SHUTTERSTOCK
pripazite

Koristimo ih često, a ne bismo smjeli - ovih pet stvari nemojte nikad stavljati na lice

Iako mnogi tvrde da su određeni proizvodi korisni za vašu kožu, važno je znati zašto ih ipak ne bismo smjeli koristiti

Kada je u pitanju koža i njega ovog najvećeg organa ne postoji unificirani pristup koji će odgovarati svima. Osim toga, postoje različiti tipovi kože pa prema tome ovise i potrebe. Pronaći odgovarajuću njegu za svoju teksturu kože možda ide usporenijim procesom nego što bismo željeli, ali je jednako tako važan proces.

Što ne stavljati na kožu

Ipak, postoje neki proizvodi koje nikako ne bismo trebali koristiti, a u nastavku izdvajamo njih pet.

1. Sapun

Jedan od esencijalnih predmeta mnogih kućanstava ali ne i kad je riječ o njezi lica. U ovom slučaju sapun može učiniti više štete nego koristi. Njegova abrazivnost ima potencijal uklanjanja ključnih ulja koja održavaju kožu hidratiziranom i zdravom, što posljedično rezultira suhoćom, pa čak i iritacijom tijekom vremena.

2. Vazelin

Iako popularna je mast za kojom mnogi posežu kada je koži potrebna dodatna vlažnost ipak treba biti oprezan.

- Proizvodi na bazi petrolatuma zapravo mogu stvoriti barijeru na koži koja sprječava primanje ostalih korisnih sastojaka. Dodatno, vazelin može potencijalno dovesti do izbijanja akni ako se nanese izravno na lice - upozorava dr. Anthony Younom, plastični kirurg iz Detroita.

Kako biste održali zdrav izgled kože, vazelin treba koristiti štedljivo na područjima na kojima je došlo do ekstremne suhoće.

image
SHUTTERSTOCK

3. Hidratantne kreme za tijelo

Kad je riječ o održavanju vaše kože hidratiziranom i zdravom, ključno je razumjeti razliku između losiona za tijelo i hidratantnih krema za lice. Losioni za tijelo su uglavnom gušći od proizvoda za lice jer su namijenjeni za korištenje na većim dijelovima tijela. Kada se koriste na licu, mogu začepiti pore ili izazvati prištiće.

4. Alkohol

Trljanje alkoholom može ukloniti prirodna ulja te oslabiti barijeru kože protiv bakterija. Dugotrajna uporaba čak može dovesti do preranog starenja ovog osjetljivog tkiva.

5. Sperma

Iako obiluje hranjivim tvarima i koristi se u nekim kremama za njegu, malo je znanstvenih dokaza koji podupiru ideju da ove kreme mogu poboljšati zdravlje i izgled kože. Štoviše, mogu izazvati iritacije kože i druge neželjene nuspojave.

- Najbolje je u potpunosti izbjegavati nanošenje kreme na bazi od sperme na lice. Osim alergijskih reakcija, mogu se razviti štetne bakterije i virusi koji mogu dovesti do daljnjih infekcija - savjetuje dr. Youn.

Briga o koži ključna je za održavanje njezina zdravlja i izgleda. Iako mnogi tvrde da su određeni proizvodi korisni za vašu kožu, važno je znati što od toga ne koristiti. Imajte na umu ove savjete pri odabiru pravih proizvoda za svoj tip kože i bit ćete na dobrom putu prema blistavoj koži zdravog izgleda.

Linker
25. travanj 2024 18:01