Stvar je u veličini

Otkriveno što utječe na znojenje i ne, nisu spolne razlike...

Do sada se vjerovalo da muškarci i žene različito reagiraju na porast topline zbog svojih fizičkih karakteristika, odnosno razlika. Međutim, izgleda da ipak nije tako...

 

Jeste li se ikada pitali zašto se toliko znojite tijekom dobrog treninga? Ljudsko tijelo ima interni sustav regulacije topline koji se može usporediti s peći: ono proizvodi toplinu, a zatim se toplina oslobađa kroz razne fiziološke procese. Jedan od njih je znojenje.

 

Tjelesni termostat

Normalna ljudska tjelesna temperatura varira između 36,5 i 37°C, no kada vanjska temperatura poraste, te se informacije šalju dijelu mozga, hipotalamusu, koji se naziva i tjelesnim termostatom. Hipotalamus reagira na promjene temperature stvarajući fiziološke prilagodbe kako bi tijelo zadržalo idealnu unutarnju temperaturu.

Na vrućem ljetnom danu ili tijekom intenzivnog treninga receptori temperature na koži šalju signale hipotalamusu, koji govori tijelu da je došlo vrijeme za hlađenje i tako ono počne proizvoditi znoj.

 

Omjer površine i mase

Do sada se vjerovalo da muškarci i žene različito reagiraju na porast topline zbog svojih fizičkih karakteristika. Međutim, novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Wollongongu u Australiji i Mie Prefectural Collegea u Japanu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Eksperimentalna fiziologija, smatraju da se reakcija na toplinu mijenja ovisno o omjeru između površine tijela i mase i ne ovisi o spolu.

Znanstvenici su ispitivanje proveli na 60 zdravih muškaraca i žena različitih tjelesne građe i mjera tijekom mirovanja i tijekom vježbanja. Potvrdilo se da sitnije žene i muškarci, odnosno oni koji imaju manje tijelo, ali veću masu, gube toplinu povećanjem cirkulacije krvi, a ne pojačanim lučenjem znoja.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo