SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Kemijski piling za ožiljke od akni

Kod pacijenata tamnije puti postoji opasnost od promjene boje tena poslije tretmana

Imam ožiljke od akni i liječnik mi je savjetovao kemijski piling lica. Kaže da nisam dobar kandidat za dermoabraziju jer sam jako tamne puti. Molim savjet.

  • Maja K., Sinj

Odgovara doc. dr. sc. Sanda Stanec, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, Zagreb

Korekcija ožiljaka od akni zahtijeva višekratne tretmane dermoabrazije, kemijskog pilinga ili SkinPen uređajem s mikroiglicama. Kod pacijenata tamnije puti postoji opasnost od promjene boje tena poslije tretmana. Najvažnije je obaviti klinički pregled kod stručnjaka koji je upoznat sa svim tehnikama korekcije ožiljaka. Vjerojatno je prvi izbor korekcija ožiljaka primjenom preciznog mikromehaničkog uređaja s mikroiglicama od nehrđajućeg čelika koji u sekundi može napraviti 1600 mikroskopskih kanala (SkinPen).

Nastala mikrooštećenja aktiviraju prirodni mehanizam regeneracije kože te povisujući razinu faktora rasta i kolagena obnavljaju kožu. S dermoabrazijom treba biti oprezan i napraviti samo površinsku mikrodermoabraziju kako ne bi došlo do hiperpigmentacija. Piling organskim kiselinama također može poboljšati izgleda ožiljaka od akni. Obično je potrebno nekoliko tretmana u razmaku od tri do pet tjedana.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
23. travanj 2024 00:03