluje masnim kiselinama koje hrane i zaglađuju kožu i naročito je korisno za osobe sa suhom kožom s obzirom na to da ima izuzetno hidratantna svojstva. Istraživanja su pokazala da pomaže u povećanju razine vlage u koži, odnosno da čuva vlagu u koži, a ujedno i poboljšava zaštitnu funkciju kože. Možda je to razlog zbog kojeg osobe s ekcemom i psorijazom smatraju kokosovo ulje odličnim sredstvom za smirenje kože.

image
Shutterstock

Za upalu i protiv starenja: zeleni čaj

Zeleni čaj je krcat polifenolima, a najpoznatiji među njima je epigalokatehin galat (EGCG), za kojeg su istraživanja pokazala da ima protuupalna i antioksidalna svojstva. Brojne su studije dokazale da topička primjena polifenola mogu pomoći u obnavljanju kože i zaštititi je od sunca pa čak i izbrisati prve znakove starenja, kao što su tamne mrlje i sitne bore.


Za osjetljivu kožu: ekstrakt zobi

Zob se smatra zlatnim standardom za osjetljivu kožu, a obožavaju ga i kozmetičarke i dermatolozi zbog njegove sposobnosti da umiri i najreaktivniju kožu. Koloidna zobena kaša je toliko učinkovita da je od Američke agencije za hranu i lijekove odobrena kao bezreceptni lijek za zaštitu kože. Zahvaljujući visokom udjelu lipida i antioksidansa, koloidna zobena kaša može zaštititi kožu i poduprti njezinu ulogu barijere, a može štititi čak i od oksidacijskog stresa. Koloidna zobena kaša sadrži obilje nutrijenata, no treba istaknuti među njima vitamin E, avenantramide i feruličnu kiselinu. To je čak i prema preporuci dermatologa odličan tretman za upalna stanja kože, kao što je ekcem. Zobeno ulje je također izvrsno sredstvo koje dokazano poboljšava proizvodnju ceramida u koži.

Za masnu kožu: ulje jojobe

Ulje jojobe je postalo jedan od najpopularnijih sastojaka za njegu kože, uglavnom zahvaljujući otkriću da je njegov kemijski sastav strukturalno prilično sličan našim prirodnim uljima. Modulirajući prirodno lučenje sebuma može smanjiti zamašćenost kože, a zahvaljujući visokom udjelu joda, sprečava prekomjerno razmnožavanje bakterija koje uzrokuju pojavu akni. Uz to, obiluje i sastojcima koji su ključni za ljepotu kože, kao što su vitamin E, vitamini B kompleksa, bakar i cink. Ti nutrijenti ulju jojobe daju protuupalna svojstva.

Linker
25. travanj 2024 15:34