SHUTTERSTOCK
as u rukavu

Blagdani bez stresa zvuče kao znanstvena fantastika, ali uz ovaj provjereni trik to možete ostvariti

Provjerena strategija kako blagdane učiniti ljepšima

Blagdani bi trebali biti prožeti radošću, zajedništvom i smijehom. Ovo je doista vrijeme koje iskonski u sebi nosi toplinu i slavlje. Ipak, često ovaj zapravo jednostavan koncept sami zakompliciramo stavljajući ispred sebe pomalo nerealna očekivanja. Ako se uz nabrojeno nadovežu zgusnute poslovne obaveze i rokovi, kućanski poslovi, briga oko djece i škole, za očekivati je da će nam blagdani doista proći u neraspoloženju.

Preopterećenost kao idealni poligon za stres

Preopterećenost hoćemo li stići stvoriti savršene trenutke, kupiti idealne darove, urediti savršen blagdanski stol i hoće li nam ručak zagorjeti, savršena su podloga za gubljenje pravog značenja blagdana te ujedno stvaranje stresa. Ovaj složeni fiziološki i psihološki odgovor javlja se kada pojedinci doživljavaju određenu situaciju, u ovom kontekstu pripreme oko blagdana kao izrazito izazovnu. Nerijetko razina opterećenosti bude takva da na pojedinca ostavlja osjećaj nesposobnosti, tjeskobe i konačno neznanja na koji se način nositi s postavljenim izazovom. Tjelesna reakcija na stres uključuje otpuštanje hormona stresa, poput kortizola i adrenalina koji pripremaju tijelo za poznatu reakciju ‘bori se ili bježi‘. Iako je ovaj odgovor prirodan i prilagodljiv dio ljudskog preživljavanja, kronični ili prekomjerni stres može imati štetne učinke na fizičko i mentalno zdravlje.

Ovdje lako možete saznati kolika je vaša razina stresa.

image
SHUTTERSTOCK

Što dovodi do blagdanskog neraspoloženja i kako napraviti zaokret

Puno je faktora koji pridonose neraspoloženju, a ovo su najčešći:

  • Nerealna očekivanja - to može biti silna želja za besprijekorno uređenim domom ili savršenom blagdanskom gozbom. U realnosti, od strke tih dana nerijetko možemo doživjeti razočaranje. Jedno od učinkovitih metoda kako doskočiti ovoj situaciji je da se usredotočite na ostvarive ciljeve i prigrlite nesavršenosti kao dio šarma sezone.
  • Pritisak darivanja - odabir promišljenih darova za voljene može biti divno iskustvo, međutim, kada se radost pretvori u pritisak - razina stresa raste. Stoga, razmislite o određivanju proračuna koji namjeravate potrošiti na darove i ranom početku kako biste izbjegli žurbu u zadnji čas. Zapamtite, vrijednost dara leži u osjećaju, a ne u cijeni.
  • Izazovi upravljanja vremenom - blagdansko vrijeme često dolazi s nizom događaja, od obiteljskih okupljanja do poslovnih domjenaka. Žongliranje ovim obvezama može dovesti do iscrpljenosti. Kako biste izbjegli ovu zavrzlamu, važno je da odredite prioritete, odnosno da vidite što vam je od toga zaista najbitnije. Pritom, nastojte biti realni i nemojte se ustručavati reći ne kada je to doista potrebno. Zapamtite, potpuno je u redu, štoviše, poželjno je izdvojiti vrijeme za sebe.
  • Financijski troškovi - osim želje da baš svakom kupite savršen poklon, veliki dio financija, a posebice s nedavnim poskupljenjima sigurno ćete izdvojiti i na hranu. Razmislite o tome je li uistinu sve potrebno i iz prethodnih iskustava: koliko hrane doista pojedete, a koliko bacite? Velika većina voli tijekom blagdana ukrasiti svoje domove posebnim ruhom, od raznih lampica, raskošne jelke i raznih figurica. Iako ovakav ugođaj doista čini dom ljepšim i radosnijim mjestom boravka, razmislite o ekonomičnijim načinima. Posebice u ovo vrijeme na društvenim mrežama možemo naći mnoštvo ‘uradi sam‘ kreativnih ideja. Osim što će učiniti vaš dom toplijim mjestom, sama izrada raznih figurica probudit će u vama pravog kreativca. Uz to, ako ih izrađujete u društvu, zabava je zagarantirana. Pritom, možda i otkrijete svoj duboko zakopani talent.


​Trik koji pali

Učinkovito rješenje u stresnim situacijama je i Tensilen. Ova je formulacija idealna pred blagdane, jer utječe na rast serotonina i dobro blagdansko raspoloženje. Za uživanje u svakom trenutku! Tensilen je prirodni dodatak prehrani, koji se može uzimati duži period, dok kod smo u stresnim situacijama, kao potpora našem organizmu. Prirodni dodatak prehrani koji sadrži SAMe (S-adenozil-metionin) dolazi kao podrška našem mentalnom zdravlju, daje nam energiju i doprinosi dobrom raspoloženju. SAM-e pomaže u očuvanju ravnoteže i otpornosti na stres, čineći svaki dan vedrijim, a nadolazeće blagdane sretnijim i opuštenijim.

U kombinaciji s kompleksom vitamina B, daje moćnu dnevnu dozu dobrog raspoloženja, jer utječe na razine energije, na normalno funkcioniranje živčanog sustava te na stanje umora i iscrpljenosti. Jedna kapsula Tensilena dnevno može osigurati bolje raspoloženje, smanjenje stresa i anksioznosti.


Ne zaboravite i na ovo

Ne čudi da uslijed blagdanskog kaosa briga o sebi često padne u drugi plan. Kako biste izbjegli taj osjećaj, postoji nekoliko jednostavnih i svakodnevnih aktivnosti koje donose radost i opuštanje. Sljedeće aktivnosti mogu pomoći da ponovno sebi postanete važni:

  • priredite si opuštajuću kupku
  • čitajte knjige
  • šećite pola sata po svježem zraku
  • priuštite si masažu
  • nagradite se vikend izletom
  • pogledajte film ili otiđite u kazalište
image
SHUTTERSTOCK

Radost sezone

Prepoznavanjem i rješavanjem uobičajenih pritisaka koji se javljaju tijekom ovog perioda te usvajanjem pažljivijeg i uravnoteženijeg pristupa, možemo osigurati radosnije i ispunjenije slavlje. Zapamtite, bit sezone leži u ljubavi, povezanosti i zajedničkim trenucima s onima koji su nam dragi.


Više savjeta potražite na www.tensilen.hr


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Abela Pharm

Linker
03. svibanj 2024 15:36