I da, ne mašite toliko rukama...
 Getty Images
Miris tijela

Ljeti treba izbjegavati ovu hranu: Ako je jedete znoj će vam još više smrdjeti i svi će to osjetiti

14. srpanj 2019.
Na miris znoja najviše utječe genetika, ali i hrana koju jedemo. Kako smo usred perioda vrućina i sparina, kako zbog sebe, tako i zbog ljudi u okruženju, možda ne bi bilo loše da pripazimo na to što jedemo.

Htjeli mi to ili ne, svatko od nas ima karakterističan miris tijela, a uzroci mogu biti različiti. Pored genetike koja tu igra veliku ulogu, bitne su i fizička aktivnost, prehrana i starost, odnosno dob. Na koži se prirodno nalaze bakterije, čak tisuću vrsta može napraviti najrazličitije kombinacije koje uz znoj iz naših znojnih žlijezda stvaraju karakterističan miris.

- Genetiku i godište ne možemo promijeniti, ali hranu možemo. Ovdje nije riječ o hrani koja će utjecati na vaš zadah, već o onoj koja utječe na to kako se 'osjećamo' ispod pazuha i drugih dijelova tijela - kaže Jasna Vujičić, viša dijetetičarka i nutricionistkinja, za portal Žena i izdvaja namirnice zbog kojih se mijenja miris znoja.


Prerađena hrana

Prerađena hrana u manjem ili većem obimu sadrži rafinirani šećer, zbog kojeg je, kao što se zna, glikemijski indeks proizvoda veći. Smatra se da šećer prisutan u krvi nakon konzumiranja prerađene hrane mijenja sastav znoja.

Kada se on kombinira s bakterijama na koži, mijenja se i miris tijela. Prerađena hrana, također, ne sadrži klorofil, kemikaliju koja daje povrću boju i neutralizira bakterije koje izazivaju neugodan miris.

Photo of friends having a summer dinner party outdoors
Getty Images
Kod svih ovih namirnica treba dodati da ih, osim prerađevina, ne bi trebalo u potpunosti izbaciti iz prehrane, ali barem ljeti budite umjereni.

ČITAJTE I:

Stalno se znojite? 8 stvari koje vam tijelo pokušava reći

5 stvari koje mogu promijeniti miris vaše vagine

Otkriveno što utječe na znojenje i ne, nisu spolne razlike...

Nema tog znoja koji se ne da riješiti (ako smrdi, tad vas nije ni briga)

7 neobičnih stvari koje najviše privlače muškarce (a mnoge žene ih ne vole)


Crveno meso

Enzimi u crijevima razgrađuju ostatke aminokiselina, koje se zatim miješaju s bakterijama na koži tijekom znojenja i utječu na miris tijela. Kako se meso teže probavlja, tako i znojne žlijezde luče više znoja. Bakterijama su potrebni sati nakon jela s crvenim mesom da nas dovedu do točke da 'zaudaramo'. Naša osobna kemija diktira koliko će miris znoja izazvanog crijevnim mesom trajati, pa tako to može biti od par sati do čak dva tjedna.


Riba

Omega-3 masne kiseline iz ribe su od velike važnosti za funkcioniranje mozga i za smanjenje rizika od bolesti srca i krvnih žila. Opće je poznata preporuka da ribu jedemo dva puta tjedno. Njoj miris daje holin, koji se najviše nalazi u tunjevini i lososu. Neke osobe mogu izlučivati holin preko znoja i 24 sata poslije ribljeg obroka.


Brokula, kupus, cvjetača, luk…

Ovo povrće je svakako izuzetno zdravo u nutritivnom pogledu, ali može utjecati i na to kako mirišemo. Razlog je sumpor, kojim su ove namirnice također bogate. Njega tijelo razlaže na nešto što miriše na užegli maslac, a taj se miris može osjetiti i u našem znoju. Ovaj miris bi trebao nestati puno prije nego kod druge, već spomenute hrane - u roku od šest sati nakon jela.

To, naravno, ne znači da brokulu, kupus i cvjetaču trebamo izbjegavati, naprotiv. Dinstanjem ovog povrća u vodi koju smo začinili prstohvatom morske soli može neutralizirati veći dio sumpora, pa tako i smanjiti utjecaj na neugodno znojenje.

Teme
Linker
30. rujan 2022 21:57