SHUTTERSTOCK
Kognitivno zdravlje

Igre riječima mogu poboljšati pažnju, verbalnu tečnost i pamćenje, a u društvu je još bolje

Dodavanje društvenog elementa igri, može poboljšati energiju i raspoloženje, ali i zadržati mentalnu oštrinu

Mozak se mijenja kako starimo, baš kao i tijelo. Kako starimo, može postati teže prisjetiti se određenih riječi ili imena. Obavljanje više zadataka odjednom također može postati izazovom iako ste možda ranije takve stvari nisu pričinjavale pretjerani problem. Ipak, zdravlje mozga možemo, osim prehrane i redovite tjelovježbe, održati zdravim putem raznih mislilačkih vježbi. U tom smislu, mnogi će započeti ili završiti dan uz razne križaljke, a sve s ciljem kako bi vježbali kogniciju. No, podržavaju li ovakve igre doista zdravlje mozga?

Je li igranje igara riječima dobro za vas?

- Iako postoje mnoge varijable koje pridonose zdravlju mozga uključujući prehranu, tjelovježbu i sudjelovanje u zajednici, poticajne aktivnosti kao što su učenje novog jezika, stjecanje novih vještina ili igranje igara riječima također imaju važnu ulogu u podršci kognitivnu vitalnost - kaže neurologinja, dr. Elani Clar navodeći da je razlog zašto su igre riječima dobre za zdravlje mozga taj što mogu poboljšati pažnju, verbalnu tečnost, pamćenje i brzinu obrade.

Jedna studija koja je trajala 68 godina otkrila je da je igranje analognih igrica (poznatih i kao nedigitalne igre) povezano s boljim kognitivnim zdravljem u starijoj dobi. Drugo istraživanje pokazalo je da je rješavanje križaljki odgodilo pad pamćenja kod ispitanika koji su razvili demenciju u prosjeku za dvije i pol godine, u usporedbi s onima koji nisu rješavali križaljke. Za ljubitelja sudoku igre drugo znanstveno istraživanje pokazalo je da je redovito igranje ovakvog tipa križaljki s brojevima, povezano s višim rezultatima pamćenja.

Najbolje igre za zdravlje mozga

- Igre riječima poput križaljki i Scrabblea su izvrsne, ali zagonetke s računanjem poput sudokua i šaha također su fantastične za podržavanje pamćenja - kaže dr. Clar.

Također, budući da je učenje novog jezika povezano s boljim zdravljem mozga, preuzimanje aplikacije za drugi jezik može biti odličan način podupiranja vlastitog mozga. Zapravo, svaka igra koja pruža neki oblik intelektualne stimulacije ima koristi.

- Dodavanje društvenog elementa bilo kojoj igri, bilo da se radi o fizičkom sportu ili igri riječi, može poboljšati energiju i raspoloženje, a oboje igra ključnu ulogu u održavanju mentalne oštrine - sugerira ova neurologinja.

Ipak, treba imati na umu kako svakodnevno igranje igre riječima ne može poništiti navike za koje se zna da su destruktivne za zdravlje mozga, kao što je prehrana bogata ultraprerađenom hranom, nedovoljno sna i ne tjelovježba.

Linker
25. travanj 2024 15:41