Koliko puta ste čuli da se za ljepotu trpi?
 Foto: iStock
Sve za ljepotu

Koliko su opasni kozmetički proizvodi bez kojih ne možete?

29. listopad 2017.
Velika je vjerojatnost da proizvodi koje koristite kako biste sakrili podočnjake, obojili nokte ili kosu, možda izravnali kosu imaju dugačak popis sastojaka. Jeste li se ikada zapitali koliko su sigurni?

Proizvodi na bazi keratina za ravnanje kose

Proizvodi za kosu koji sadrže keratine i često se koriste u frizerskim salonima mogu kosu učiniti glatkom i svilenkasto sjajnom. Oni se često reklamiraju kao "formaldehyde-free", odnosno da ne sadrže formaldehid, no Ured sa sigurnost i zdravlje na radu iz Oregona otkrio je visoke koncentracije te kemikalije u više od polovice uzoraka tih proizvoda.

Suvišno je spominjati da dugotrajna izloženost formaldehidu može uzrokovati rak. Ako s takvim proizvodima ravnate kosu jednom u nekoliko mjeseci, nećete se izložiti riziku, ali vaš frizer koji ih koristi i udiše svakodnevno sigurno ugrožava svoje zdravlje.

Trajne boje za kosu

Rezultati istraživanja koja povezuju boje za kosu i rak su kontradiktorni. Prema nekim istraživanjima žene koje ih koriste navodno imaju blago povišen rizik za obolijevanje od leukemije ili limfoma, naročito one koje koriste tamne boje. No, druga istraživanja pokazuju da nema nikakvog povećanog rizika za obolijevanje od raka kod žena koje boje kosu.

Također nema nikakvih dokaza da je bojenje kose u trudnoći ikakav rizik za dijete, iako se nerijetko preporučuje da se bojenje kose izbjegava do drugog tromjesečja.

Leće u boji ili s uzorkom

Leće u boji ili s nekim uzorkom koje ne služe ispravljanju vida, već samo kao dekorativni element nisu pametan izbor. Trebalo bi izbjegavati nošenje bilo kakvih leća za koje nije potreban liječnički recept, koje se prodaju u kozmetičkim salonima, trgovinama modnim dodacima ili online.

Kontaktne leće moraju biti prilagođene oku koje ih nosi, zahtijevaju posebnu brigu i čišćenje, i to čak i kad se nose samo u kratkim periodima. Ne održavate li ih na pravilan način, izlažete se riziku oštećenja oka ili infekcije koje mogu dovesti do gubitka vida.

Proizvod za duže i gušće trepavice

Latisse je prva terapija za poboljšanje stanja kod rijetkih trepavica koju je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove.

Ona vam može omogućiti da privremeno imate duge i guste trepavice. Dovoljno je utapkati serum duž rubne linije gornjih trepavica svaki dan i pričekati oko četiri mjeseca da vidite rezultate.

Možda ćete biti zadovoljni svojim novim izgledom, ali trebali biste obratiti pažnju na moguće nuspojave, od kojih neke mogu biti trajne. Naime, taj lijek može potamniti kožu oko očiju te šarenicu obojiti u tamno smeđe.

Hidrokinon

Hidrokinon je posvjetljivač za kožu koji se može dobiti na liječnički recept ili kupiti bez recepta, ali u tom slučaju manje jačine. Dermatolozi ga često preporučuju za ublažavanje ili uklanjanje staračkih mrlja ili melazme, no prekomjerna upotreba hidrokinona može uzrokovati diskoloracije kože.

Ispitivanja na životinjama pokazala su i da postoji povezanost između te kemikalije i raka. Znanstvenici još ispituju koliko je zapravo hidrokinon siguran za ljudsku upotrebu, no do pouzdanih dokaza da nije štetan bilo bi ga mudro izbjegavati.

Solariji

Koliko god vas uvjeravali da su solariji zapravo sigurni, najbolje je da čujete što kažu znanstvena istraživanja: često korištenje solarija povećava rizik za razvoj melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Osim toga, u solarijima se uglavnom emitiraju UVA zrake, a one uzrokuju prijevremeno starenje kože, odnosno pojavu bora i staračkih mrlja.

Čak i ako dobro izgledate kad ste preplanuli, imajte na umu da je to jako opasno za vašu kožu.

Rizici koje nosi manikura

Proizvodi za manikuru sadrže cijelu lepezu kemikalija, uključujući formaldehid, ftalate, aceton ili toluen.

Njihova isparavanja mogu nadražiti kožu, oči, nos i dišni trakt. Te reakcije češće su kod djelatnica u salonima ljepote nego kod klijentica.

Također, manikura i pedikura za posljedicu mogu imati gljivične infekcije, naročito kad oprema koja se koristi nije pravilno sterilizirana.

Ftalati

To su kemikalije koje se koriste da bi proizvodi bili savitljiviji. Ima ih u igračkama, ambalaži za hranu, ali i u nekim kozmetičkim proizvodima poput lakova za nokte, šamponima ili sapunima.

Dva su istraživanja pokazala da izloženost ftalatima tijekom trudnoće može dovesti do abnormalnog razvoja muške djece, uključujući nisku razinu hormona i smanjen razvoj genitalija. No, Američka agencija za hranu i lijekove i dalje tvrdi kako nema dovoljno dokaza da bi se tvrdilo da ftalati nose rizik za zdravlje.

Teme
Linker
30. siječanj 2023 09:35