SHUTTERSTOCK
Jednostavan ključ

Loš san mijenja način na koji razmišljamo, ali ova brza mentalna promjena može pomoći

Znanstvenici su utvrdili da oni koji imaju snagu volje, imaju bolje raspoloženje i vitalnost općenito nakon razdoblja lošeg sna

Nije potrebna znanstvena studija za činjenicu da neprospavana noć i loša kvaliteta sna čine sljedeći dan izuzetno napornim. Posebice ako je to radni dan. Manjak sna može negativno utjecati na kognitivne funkcije koje su povezane s koncentracijom, pamćenjem i donošenjem odluka. Uz to, izostajanje sna dovodi do slabljenja imunosnog sustava koji kao takav doprinosi razvoju raznih zdravstvenih problema. Zato je studija, izdana u znanstvenom časopisu Human Relations, dala korisne savjete što učiniti kada se nađete na poslu dok ste umorni.

image
SHUTTERSTOCK

Snaga volje

Za ovu studiju tim psihologa iz Europe proveo je dvije studije s 214 zaposlenika. Tijekom 1317 radnih dana tražili su od radnika da prate kvalitetu sna, raspoloženje te angažman na poslu. Zbog prethodnih teorija o ulozi snage volje koja je u ovoj studiji definirana kao sposobnost kontrole impulsa, emocija i želja na učinak na radnom mjestu, psiholozi su također primijetili i ovaj parametar od sudionika. Očekivano, istraživači su otkrili da loš san negativno utječe na emocije radnika, crpi im motivaciju te narušava sposobnost ostanka na poslu. Međutim, oni koji su vjerovali da je njihova snaga volje neograničena prošli su sutradan bolje. U usporedbi sa zaposlenicima koji su sami sebi govorili da imaju ograničenu rezervu fokusa i snage volje, oni koji su bili sigurniji da se mogu oduprijeti ometanjima i ostati usredotočeni, unatoč lošem snu, imali su manje kognitivnih problema.

- Vjerovanje da je snaga volje neograničena pomaže vam da održite svoju učinkovitost na poslu, posebno u danima s nedostatkom sna - izjavio je voditelj istraživanja dr. Wladislaw Rivkin.

Osim što su bili učinkovitiji radnici, znanstvenici su utvrdili da su oni koji su vjerovali u neograničenu snagu volje, imali bolje raspoloženje i vitalnost općenito nakon razdoblja lošeg sna.

Higijena sna

Naravno, pozitivne misli ne mogu nadoknaditi sve brojne nedostatke gubitka sna. Najbolji način djelovanja uvijek će biti davanje prioriteta dobrom snu što možete učiniti kroz postavljanje rutine kojoj ćete biti dosljedni. Međutim, ako se vaš san iz nekog razloga poremeti, ova studija sugerira da bi vam promjena načina razmišljanja mogla pomoći da u narednom danu budete malo bolji. Umjesto da se grdite i mislite da je svaka nada za dobar dan izgubljena, sjetite se da imate neograničenu sposobnost ostati zadovoljni i usredotočeni. I dalje možete činiti ono što ste naumili, čak i kada sve što taj um želi učiniti je otpuzati natrag u krevet.

Linker
03. svibanj 2024 05:43